Nikola Kojić Makuna / -ĐORđE TOMIć
12/04/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pobjednici prvog konkursa Re:thik Fashion by Perwoll objasnili promišljeno konzumiranje mode

Posvećenost REdizajnu, REcikliranju i REgeneraciji, kojom odjeća dobija novu vrednost i značenje

Saradnja i podrška mladim autorima je jedan od najvažnijih aspekata Beogradske nedelje mode od prvih izdanja manifestacije, a u poslednjih 10 godina fokusirano i kroz platformu Fashion Incubator, koja ima za cilj da prati profesionalni razvoj mladih modnih talenata, da aktivno podržava i pomaže prezentaciju njihovih radova u započinjanju profesionalnih karijera.

Na svojoj prvoj samostalnoj reviji predstavili su se pobjednici prošlogodišnjeg konkursa Re:ThinkFashion by Perwoll.

image

Marija Olimp

-ĐORđE TOMIć

Marija Olimp je predstavila kolekciju Metanoia inspirisanu svim promjenama, nedoumicama, željama i strahovima koji prate stvaranje jednog umjetničkog djela. Ženski arhetip Atine i preispitivanje naših, kako stvarnih tako i digitalnih identiteta, takodje predstavljaju dominantne elemente inspiracije. Kolekcija je izradjena od odbačenih ostataka (restlova) tekstila, redizajniranih second hand komada, oslikanog tekstila, modelovanih elemenata i bio-materijala.

image

Kolekcija Apnea Amelia

-ĐORđE TOMIć

Emilija Zdravković – AMELIE se predstavila kolekcijom Apnea, čije ime predstavlja sindrom kratkotrajnog prekida spoljašnjeg disanja tokom spavanja, što dovodi naš um do stanja eruptivne kreative. Ovo nije samo moda, već manifestacija Emilijinog unutrašnjeg putovanja, putovanja ka spoznaji sopstvene autentičnosti. Održivost je temeljna vrijednost koju njen brend njeguje, pri čemu je kolekcija kreirana od najprirodnijeg materijala – lana, ističući upcycled elemente, dok su boje dobijene isključivo prirodnim putem (jasmin, kafa, nar, kora drveta oraha). Takođe, u kolekciji su prisutni reciklirani djelovi onoga što u domaćinstvu nazivamo neupotrebljivim, doprinoseći dugotrajnosti i ekološkoj odgovornosti (kablovi od lampi i pegli, zavese, tegovi iz zavesa...).

image

Nikola Kojić Makuna

-ĐORđE TOMIć

Nikola Kojić – MOKUNA je predstavio kolekciju PHOTOSYNTHESIS, sama fotosinteza ne samo da nosi simboliku energije života, već i apsolutne povezanosti momenta "buđenja" pojedinca i buđenja cvijeta kao objekta iz prirode. Glavna ideja i polje istraživanja je momenat unutrašnjeg doživljaja sebe i svijeta oko nas. Akcenat se, ovaj put, stavlja na sam trenutak samospoznaje, prihvatanja i odaljavanja od energije koja nas sputava i povratak prirodi, korjenima, nama samima... Veći deo komada urađen je od ručno pustovane vune, a kroz cijelu kolekciju provlači se veliki broj elemenata ručnog šivenja i ručne finalne dorade.

Ove buduće zvijezde regionalnog modnog neba, zablistale su bezgraničnom kreativnošću i sjajnim modelima objasnili da konzumiranje mode treba da bude promišljeno. Ujedno su potvrdili svoju posvećenost REdizajnu, REcikliranju i REgeneraciji, kojom odjeća dobija novu vrednost i značenje. Oni su od strane brenda Perwoll dobili podršku za izradu prikazanih kolekcija.

Inače, Fashion Incubator je projekat BFW Design Collectiva udruženja dizajnera okupljenih oko Beogradske nedelje mode, a podržan je od strane brenda Perwoll koji godinama utiče na pozitivne promjene u svetu mode, podrazumevajući održiv pristup pri konzumaciji odjeće, posebno kroz proces produžavanja trajanja tkanina i promociju reciklaže, redizajna i obnovljivosti.

S obzirom na uspeh ovog projekta u najavi je i novi konkurs Re:Think Fashion by Perwoll za 2024. godinu koji će startovati od maja ove godine i ponovo biti namijenjen srbijanskim  mladim dizajnerima i studentima mode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:03