/ GETTY IMAGES-SOFIA ZHURAVETS
04/04/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako da vam balajaž duže traje

Nakon balajaž tretmana, neophodno je sačekati najmanje 48 sati prije nego što operete kosu

Balajaž je popularna tehnika farbanja kose koja stvara miješani prelaz od korijena do vrhova. Neke žene biraju sunčani balajaž, s mekšim prelazom, a druge preferiraju dramatičan prelaz iz tamnog u svijetlo. Mnoge dame ga biraju jer nudi alternativu tradicionalnim metodama farbanja kose. Uz odgovarajuću njegu i pažnju, balajaž može potrajati nekoliko mjeseci.

Da biste održali balajaž, neophodno je da se pravilno brinete o svojoj kosi i slijedite nekoliko ključnih savjeta za održavanje. To uključuje korišćenje specijalizovanih proizvoda za njegu kose i zaštitu od toplotnog oštećenja. Redovno toniranje i popravke su takođe važni da bi vaš balajaž izgledao svježe i živopisno.

Prva 72 sata: Njega posle bojenja

Nakon balajaž tretmana, neophodno je sačekati najmanje 48 sati prije nego što operete kosu. Ovo omogućava kutikuli, koja se otvara tokom procesa bojenja, dovoljno vremena da se zatvori. Ako taj period produžite na 72 sata, minimizirate rizik od prevremenog ispiranja boje. Da biste održali balajaž i smanjili potencijalnu štetu, razmislite o smanjenju pranja kose na samo 2-3 puta nedjeljno. Dodatni savjet: Možete koristiti suvi šampon između pranja da biste apsorbovali višak ulja i održali kosu osvježenom.

Osim toga, u prva 72 sata nakon farbanja, izbjegavajte toplotno oblikovanje kako biste spriječili potencijalno oštećenje svježe boje. Kada se na kraju vratite na toplotno oblikovanje, uvijek koristite sredstvo za zaštitu od toplote. Ovaj dodatni sloj štiti kosu i pomaže u održavanju balajaža.

Odabir pravih proizvoda za kosu

Koristite šampon posebno dizajniran za farbanu kosu. Ova vrsta proizvoda je nježnija za kosu i pomaže da se produži vijek balajaža. Izaberite šampon bez sulfata da biste osigurali najbolju zaštitu za balajaž. Sulfati, koji se obično nalaze u redovnim šamponima, mogu biti oštri na obojenoj kosi i uzrokovati da boja brže izblijedi. Šamponi bez sulfata koriste blaža sredstva za čišćenje koja su nježna za kosu, čuvajući njenu boju i zdravlje.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru šampona jesu njegova hidratantna svojstva. Balajaž može može prilino isušiti kosu, tako da je dobra hidratacija neophodna da biste sačuvali i izgled i zdavlje kose. Odlučite se za šampone koji sadrže hranljiva ulja, kao što su amla ili arganovo ulje, kako biste pružili potrebnu hidrataciju kosi.

Korišćenje balzama koji se ne ispira može pomoći u hidrataciji kose, dok lagano ulje za kosu može dodati dodatni sjaj i nahraniti kosu, posebno krajeve. Treba voditi računa i o temperaturi vode. Što je voda hladnija, to bolje po balajaž. Ako perete kosu pretoplom vodom, farba će se mnogo brže ispirati. Korišćenje hladne vode pomaže da kutikule ostanu zatvorene, te na taj način usporava ispiranje boje. Evo nekoliko praktičnih savjeta za ispiranje kose hladnom vodom:  

Počnite sa mlakom vodom da navlažite kosu i koristite šampon.

Smanjite temperaturu na hladno ili prohladno da isperete šampon sa kose.

Nanesite balzam i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Isperite regenerator hladnom vodom.

Uključivanje ovih koraka u vašu rutinu njege kose je jednostavan, ali efikasan način da održite balajaž što duže. Osim toga, spriječićete i isušivanje kose.

Uradite nedjeljne tretmane

Održavanje balajaža ne mora da bude komplikovan proces. Uključujući nedjeljne tretmane u svoju rutinu njege kose, možete obezbijediti da vaša kosa izgleda živahno i zdravo. Evo nekoliko tretmana koji mogu pomoći:

Dubinska regeneracija: Korišćenje visokokvalitetne maske posebno dizajnirane za farbanu kosu obezbijediće kosi sve što joj je potrebno. Nanesite regenerator najmanje jednom nedjeljno na kosu osušenu peškirom, fokusirajući se na srednju dužinu i vrhove. Ostavite da djeluje vrijeme koje je navedeno na proizvodu, a zatim dobro isperite. Ulja za kosu: Ulja za kosu, kao što je bademovo ulje,a rganovo i makadamija, mogu pomoći u održavanju sjaja i snage vaše kose. Da biste koristili ulje za kosu kao nedjeljni tretman, nanesite malu količinu na ruku i umasirajte je u kosu, koncentrišući se na krajeve na kojima će oštećenje biti najprimjetnije.

Koristite suvi šampon između pranja

Korišćenjem suvog šampona između pranja pomoći će da se apsorbuje višak ulja, produži vijek trajanja balajaža i očuva svjež izgled kose. Od suštinskog je značaja da pronađete suvi šampon koji odgovara vašem specifičnom tipu kose. Dostupni su različiti proizvodi za masnu i suvu kožu glave, pa odvojite malo vremena da testirate nekoliko prije nego što izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Upotreba suvog šampona ne samo da pomaže u održavanju balajaža, već takođe dodaje volumen i teksturu kosi, čineći stilizovanje lakšim.

 upotrebu fena i pegle za kosu

Kada je u pitanju održavanje balajaža, ključno je preduzeti mjere predostrožnosti kada koristite alate za toplotno oblikovanje. Prekomjerna upotreba fena i pegle za kosu može dovesti do bržeg gubitka boje i oštećenja kose.

Umjerenim stilizovanjem kose toplotnim uređajima, možete sačuvati sjaj vašeg balajaža dok kosu održavate u dobrom stanju.Što češće sušite kosu na vazduhu. A kad baš morate da koristite fen ili peglu, obavezno prije toga na kosu nanestite sredstvo za zaštitu od toplote.

Šta treba da znate ako imate plavu kosu

Da bi vaša plava balaiage izgledala fantastično, morate imati na umu nekoliko ključnih stvari. Prvo, ljubičasti šampon je vaš najbolji prijatelj. Ljubičasti tonovi u ovim šamponima deluju kao toner koji neutrališe sve bakarne ili žute nijanse koje bi se vremenom mogle razviti u plavoj kosi. Neophodno je uključiti ljubičasti šampon u svoju rutinu nege kose, zamjenjujući ga uobičajenim šamponom jednom ili dva puta nedjeljno. Ovo će vam pomoći da održite hladan, salonski svjež izgled vaše plave boje,piše lepotaizdravlje.rs

Pored upotrebe ljubičastog šampona, takođe je važno da svojoj kosi obezbijedite dubinsko kondicioniranje pomoću maske za kosu. Plava kosa može biti sklonija isušivanju, tako da uključivanje maske za kosu u rutinu njege kose jednom nedjeljno može pomoći da vaši pramenovi budu zdravi, glatki i sjajni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:34