Ilustracija / Šta se dešava u našem mozgu kad smo
15/01/2024 u 23:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta se dešava u našem mozgu kad smo zaljubljeni

Naučnici se kroz istoriju nisu pretjerano bavili uticajem zaljubljenosti na ljudsko ponašanje, međutim studija sprovedena na 1.500 mladih ljudi, koji su se identifikovali kao zaljubljeni, pokazala je da mozak radi potpuno drugačije kada ste zaljubljeni

Zaljubljenost “do ušiju” mnoge ljude može navesti na stvari koje vjerovatno ne bi učinili da im se ta osoba stvarno ne sviđa, a naučnici su otkrili šta se to zbiva u našem tijelu tokom zaljubljivanja.

Naučnici se kroz istoriju nisu pretjerano bavili uticajem zaljubljenosti na ljudsko ponašanje, međutim studija sprovedena na 1.500 mladih ljudi, koji su se identifikovali kao zaljubljeni, pokazala je da mozak radi potpuno drugačije kada ste zaljubljeni.

Studiju su sproveli doktorand na Australijskom nacionalnom univerzitetu Adam Bode i doktor Fil Kavana s Univerziteta u Kanberi i Univerziteta Južne Australije.

Oni su posmatrali sistem aktivacije ponašanja (BAS) unutar tijela s obzirom na reakcije i odgovore zaljubljene osobe.

Sistem aktivacije ponašanja unutar tijela može aktivirati određena ponašanja koja su podstaknuta nagradom i pozitivnim reakcijama.

U studiji koja je objavljena u časopisu “Behavioral Sciences”, oni su došli do zaključnih razmatranja da se mozak mijenja kada ste zaljubljeni.

Kada su ljudi posebno voljeni, njihove misli postaju više usredsređene na osobu u koju su zaljubljeni.

Doktor Kavana je rekao da bi hormon oksitocin mogao biti ključni faktor u promjenama koje se vide kao “talasi” hormona koji cirkulišu u našem nervnom sistemu i krvotoku u interakciji s voljenima.

Zaključio je da ljubav aktivira “puteve u mozgu povezane s pozitivnim osjećajima”.

“Način na koji voljene osobe poprimaju posebnu važnost je zahvaljujući kombinaciji oksitocina s dopaminom, hemikalijom koju naš mozak oslobađa tokom romantične ljubavi”, objasnio je.

Oni će nastaviti s istraživanjem, a u narednoj fazi će analizirati kako muškarci i žene pristupaju ljubavi, a istraživaće i različite tipove romantičnih partnera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:40