Soda bikarbona prividno pomaže kod prejedanja / -ILUSTRACIJA
03/01/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prejeli ste se i boli vas želudac: Nutricionista otkriva čašica kojeg pića može riješiti ovaj problem

Posezanje za narodnim lijekom koji će ubrzati naš metabolizam je samo prividna metoda

Poznato je da soda bikarbona razmućena u vodi doprinosi balansu u stomaku. Međutim, kolika je njena efikasnost u odnosu na gazirana pića, otkrivaju stručnjaci.

Ako se ovih dana budite sa težinom u stomaku to nije najgore. Od novogodišnje trpeze ostalo je brdo hrane koju ćemo "grickati" i narednih dana. Naš sistem za varenje uveliko je preopterećen, pa nije ni čudo što smo tromi, pospani i sa bolom u želucu. Iako siti, oči su gladne pa se opet poseže za hranoom što čini svojevrstan atak na sistem za varenje.

Nutricionistkinja Marija Rapajić gostujući u jednoj emisiji na RTS-u, objasnila je kako bi trebalo da se ponašamo i koliko je pametno posezati za gaziranim pićima i sodom bikarbonom koja je popularna kod prejedanja.

- Ako se i za novogodišnju noć ili božićni ručak prejedemo, nije strašno, u slučaju da to bude samo tog dana, a već sledećeg da se uobročimo i nastavimo normalan režim ishrane - objasnila je.

Posezanje za narodnim lijekom koji će ubrzati naš metabolizam je samo prividna metoda, objašnjaca.

Pošto gazirana pića sadrže sodu, nama djeluje da nam to ubrzava varenje i da nam je lakše, a u stvari nije, napominje nutricionistkinja.

- Narodnim jezikom rečeno, za želudac je to isto kao kada prospemo nešto masno, a preko toga pospemo kiselinu. Ona će da pokupi to, ali talog će da ostane. Tako se i u našem organizmu u stvari talože ti otrovi. Tako bi bilo da popijemo gazirano piće ili da uzmemo sodu bikarbonu razmućenu u vodi. Moramo pustiti da se hrana svari na prirodan način - objašnjava ona.

Postoji i zdravija alternativa koja će imati mnogo bolji efekat na varenje i naš organizam.

- Bolje je popiti čašicu nekog gorkog pića sa travama, jer ono pomaže da se hrana brže razgradi na prirodan način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:20