Psiholog naveo sedam znakova roditeljskog izgaranja / - SHUTTERSTOCK
16/04/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Psiholog naveo sedam znakova roditeljskog izgaranja

S obzirom na moderan, brz način života koji tjera roditelje da rade više zadataka za manje vremena, može se očekivati izgaranje.

Odgajanje djece može biti zahtjevno. Zbog toga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji osjećaju da više ne mogu da se nose sa izazovima roditeljstva.

Prema neurologu dr Puji Agarvalu, izgaranje roditelja je „fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju usled hroničnog stresa koji nosi roditeljstvo“.

S obzirom na moderan, brz način života koji tjera roditelje da rade više zadataka za manje vremena, može se očekivati izgaranje.

Međutim, da bi roditelji potražili neophodnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Psiholog i edukator roditeljstva, Džejmi Bloč, nedavno je otkrio sedam najčešćih znakova ovog sindroma.

Umor

Promene visokog i niskog nivoa energije

Osjećaj zaglavljivanja ili „smrzavanja“: Ovo se može manifestovati u vidu provođenja vremena na društvenim mrežama u slobodno vrijeme kada postoje druge stvari koje želite da radite

Osjećaj beznađa

Osjećate umor od saosjećanja: teško vam je da saosjećate sa drugima, posebno sa članovima porodice.

Promjena osjećanja: stvari koje su nekada bile opuštajuće sada djeluju stresno

Osećaj razdražljivosti

- Iako roditelji koji prolaze kroz ove situacije mogu imati periode odmora, nikada se ne osjećaju potpuno odmorni. To dovodi do još veće iscrpljenosti i stresa. Kao rezultat poslednjih nekoliko godina, roditelji doživljavaju porast stresa zbog mnogih zahtijeva svakodnevni život - istakao je psiholog u saopštenju.

Izgaranje roditelja je problem koji ne treba zanemariti. Male promjene, kao što su briga o sebi, odmor i razgovor sa voljenim osobama, mogu značajno olakšati ove izazove, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:03