/ -SHUTTERSTOCK
12/04/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kopriva je odlična za proljećnu detoksikaciju i imunitet

List koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima

Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna vjerovanja o ljekovitim učincima koprive, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem tijelu.

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcijuma i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, takođe su dobar izvor linolenske kiseline, gvožđa, magnezijuma i kalijuma, vitamina C i vitamina A.

List koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. Naučnici vjeruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja.

List koprive može biti učinkovit tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate.

Kopriva je jedan od najstarijih zabilježenih ljekova za liječenje i sprečavanje gubitka kose.

Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za liječenje problema s kožom kao što su masna koža, suva, iritirana i upaljena koža uzrokovana ubodima insekata, vodene kozice, pa čak i ekcem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:19