/ -SHUTTERSTOCK
17/11/2023 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljuska bijelog luka čuva srce i snižava holesterol

Ljuska bijelog luka bogata je fenilpropanoidima koji su prepuni antioksidansima

Bijeli luk i kefir eliksir su zdravlja i vitalnosti stogodišnjaka sa Kavkaza. Međutim, većina nas očišćenu ljusku bijelog luka baca u đubre ne sluteći da tako bacamo mnoga korisna svojstva.

Ljuska bijelog luka bogata je fenilpropanoidima koji su prepuni antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ovog povrća ima više vrijednih supstanci od samog bijelog luka koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Ljuska ima u izobilju biljne flavonoide koji snižavaju krvni tpritisak i skupljanje naslaga u arterijama, kao i vlaknima koji pomažu u regulisanju probave. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, snižavanje holesterola i brojnih drugih bolesti.

Ljuska od bijelog luka može da se koristi kao dodatak supama. Jednostavno dodajte svim sastojcima za supu i ljuske od bijelog luka koje ćete odstraniti prilikom cijeđenja. Dovoljna je kašičica do dvije. Možete dodati i više, ukoliko uživate u njegovom ukusu. Ljuske od bijelog luka možete jednostavno prokuvati, a dovoljno je 10 minuta nakon što voda provri, procijediti i ovu tečnost kasnije koristiti za rižoto ili razne vrste umaka. Mogu da se iskoriste i za vrlo zdrav čaj, posebno kada ste prehlađeni.

Zbog obilja korisnih supstanci stručnjaci savjetuju da se bijeli luk u ishrani što više koristi bez ljušćenja, s tim što skinete prve slojeve koji su prljavi i tako neočišćen bijeli luk dodajte uz povrće i meso prilikom pečenja.

Ljuske od bijelog luka mogu da se čuvaju u zamrzivaču. Spoljašnji sloj koji je najčešće prljav skinite i bacite, a unutrašnju ljusku prikupite, spakujte, pa u zamrzivač.

Jedan od dobrih načina za čuvanje je i da cijelu glavicu bijelog luka u ljusci umotate u aluminijumsku foliju i ispečete 40 minuta na 180 stepeni u rerni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BIJELI LUKLJUSKA
04. maj 2024 02:02