Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA JUL 2023. GODINE

PRIMLJENE DVIJE ŽALBE

U julu mjesecu ombudsman ‘‘Dana‘‘ dobio je dvije žalbe, čiji podnosioci od ombudsmana nijesu tražili da reaguje konkretnom odlukom, shodno Poslovniku o radu zaštitnika prava čitalaca ‘‘Dana‘‘, čije formalne uslove druga žalba nije zadovoljavala, ali je na obije žalbe njihovim podnosiocima ombudsman dao svoj odgovor. Takođe, nastavljajući praksu transparentnog i javnosti dostupnog rada, ombudsman,  zajedno sa svojim odgovorima, integralnog objavljuje sadržaj obije žalbe.

1.) Prvu žalbu uputiila mu je 7. jula Agencija za sprječavanje korupcije u kojoj je doslovce kazano:

‘‘Poštovani,

Agencija za sprјečavanje korupcije duži niz godina razvija korektnu saradnju sa DN Dan, prihvatajući ovu medijsku kuću kao partnera u promociji vladavine prava i ukazivanju na društvene anomalije. Stranice najmlađeg dnevnog lista u Crnoj Gori doživljavamo kao uticajnu platformu za predstavljanje naših stremljenja, načela i rezultata rada.

Zato nas je ostavio zatečenim postupak novinarke Portala Dan Blaženke Golubović, koja je grubo prekršila Kodeks novinara/novinarki Crne Gore, a moguće i Krivični zakonik. U srijedu, 5. jula 2023. godine, gospođa Golubović je u večernjim satima pozvala na broj mobilnog telefona direktoricu Agencije Jelenu Perović. Ni u jednom momentu ne ukazujući sagovornici da će komunikacija biti snimana i iskorišćena u svrhe nastanka novinskog teksta, novinarka Dana je pokrenula temu javne nabavke mobilnih aparata za potrebe Agencije, koja je raspisana tog dana. Zatim je sadržaj neformalnog razgovora, sa doslovnim citiranjem onoga što je direktorica rekla, unijela u članak ‘‘ASK nabavlja mobilne telefone za svoje službenike, tender vrijedan 25 hiljada eura‘‘, dostupan na linku: https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/ask-nabavlja-mobilne-telefone-za-svoje-sluzbenike-5186459

Pri tom, podvlačimo, sadržina prenesenog razgovora nije sporna – i da je direktorici rečeno da će biti snimana i citirana, odgovor se ne bi razlikovao, baš kao i da je zatraženo pismeno izjašnjenje. Sporan je način na koji se došlo do izjave, koji je bio potpuno nepotreban.

Neodgovornim činom, kršenjem načela 5 Kodeksa, u kome je jasno navedeno da ‘‘za prikupljanje informacija u bilo kom obliku, novinar/novinarka koristi profesionalno časne i pravno dozvoljene metode‘‘, novinarka Golubović je narušila povjerenje Agencije za sprječavanje korupcije u Vašu medijsku kuću.

Zbog toga Vam se, a u duhu dobrih odnosa koje naša instutucija ima sa Danom, obraćamo, sa molbom da se ovakvi postupci više ne ponavljaju, kako ne bismo bili prinuđeni da pokrećemo sudske postupke‘‘, stoji u žalbi Agencije za sprјečavanje korupcije.

 

   Na žalbu Agencije za sprјečavanje korupcije, ombudsman ‘‘Dana‘‘ odgovorio je 11. jula:

‘‘Poštovani, dobio sam Vaše obraćanje od 7. jula 2023. godine. Zahvaljujem na lijepim riječima upućenim ‘‘Danu‘‘, ali i na ukazivanju na propust koleginice Blaženke Golubović, za koji se slažem da je neprimjeren. Odmah po Vašem obraćanju, ubijeđen da do kršenja načela 5 Kodeksa, što ste ispravno prepoznali i označili, nije došlo iz zle namjere, odmah sam sproveo mjere iz svoje nadležnosti kako se nešto takvo ili slično ne bi ponovilo.

I ubuduće, u granicama svojih ovlašćenja, preduzeću sve da izvještavanje o radu Vaše cijenjene institucije, pa i onda kada bude sadržalo kritičku dimenziju – bude utemeljeno, kao i do sada, na strogom poštovanju profesionalno-etičkih standarda. Istovremeno, kao i ovog puta, biću Vam izuzetno zahvalan ukoliko mi ukažete da taj imperativ naše profesije, do kojeg ‘‘Dan‘‘ izuzetno drži, eventualno nije zadovoljen‘‘, kazao je u svom odgovoru ombudsman.

