20/04/2024 u 14:39 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Borovinić Bojović otkrila spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića

Arso Milić pripada redu onih ličnosti koje nas čine ponosnima što pripadamo baš ovom narodu – narodu koji je prošao kroz mnoga iskušenja, patnju i bol, ali čiji se duh nikada nije dao slomiti, poručila je Borovinić Bojović

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović otkrila je spomen-ploču na porodičnoj kući Arsa Milića u kučkom seluu Orahovo spomen-ploču. Spomen-ploču Borovinić Bojović otkrila je na poziv porodice Milić. Odluku da se na porodičnoj kući Arsa Milića podigne spomen-obilježje Skupština Glavnog grada je donijela 3. avgusta prošle godine.

– Činjenica da su za ovu odluku glasali svi odbornici svjedoči da uprkos prisutnim podjelama u našem društvu, ipak postoje zajedničke vrijednosti i ličnosti koje ih simbolizuju, oko kojih se svi možemo okupiti. To je, složićete se sa mnom, veoma ohrabrujuće i dragocjeno za našu budućnost – rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je istorija upamtila Arsa Milića kao potporučnika, komandira Donjoubalske čete Gornjokučkog bataljona, hajduka koji je bio "kadar stići i uteći i na strašnom mjestu postojati".

– Kao takav, on pripada redu onih ličnosti koje nas čine ponosnima što pripadamo baš ovom narodu – narodu koji je prošao kroz mnoga iskušenja, patnju i bol, ali čiji se duh nikada nije dao slomiti. Naš narod je baš kao i Arso, umio naći izlaz iz svakog – simboličnog ili stvarnog – kazamata, i uvijek se dočekati na svoje noge. Ovaj kučki heroj je cijelim svojim životom posvedočio jednu od osnovnih maksima ovog našeg krša - jedina alternativa slobodi može da bude smrt. Uvjerena sam, da je kojim slučajem Arso Milić rođen samo malo ranije, i o njegovim podvizima bismo, kao i o njegovom slavnom pradjedu Đulji Jovanovom, mogli da čitamo na stranicama "Primjera čojstva i junaštva", koje nam je ostavio vaš i naš vojvoda Marko Miljanov Popović – kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da inicijativa da se na ovoj kući postavi spomen-ploča ne čini samo čast porodici Milić, njihovom bratstvu i plemenu, već i cijelom našem društvu kojem će na ovaj način lik Arsa Milića biti vidljiviji i ujedno dostupniji našim mladim naraštajima da u njegovoj hrabrosti i stavu prema životu i životnim teškoćama pronalaze inspiraciju za sebe.

– Kučima, kako smo se više puta uvjerili, ne manjka ni inicijative ni pregnuća, o čemi lijepo svjedoči i porodica Milić. Zahvaljujući tome ovaj kraj se u novije vrijeme razvijao brže nego druga područja Podgorice. Time ste sasvim sigurno zaslužili adekvatnu podršku Glavnog grada kako bi se obezbijedio još brži razvoj i kvalitetniji uslovi za život i rad u ovim brdima. U svakom slučaju, dok god je u Kučima živ i zdrav duh Arsa Milića, kao što vidim da jeste, vaš napredak i bolje sjutra je osigurano – zaključila je predsjednica Skupštine.

Predsjednica je spomen-ploču otkrila zajedni sa potomkom i imenjakom Arsa Milića, svjetskim prvakom u džiu-džicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 01:28