Duga istorija, dug užitak / taste.com
18/07/2023 u 18:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sladoled je jedna od tri namirnice koje astronautima najviše nedostaju u svemiru

Svjetski dan sladoleda proslavlja se već 39 godina u trećoj nedjelji jula. Iz godine u godinu zanimljivosti o omiljenoj poslastici samo rastu, jedna od njih je da tokom svog životnog vijeka, jedna krava može da proizvede dovoljno mljeka da se napravi skoro 40.000 kilograma sladoleda

Italijan Dmitri Panciera već je držao svjetski rekord u rađenju korneta s najviše kugli sladoleda čak 121, dok nije samom sebe oborio rekord i povećao taj broj za četiri. Možda među vama nema Panciera koji bi naslagali ovolike kugle, ali degustirali sigurno bi.

Omiljena ljetnja poslastica - sladoled ima i svoj praznik koji se slavi već punih 39 godina, od kada je nekadašnji predsjednik Amerike Ronald Regan, davne 1984. godine poslednji dan u trećoj sedmici jula, proglasio Svjetskim danom sladoleda i tako pridao veliki značaj poslastici za koju se vjeruje da datira još iz vremena Persijskog carstva 500 p.n.e.

Ova poslastica je i svojevrsan izum, pa je to razlog zbog kog je čovečanstvo dugo čekalo na njega. Međutim, sladoled ipak ima dužu istoriju nego što se misli.

image

Omiljena poslastica

-SHUTTERSTOCK

Istorija sladoleda počinje još u drevnoj Kini, kada se na kraljevskim dvorovima pravila mješavina leda i mlijeka, čime se dobijala hladna poslastica, koja se može povezati sa današnjih sladoledom. Pored kineskih kraljeva, u sličnoj poslastici su uživali i stari Rimljani. Car Neron je miješao snijeg i led koji su mu donosili sa vrhova planina sa usitnjenim voćem i tako dobijao smjesu sličnu današnjem sladoledu.

Prvi Evropljanin koji je imao priliku i čast da proba sladoled je Marko Polo. On je o ovoj poslastici pisao u svom putopisu, gdje je naveo da se "sladoled" služio na dvoru Kublaj-kana.

U Evropu su sladoled donijeli Arapi. Oni naučili Italijane vještini zamrzavanja slatkog krema, dok su vladali na Siciliji. I dalje važi mišljenje da su Italijani najbolji majstori pravljenja sladoleda.

image

Svaki je dan za sladoled

-SHUTTERSTOCK

 

Zanimljivosti o sladoledu

Ako ove zanimljive činjenice o sladoledu niste znali bacite pogled na našu listu.

- Mlijeko kao sastavni dio sladoleda počelo je da se dodaje u 10. vijeku, a do tada se od pravio od leda.

- Industrijska proizvodnja sladoleda počela je 1851. u Bostonu.

- Najpopularniji ukus sladoleda je vanila, a samo korak iza je sladoled od čokolade i jagode.

- Korneti za sladoled izmišljen je tokom Svetskog sajma u Seint Luisu 1904. godine. Velika tražnja za ovom poslasticom na tom događaju primorala je sladoledžiju da zatraži pomoć prodavca vafla koji je imao tezgu na sajmu nedaleko od njega. Zajedno su smislili kornet za sladoled i ušli u istoriju.

- Gelato i sorbe nisu vrste sladoleda. Između sladoleda, sorbea i gelata postoje znatne razlike.

- Jedan od najneobičnijih ukusa ove poslastice je sladoled sa ukusom hot doga koji je napravljen u Arizoni. Spoj nespojivog i danas je hit u Japanu.

- Tokom svog životnog vijeka, jedna krava može da proizvede dovoljno mljeka da se napravi skoro 40.000 kilograma sladoleda.

- Najprofitabilniji dan za sladoledžije je nedelja.

- 817 dolara košta samo jedna kugla najskupljeg sladoleda na svijetu.

- Sjedinjene Američke Države proizvode najviše sladoleda na svijetu na godišnjem nivou.

- Istoričari su pronašli zapise da je Aleksandar Veliki obožavao da jede snijeg preliven nektarom i medom. Može se reći da je ovo preteča sladoleda iz vremena prije nove ere.

- Na Havajima raste biljka pod nazivom "zrno sladoleda", čiji ukus je identičan ukusu sladoleda od vanile.