2.) Drugu žalbu ombudmsan je 20. jula dobio od Sandre Margitić, koja se potpisala kao građanin, volonter i koordinator Alternative Crna Gora, a koja je u žalbi navela: 

 

‘‘Poštovani,

Podnosim prijavu redakciji portala "DAN", zbog grubog kršenja kodeksa novinarske etike u tekstu objavljenom dana 20.7.2023. pod naslovom "Šugavi psi lutaju ulicama Bijelog Polja".

Sporni tekst o bezdomnim psima je besprizoran primjer kršenja novinarskog kodeksa, neobjektivnosti i neprofesionalnosti, plasiranje neistinitih informacija i bezrazložnog izazivanja straha i panike kod građana, kao i posredno navođenje istih na krivično i nehumano postupanje prema životinjama.

Novinar je pomenutim psima, bez veterinarskog pregleda ili validnog i relevantnog dokumenta izdatog od strane stručnog lica, sadržajno huškački i laički "postavio" dijagnozu i time čitaoce i građane doveo u zabludu.

 

Sve ovo me navodi na sumnju da je novinar namjerno i ciljano napisao sporni tekst, a posebno naslov, na takav način da izazove (neosnovan) strah i gađenje kod čitalaca i pse direktno targetirao i izložio opasnosti.

 

Umjesto da mijenjate kulturu i način ophođenja radi poboljšanja samoga društva kada je ova tematika u pitanju, jedino evidentno u vašim tekstovima je podstrekivanje najprimitivnijih poriva za ubijanje i mučenje životinja.

Dok pripadnici Službe za zaštitu i spašavanje Podgorica, radnici azila iz Bara, volonteri iz Budve i drugih gradova svakodnevno postavljaju i pune činije sa vodom i hranom za ulične životinje, dok Opština Kotor instalira reciklažni aparat- hranilicu, takođe za ulične životinje itd. portal "DAN" na vrlo podao i neetički način crta mete nedužnim životinjama.

Medij sa tolikim stažom iza sebe, bi zaista mogao i trebao mnogo bolje od ovoga kako sada radi.

 

Očekujem u najkraćem roku izjašnjenje i povratnu informaciju povodom ove prijave‘‘, navela je na kraju žalbe Sandra Margitić.

 

 Na žalbu Sandre Margitić, ombudsman je odgovorio 25. jula:

‘‘Poštovana,

   Način obraćanja ombudsmanu ‘‘Dana‘‘ regulisan je Poslovnikom o radu zaštitnika prava čitalaca ‘‘Dana‘‘, koji se nalazi na portalu ‘‘Dana‘‘. Poslovnik ne poznaje izraz ‘‘prijava‘‘, koji ste Vi naveli u obraćanju ombudsmanu, već samo žalbu, za koju je navedeno koje sve formalne uslove treba da zadovolji da bi bila uzeta u obzir i razmatrana. Kako Vaše obraćanje to nije ispunilo, ono nije moglo biti tretirano na način predviđen Poslovnikom, a time ni ombudsman nije mogao sprovesti njime predviđenu proceduru. Ali, iz poštovanja prema Vama i Vašem plemenitom i humanom zalaganju, kao i iz osjećaja lične odgovornosti, koja proizilazi iz funkcije koju obavljam i zaštite ugleda lista ‘‘Dan‘‘, ukratko ću Vam odgovoriti povodom Vaše reakcije na tekst ‘‘Šugavi psi lutaju ulicama Bijelog Polja‘‘, od 20. 07. 2023. godine.

   Nakon Vašeg obraćanja, odmah sam upozorio kolege sa portala ‘‘Dana‘‘, koji su preduzeli intervenciju, koja je, kako se to u medijskoj etici kaže, dovela do ‘‘minimizacije štete‘‘. Ujedno, o svemu sam informisao i urednicu ‘‘Regiona‘‘ ‘‘Dana‘‘ Ljiljanu Čelebić, koja je razgovarala sa autorom teksta, upoznala ga sa Vašom reakcijom i obavezala ga da ubuduće na primjereniji, uravnoteženiji, oprezniji i precizniji način izvještavanja o ovoj problematici.

  Jedinstveni je zaključak i spremnost svih novinara i urednika ‘‘Dana‘‘ da o bezdomnim psima i uopšte životinjama, javnost treba izvještavati sa mnogo više etičkog takta i senzibiliteta, i da pored informativne, u prilozima te vrste treba da bude sadržana i snažna edukativna komponenta, koja bi vodila, kako ste Vi to naveli, ‘‘ka mijenjanju kulture i ophodjenja radi poboljšanja samog društva kada je ova tematika u pitanju.

     U granicama svojih ovlašćenja, lično ću se dodatno založiti da se takav princip snažno afirmiše i da se više ne ponavljaju situacije poput ove, koja je s pravom bila razlog Vaše reakcije, na čemu Vam posebno zahvaljujem‘‘, saopštio je u svom odgovoru ombudsman.

 

Ombudsman ‘‘Dana‘‘

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 23:12