/ screenshot YouTube
04/01/2024 u 22:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet novogodišnjih odluka koje bi trebalo da ispoštujete

Možda je riječ i o visokim ciljevima, slaboj motivaciji, ali ovih pet odluka trebalo bi da se drže svi da bi bili zdraviji, srećniji, imali više energije i volje za novim životnim avanturama, piše "Dejli miror"

Iako istraživanja pokazuju da se od planova za promjene odustaje već u prvoj nedjelji po Novoj godini, o kilaži, zdravlju, društvenom životu trebalo bi uvijek misliti.

Istrajnost u ostvarenju novogodišnjih odluka traje otprilike koliko i praznična euforija. Psiholozi kažu da oko 40 odsto ljudi već u prvih desetak dana prekrši obećanje koje su dali sebi pred ulazak u novu godinu i vraća se starim navikama. Oni tvrde da to ima veze i s godinama i da tek 14 odsto starijih od 50 godina uspijeva da istjera svoje želje do kraja, dok je tri puta više onih u dvadesetim.

Možda je riječ i o visokim ciljevima, slaboj motivaciji, ali ovih pet odluka trebalo bi da se drže svi da bi bili zdraviji, srećniji, imali više energije i volje za novim životnim avanturama, piše "Dejli miror".

1. Izgubite kilograme

Ovo je vjerovatno jedna od najpopularnijih novogodišnjih odluka koja najbolje ukazuje koliko je teško obavezati se na nešto. Prije nego što započnete s gubitkom kilograma, zadajte sebi neki cilj koji namjeravate da postignete. Pazite da taj cilj bude realan jer u protivnom mnogo brže i lakše ćete odustati od ove odluke. Imajte na umu da drastičan gubitak kilograma za kratko vrijeme nikako nije dobar. Zato, ako želite na primjer da izgubite 10 kilograma, pokušajte svakog mjeseca u narednih pet mjeseci da izgubite po dva kilograma. Zapamtite, malim koracima stići ćete do velikog cilja! Važno je samo da ne odustajete.

2. Ostanite u kontaktu s ljudima

Druženje s ljudima i te kako povoljno može da utiče na zdravlje. Brojna istraživanja pokazuju da osobe s jakim društvenim vezama žive duže od onih koji zanemaruju socijalne kontakte. Zato bez obzira na to koliko zaposleni bili, svaki slobodan trenutak nastojte da provedete u društvu porodice i prijatelja.

3. Prestanite da pušite

Postoje razne metode za odvikavanje od pušenja, a dobar start pri realizaciji ove odluke je i isprobavanje metoda koje vama najviše odgovaraju i koje na vas djeluju. Pomoću elektronskih cigareta postepeno izbacite cigarete.

4. Počnite da štedite

Štedite svoj novac tako da se pridržavate zdravog načina života. Umjesto automobilom, na posao idite javnim prevozom, pješice ili biciklom kad god je to moguće. Neki mogu da uštede tako što će umjesto u teretani vježbati kod kuće. Danas postoji mnogo fitnes programa koji daju dobre rezultate kao da ste vježbali na spravama ili uz pomoć fitnes trenera.

5. Počnite da volontirate

Naša sreća je veća kada pomažemo drugima, a taj osjećaj pozitivno utiče na naše zdravlje. Istraživanja pokazuju da osobe s pozitivnim emocijama imaju 20 odsto manje vjerovatnoće da će doživjeti srčani udar ili oboljeti od srčanih bolesti, prenosi Informer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:34