Pazuh / - SHUTTERSTOCK
07/08/2023 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promjene u predjelu pazuha koje ukazuju na zdravstvene probleme

Pročitajte kada su potencijalne promjene u predjelu pazuha bezopasne, a kada bi mogle ukazivati na ozbiljan problem koji zahtjeva posjetu ljekaru

Pazusi su rijetko kome najdraži dio tijela, ali i pored toga, mi im posvećujemo veliku pažnju, bez obzira da li je u pitanju higijena ili uljepšavanje.

Čak bi se moglo reći da uredni i mirisni pazusi govore mnogo o nama samima, pa nam mogu reći i o našem zdravlju.

Kada su potencijalne promjene u predjelu pazuha bezopasne, a kada bi mogle ukazivati na ozbiljan problem koji zahtjeva posjetu ljekaru, prenosi centarzdravlja.hr.

Osip može ukazivati na alergiju ili ekcem

Pazusi su dio tijela na koji često nanosimo različite kozmetičke proizvode – gelove za tuširanje, kreme za depilaciju, dezodoranse, antiperspirante – a većina nas ponekad voli da proba nešto novo, pa ne koristi uvijek iste. Ako nakon što zamijenite proizvod koji inače koristite drugim i pojavi se osip, to je dobar pokazatelj da neki od sastojaka izazivaju iritaciju i da ste potencijalno alergični.

Crvenilo i svrab mogu ukazivati i na ekcem, koji se najčešće javlja upravo na mjestima kožnih nabora, poput pazuha. Na ekcem treba posumnjati ako istu pojavu primjetite i na drugim mjestima, na primjer na koljenima ili na unutrašnjoj strani laktova i u tom slučaju svakako se obratite ljekaru.

Oticanje, svrab i ljuštenje kože mogu ukazivati na gljivičnu infekciju

Gljivične infekcije su najčešće povezane sa vaginalnim područjem, ali se mogu javiti i ispod pazuha ako vaše tijelo previše proizvodi gljivice. Neki ljudi su skloniji tome, posebno ako njihova ishrana sadrži mnogo šećera, a loša higijena i nošenje uske odjeće i visoke temperature koje znače više znojenja mogu doprinijeti pojavi gljivičnih infekcija.

Problemi sa gljivičnim infekcijama se obično lako rješavaju, na primer upotrebom kreme i/ili uzimanjem probiotika, ali obavezno se konsultujte sa ljekarom da provjerite da li je zaista gljivična infekcija i da dobijete konkretna uputstva šta da radite.

Povećano znojenje može ukazivati na hiperhidrozu

Znojenje je prirodni mehanizam kojim ljudsko tijelo oslobađa toplotu, ali ako se znojite čak i kada vam nije vruće, posebno ako je znojenje intenzivno, to može biti znak hiperhidroze.

Hiperhidroza, ili prekomjerno znojenje, može se liječiti na više načina – antiperspirantima, antiholinergičnim kremama na recept, jontoforezom, injekcijama botulinum toksina ili operacijom – a ako primijetite ovaj problem, prvi korak je da posjetite svog ljekara.

Ovo je posebno važno ako patite od takozvane sekundarne hiperhidroze, koja nastaje kao posledica određenih stanja kao što su gojaznost, trudnoća ili menopauza, ali može ukazivati i na ozbiljnu bolest, poput dijabetesa.

Neprijatan miris može ukazivati na neravnotežu u tijelu

Sam znoj nema miris, a pojavljuje se samo kada znoj dođe u kontakt sa bakterijama na koži. Dezodorans može pomoći da se prikrije neprijatan miris, ali da biste izbjegli bakterije – kao glavnog krivca – tuširajte se redovno i nosite odjeću koja diše od prirodnih materijala, a može pomoći i redovno uklanjanje dlačica.

Ne morate da brinete o neprijatnom mirisu ispod pazuha, normalno je da ne možemo uvijek da budemo svježi kao posle tuširanja i da se, uprkos dobrim higijenskim navikama, na našem tijelu nalaze bakterije.

Međutim, ako primjetite da je neprijatan miris čest i/ili intenzivan, to može biti znak neuravnotežene pH vrijednosti, što može biti posledica prisustva previše „loših“ bakterija u tijelu i ukazuje na to da postoji problem u vašim crijevima, na primjer.

Takođe, ako primjetite da se miris vašeg znoja promijenio, nemojte to ignorisati. Moguće je da je promjena bezopasna i da je nastala zbog hrane koju ste konzumirali, ali je moguće i da je rezultat hormonske promjene ili simptom nekog stanja kao što je dijabetes.

Tamni pazusi mogu ukazivati na dijabetes

Najvažnija stvar koju treba znati o tamnim pazusima je da ponekad mogu biti simptom dijabetesa. To je poremećaj pigmentacije u kome koža postaje zadebljana i njena tekstura je baršunasta. Tamne pazuhe, međutim, takođe mogu biti uzrokovane genetikom, sindromom policističnih jajnika, alergijskim kontaktnim dermatitisom ili psorijazom.

Osim toga, mogu biti povezane sa prekomernim znojenjem, iritacijom usled depilacije voskom, trenjem zbog nošenja preuske odjeće ili biti reakcija na mirise, boje i konzervanse u dezodoransima, kremama za depilaciju i drugim proizvodima.

O tamnim pazusima je dobro razgovarati sa doktorom, pa nakon dijagnoze – ako ona postoji – možete razmisliti o korištenju posebnih proizvoda ili laserskoj terapiji za posvjetljivanje kože.

Otečeni limfni čvorovi mogu ukazivati na bolest

Uvećani limfni čvorovi ispod pazuha mogu biti znak uobičajenih virusnih infekcija, poput gripa ili mononukleoze, a mogu biti i rezultat bakterijske infekcije. U većini slučajeva to je znak da imuni sistem radi svoj posao i da adekvatno reaguje na postojeću infekciju, ali ponekad mogu biti i simptom karcinoma.

Da biste ublažili bol i osjetljivost, možete staviti tople obloge i uzeti lijek protiv bolova, ali obavezno se obratite ljekaru ako:

– otok traje duže od dvije nedelje ili se nakon tog vremena pogorša

– kvržica je tvrda ili se ne pomjera kada je osoba dodirne

– primetite otečene limfne čvorove u nekoliko oblasti, na primjer na vratu i ispod pazuha

– otečeni limfni čvorovi nisu bolni

– postoje i drugi simptomi, kao što su groznica, noćno znojenje ili neobjašnjivi gubitak težine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 09:06