/ Shutterstock
09/05/2024 u 15:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zašto je dobro da djeca odrastaju sa psima

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebno štenaca, može da ima brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

Djeca koja odrastaju uz pse često pokazuju bolje socijalne vještine. Interakcija sa psima može da pomogne djeci da razviju empatiju i saosjećanje jer uče kako da čitaju neverbalne signale i reaguju na potrebe drugog bića. Psi su izvrsni društveni katalizatori, često podstiču interakciju između djece i drugih ljudi, što može da poboljša njihovu sposobnost komunikacije i izgradnju prijateljstava.

Emocionalna podrška

Psi pružaju značajnu emocionalnu podršku djeci. Stalno prisustvo psa, njegova privrženost i ljubav mogu da pruže osjećaj sigurnosti i utjehe. To može da bude posebno korisno u stresnim situacijama, kao što su promjene u porodici, selidbe ili teški školski dani.

Fizička aktivnost

Odrastanje uz pse podstiče djecu na veću fizičku aktivnost. Šetnje, igra i trčanje sa psom izvrstan su načini za poboljšanje fizičkog zdravlja djece. Pored toga, redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja gojaznosti kod djece, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i podupire razvoj motoričkih vještina.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Interakcija sa psima može da smanji nivo stresa i anksioznosti kod djece. Studije su pokazale da maženje psa može da poveća nivo oksitocina, hormona koji smanjuje stres, ali i da snizi nivo kortizola, hormona stresa. Ovaj efekt može da bude posebno koristan za djecu koja se suočavaju sa emocionalnim izazovima ili imaju poteškoća u prilagođavanju.

Razvoj odgovornosti

Briga o psu može djeci da pruži rane lekcije o odgovornosti. Učenje kako da nahrane psa, da mu donesu vodu i da ga vode u šetnje, djeci može da pomogne da razviju osjećaj odgovornosti i samopouzdanja. Ova iskustva takođe uče djecu važnosti rutine i održavanja obveza.

Smanjenje rizika od alergija

Istraživanja ukazuju da djeca koja odrastaju u domovima sa psima mogu da imaju manji rizik od razvoja alergija i astme. Izloženost alergenima i bakterijama koje pas nosi sa sobom može da ojača imunološki sistem djece, čime se smanjuje vjerovatnoća od kasnijeg razvoja alergijskih bolesti, piše Index.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:11