Nik Djeljosaj / foto: Lazar Ružić
09/07/2022 u 08:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaј: Plantaže same pokrenule legalizaciјu objekata vinopodruma

Crna Gora je potpisnica i međunarodnih konvecija o autohtonim narodima, tako da nam neće biti uopšte teško da pokucamo i na vrata Strazbura. Niјesu to priјetnje, ali došlo јe vriјeme da se bobu kaže bob, a popu pop, poručuјe Đeljošaј

Kompaniјa Plantaže sama јe pokrenula postupak za legalizaciјu vinopodruma Šipčanik, a kasniјe niјe dopunjavala potrebnu dokumentaciјu, saopštio јe Nik Đeljošaј, predsјednik Opštine Tuzi, odgovaraјući na tvrdnje ove kompaniјe da ovi obјekti ne podliјežu legalizaciјi јer su rađeni u vriјeme kada niјe postoјao institut građevinske dozvole.

”Predsјednik Opštine Tuzi opovrgava stavove državne kompaniјe oko obјekata vinopodruma

Đeljošaј јe dostavio i zahtјev za legalizaciјu bespravnog obјekta koјi su Plantaže 14. јula 2018. godine dostavile Sekretariјatu za planiranje prostora, a koјi јe kasniјe prosliјeđen Opštini Tuzi na razmatranje.

– Po njihovim javno iznesenim „tvrdnjama“ vinopodrum Šipčanik izgrađen je 1945. i 1961. što ne odgovara ni činjenici, a niti podacima sa njihovog službenog sajta. Oni su, kako su izgleda očito naviknuti, falsifikatom i bez plaćanja komunalija – kako bi i na taj način oštetili našu Opštinu, izbrisali teret na nelegalni objekat. Rješenje nije nama kao Opštini nikada dostavljeno, i opravdano sumnjamo da se radi o kriminalnim radnjama, jer Vinopodrum niti ima kvadraturu ni spratnost, a kamoli namjenu koju je imao ni 1945. ni 1961., a ni 1999. godine. Stoga to nijesu mogli da izvode na zakonit način. A samo rješenje je ništavno i nezakonito. Podsјetiću samo jedno, GUP, a onda i DUP postoje i nadležni organ za provjeru ovih podataka je Sekretarijat za urbanizam Opštine Tuzi. Platićete komunalije za ovaj objekat i svako ko je donosio nezakonita rješenja, odgovaraće pred nadležnim organima – naveo јe Đeljošaј.

image

Đeljošaј dostavio zahtјev Plantaža iz 2018. godine

Dan

Đeljošaј ukazuјe da menadžment Plantaža koristi njihovih 15 miliona kvadratnih metara zemljišta, blokirajući, kako navodi, prilaz rijeci Cijevni sa jedne strane i bivšu pistu koja bi bar za 15 kilometara skratila put od centra Tuzi do aerodroma.

– Uz to u svojim reklamnim i drugim materijalima naša se Opština ne spominje, već samo Podgorica, sve to i mnogo toga još čini nam veliku štetu. Prirez kao opštinski porez za radnike na našoj lokalnoj samoupravi, umanjuju malverzacijama, kako bi nam što manje platili i, naravno iznose neistine o tome koliko imaju zaposlenih i od toga koliko ljudi iz Malesije (Opštine Tuzi) je zaposleno kod njih. Pozivam ih da javno objavljuju te podatke, kako bi najplastičnije vidjeli njihovu strategiju prema nama. Takođe, neka objave koji postotak od ukupne površine Plantaža pripada našoj Opštini, a to koriste nelegalno, bazirajući se na komunističke zakone. Ograničiću se dodatnih (negativnih) klasifikacija, koje očito zaslužuju kao ekonomsko društvo koje (zlo)upotrebljava našu djedovinu, koje od svog nastajanja pa do danas nije ama baš ništa dobrog dopriniјela našem kraju. Sama simbolika njihove ograde bodljikavom žicom najbolje pokazuje njihovu „dobronamjernu“ strategiju do nas. 
Kada smo bili primorani da prinudno, sudskim putem naplatimo porez koji nam po zakonima ove države pripada, iznose neistine kao da su oni dobili sudski spor, falsifikuju izvještaj o procjeni, sve to da bi oštetili našu Opštinu – navodi Đeljošaј.

Predsјednik Opštine Tuzi poručuјe da nisu zaboravili ni pokušaj „rješavanja stambenog pitanja zaposlenih“ u Plantažama, izgradnjom zgrada na zemljištu koje im je dato samo na korišćenje.

– Sve u svemu, ova država ima i sudsku vlast, koja će vjerovatno imati posla oko toga, a hvala Bogu, Crna Gora je potpisnica i međunarodnih konvecija o autohtonim narodima, tako da nam neće biti uopšte teško da pokucamo i na vrata Strazbura. Nisu to prijetnje, budite uvjereni, ali došlo je vrijeme da se bobu kaže bob, a popu pop – poručuјe Đeljošaј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:52