Veselin Vukčević / - FOTO: M.V.
14/12/2022 u 15:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK: Vukčević i svi članovi Izborne komisije dužni da se pridržavaju zakona i poslovnika

Propisano je da sjednicu saziva i predlaže dnevni red predsjednik Komisije, kada za to postoji potreba za radom, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava

Državna izborna komisija razmotrila je prigovor nosioca liste "Evropa sad" Jakova Milatovića donijela je upustvo u kojem se navodi da je predsjednik Veselin Vukčević dužan da sazove sjednicu kako bi Komisija kao kolektivni organ postupila po rješenjima donijetim u postupku po prigovorima. 

- Državna izborna komisija zaključila je da se pitanja navedena u zahtjevu za davanje mišljenja i uputstva odnose na primjenu Poslovnika o radu Izborne komisije Glavnog grada- Podgorica, a ne na primjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Saglasno članu 32 stav 1 tač. 2 i 3 Zakonu o izboru odbornika i poslanika Državna izborna komisija daje mišljenja i uputstva u vezi primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika. Shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, opštinske izborne komisije donose poslovnike o radu. Komisija je zaključila da se predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, kao i svi članovi, u radu moraju pridržavati Zakona i Poslovnika o radu Izborne komisije Glavnog grada Podgorica, navode iz DIK-a.

U slučaju Izborne komisije Glavnog grada, Državna izborna komisija je prilikom donošenja Mišljenja istakla relevantne odredbe Poslovnika koja se, između ostalog, odnose i na pitanja koja su predmet zahtjeva: Saglasno Poslovniku o radu Izborne komisije Glavnog grada- Podgorica (Službeni list Crne Gore-opštinski propisi broj: 28/20), Komisija radi u sjednicama i po pravilu je u stalnom zasijedanju u periodu od raspisivanja izbora sve do objavljivanja konačnih rezultata izbora.

- Predsjednik Komisije saziva sjednice, a članom devet Poslovnika propisano je da član Komisije, pored ostalog, ima pravo i dužnost da učestvuje u radu i odlučivanju Komisije, inicira razmatranje pitanja koja su u nadležnosti Komisije. Članom 11 stav 1 Poslovnika propisano je da sjednicu Komisije saziva i predlaže dnevni red predsjednik Komisije, kada za to postoji potreba za radom Komisije, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava Komisije, dok je članom 16 propisano da Komisija odlučuje većinom glasova svojih članova, navode iz DIK-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:43