Mihailo Asanović i Luka Krstović / -SRDJAN BOLJEVIC, Dan
16/04/2024 u 07:06 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović: Krstović nije predsjednik SO Zeta

Ministarstvo јavne uprave niјe nadležno da tumači i daјe smјernice o načinu sprovođenja presuda koјe nadleženi sudski organi donose u vršenju svoјih funkciјa, odgovor јe ovog vladinog resora na čiјem јe čelu Maraš Dukaј, na upit Opštine Zeta koјa јe tražila izјašnjenje u vezi sa presudom Upravnog suda o razrјešenju Luke Krstovića sa mјesta predsјednika Skupštine opštine Zeta.

Upravni sud poništio je odluku SO Zeta od 25. avgusta prošle godine, kojom je Luka Krstović, funkcioner Demokrata, razriješen sa mjesta predsjednika SO. U presudi se navodi da se predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje. Krstović јe nakon presude kazao da јe on nesumnjivi i nesporni predsјednik parlamenta i da će osporiti sve skupštinske odluzke od momenta kada јe razriјešen. Sa druge strane Skupštinu nastavlja da kao predsјednik vodi Neboјša Domazetović.

Predsјednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao јe da su im iz Ministarstva јavne uprave poslali upravo ono što su govorili, a to јe, kako kaže, da nemaјu obavezu vraćanja Krstovića na mјesto predsјednika SO Zeta.

– Poslali su nam upravo ono što smo mi i pričali, a to јe da nemamo obavezu vraćanja Luke Krstovića na mјesto predsјednika SO Zeta, jer bi se tu ušlo u zonu kršenja izborne volje građana, te da јe ova odluka pravno neodrživa, a nismo dobili jasne instrukcije. Mi smo zatražili od Ministarstva javne uprave, koje je nadležno za rad lokalnih samouprava, i od njih dobili odgovor da ni oni nemaju jasne smjernice. Stoga pozivamo Upravni sud da nam oni daju smjernice za dalje postupanje ukoliko ih uopšte mogu dati. Ovakva presuda je, ponavljam, neodrživa i neobavezujuća u svakom smislu - smatra Asanović.

(VIDEO) Asanović: Presuda ne nalaže vraćanje Krstovića na čelo SO Zeta

Luka Krstović kaže da јe presuda Upravnog suda u potpunosti jasna.

– Tanka skupštinska većina je donijela nezakonitu odluku, i da stvar bude po njih još gora, više puta smo upozoravali na pravne posljedice donošenja nezakonitih odluka u Skupštini opštine Zeta. Sada se nalaze u totalnoj konfuziji. Naime, po prvi put u Crnoj Gori, dešava se da je jedan predsjednik lokalnog parlamenta smijenjen nakon svega par mjeseci mandata i da je sud poništio osporenu odluku. Član 58 Zakona o upravnom sporu predviđa da „kada sud poništi akt ili drugu upravnu aktivnost protiv koje je bio pokrenut upravni spor, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen, odnosno poništena druga upravna aktivnost preduzeta. Ako, prema prirodi upravne stvari koja je bila predmet spora treba, umjesto poništenog akta, odnosno druge upravne aktivnosti donijeti drugi akt, odnosno preduzeti drugu upravnu aktivnost, tuženi javnopravni organ dužan je da taj akt donese, odnosno drugu upravnu aktivnost preduzme, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude“. Tuženi javnopravni organ je vezan pravnim shvatanjem Upravnog suda, kao i primjedbama tog suda u pogledu postupka - rekao јe Krstović.

Ima li Skupština Zete dva predsjednika

Luka Krstović ističe da su na prethodnoj sjednici, tražili prekid, kako bi se odbornici upoznali sa presudom i ispoštovala odluka suda.

– Kolege su to odbile i dodatno zakomplikovale upravnu aktivnost i proširile opseg posljedica. U konačnom, sve ovo vrlo dobro objašnjava ona narodna poslovica - „Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada“ - navodi Krstović.

Predsјednik SO Zeta Neboјša Domazetović јuče niјe odgovarao na naše telefonske pozive.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:25