- Sigurno ste čuli u američkim serijama i filmovima izraz "Brain Freeze" (smrzavanje mozga). On se odnosi na efekat koji sladoled proizvodi kada dotakne korijen usta što prouzrokuje širenje krvnih sudova u glavi. Manifestuje se kao hladan udar u glavi i prolazi za par trenutaka.

- Zaposleni u Ben & Jerry‘s svaki dan smiju odnijeti tri kantice sladoleda kući.

- John Harrison, degustator u Dreyer‘s firmi sladoleda, osigurao je svoje tačke ukusa jezika na milion dolara. Nakon skoro 60 godina službe izračunao je kako je svakog radnog dana probao 60 ukusa sladoleda, ali tvrdi kako ih ne bi jeo već bi ih ispljunuo.

- Prema podacima NASA-e, sladoled je jedna od tri namirnice koje astronautima najviše nedostaju u svemiru. Druge dvije su pica i sokovi.

 

Na engleski dvor je sladoled stigao u 17. vijeku. Na jednom od prijema kralja Čarlsa Drugog njegov kuvar iz francuske napravio je ovu poslasticu za goste, koji su – naravno – bili oduševljeni. Osim njih i kralj Čarls je bio oduševljen ovim slatkišem do te mjere da je želeo ljubomorno da ga sačuva samo za sebe. Zbog toga je dao veliku sumu novca svom kuvaru kako bi bio siguran da će se sladoled služiti samo na njegovom dvoru i da će recept ostati tajna.

Recept sladoleda je predstao da bude tajna kada je kralj Čarls svrgnut sa prestola 1649. godine. Tada je sladoled počeo da se služi i na drugim evropskim dvorovima, a uskoro je bio dostupan i "običnim ljudima".

Industrijalizacija sladoleda počela je u Americi polovinom 19. vijeka. Ovo se desilo zahvaljujući konstruisanju prve mašine za pravljenje sladoleda. Ovu mašinu je izmislila Nensi Džonson 1846. godine. Jednostavan dizajn i praktičnost mašine je razlog zbog kog se slične mašine mogu videti i danas u nekim poslastičarnicama.

Početkom 20. vijeka javili su se različiti oblici sladoleda, pa je tada izmišljen i kornet, a zatim i sladoled na štapiću.

Današnji kornet izmislio je Italo Marćioni, poslastičar sa Vol Strita koji je prvu "jestivu čašicu za sladoled" predstavio na Svetskom sajmu u St. Luisu 1924. godine.

Sladoled na štapiću je nastao nešto kasnije. Naime, smislio ga je vlasnik poslastičarnice u Ajovi – Kris Nelson. On je na ideju o sladoledu na štapiću došao tako što je jedna od njegovih redovnih malih mušterija imala uvek problem pri izboru između čokoladice ili sladoleda. Tada je Nelson našao način da objedini i sladoled i čokoladu, pa je napravio sladoled na štapiću koji je bio preliven čokoladom. Ova poslastica je nastala 1934. godine.

image

Domaći sladoled

SHUTTERSTOCK-SHUTTERSTOCK

Napravite sami brz i zdrav sladoled od banana i sezonskog voća

Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne, a dovoljno su slatke da mogu da zadovolje sve ukuse.

Sastojci:

banane

sezonsko voće

vanila (po želji)

Priprema:

Banane oljuštite i iseckajte na kolutiće, pa ih stavite u zamrzivač na dva sata. Sezonsko voće po izboru (borovnice, jagode, aroniju, maline, višnje, kupine) ne morate da zamrzavate, samo ga isjeckajte. Kada se banane zamrznu, izvadite ih i stavite u blender. Možete da dodate i neki sastojak po želji, samo vodite računa da ne bude previše tečne strukture (izbjegavati sokove), da masa bude kompaktna i kremasta, a ne razvodnjena, bez obzira na dodatno zamrzavanje, što bi to posle pretvorilo u čist led.

Od vaših potreba i želja zavisi kako ćete ovaj recept prilagoditi svom ukusu i koju ćete kombinaciju napraviti.

 

Do dana današnjeg samo se mijenjaju recepti, dok se fabrike bore za što bogatije ukuse, domaćice svoju kreativnost izražavaju u minimalnom korišćenju sastojaka i što boljih zamrzivača.

Ovaj divni kremasti dezert omiljen je mnogima. Dolazi u mnogo oblika, boja i ukusa, a u današnje vreme u njemu mogu uživati čak i oni koji su netolerantni na glukozu ili ne jedu šećer. Tako su sladoledi bez mlijeka i zaslađeni stevijom (prirodni zaslađivač) dostupni i kod nas, a pojavio se i novi trend veganskih sladoleda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20