Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA NOVEMBAR 2023. GODINE

NIJE DOBIJENA NIJEDNA ŽALBA

Ni u novembru mjesecu čitaoci ‘‘Dana‘‘ nijesu imali potrebu da se obraćaju zaštitniku svojih prava iz domena primjene i poštovanja etičkih načela i njima odgovarajućih smjernica Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore, što znači da ombudsmanu ‘‘Dana‘‘ ni u ovom mjesecu nije upućena nijedna žalba.

AKTIVNOSTI OMBUDSMANA: Ombudsman ‘‘Dana‘‘ učestvovao je 8. i 9. novembra tekuće godine u radu radionice ‘‘Izazovi i izmjene postojećih mehanizama u cilju sankcionisanja širenja dezinformacija‘‘, koja je održana u Podgorici. Radionicu je organizovalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, uz pomoć i saradnju Kancelarije za tehničku pomoć i razmjenu informacija u okviru Jedinice za izgradnju institucija Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije (TAIEX - Technical Assistance Information Exchange Office).

   Tokom dvodnevnog rada, predavači na radionici bili su uvaženi predstavnici nadležnih regulatornih tijela iz zemalja članica EU: gospodin Franćesko Sćiakitano, viši pravni ekspert iz Uprave za komunikacije Republike Italije i gospodin Diter Štaudaher, viši pravni ekspert iz Austrijskog regulatornog organa za radio-difuziju i telekomunikacije. Cilj vrlo uspješno organizovane radionice bio je ‘‘da se preispitaju postojeći mehanizmi za suzbijanje i sankcionisanje dezinformacija, istovremeno radeći na promjeni i poboljšanju tih mehanizama kako bi se postigli najbolji rezultati u njihovom radu, dok je specifičan cilj naknadna izrada i sprovođenje analize potreba za izmjenama postojećih mehanizama u cilju sankcionisanja širenja dezinformacija‘‘. Na odžanoj radionici fokus je posebno stavljen na ‘‘ispitivanje postojećih mehanizama za borbu protiv dezinformacija, izazova sa kojima se ti mehanizmi suočavaju i nedostataka koji postoje u njihovom radu‘‘. Sve je to predstavljeno u kombinaciji sa  ‘‘uporednom praksom na nivou EU i država članica EU, kako bi se dobila komparativna analiza stanja u identifikaciji izazova i problema u radu mehanizama za suzbijanje dezinformacija‘‘.

   Učesnicima radionice predstavljena je i studija slučaja, čime im je pružena prilika ‘‘da iz prve ruke prodube relevantna znanja koja su neophodna za bolje funkcionisanje mehanizama, kao i mogućnosti saradnje sa drugim subjektima i institucijama u borbi protiv dezinformacija‘‘.

   Moderator radionice bio je mr. Đorđije Drinčić, samostalni savjetnik u Direktoratu za medije Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

                                                            

Ombudsman ‘‘Dana‘‘

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:32