Spomenik Vasu Brajovu / -ARHIVA
18/03/2024 u 14:59 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodaju ploču sa biografijom Vasa Brajovića

Glavni grad, kako predviđa skupštinska odluka, mijenja spomen - obilježje, bistu generala Vasa Brajovića - Vasosa Mavrovuniotisa, postavljanjem ploče na postamentu sa njegovom kratkom biografijom ispisanom na grčkom i crnogorskom jeziku

Glavni grad će doraditi spomen - obilježje, bistu generala Vasa Brajovića - Vasosa Mavrovuniotisa, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, postavljanjem ploče na postamentu sa njegovom kratkom biografijom ispisanom na grčkom i crnogorskom jeziku. Poloču će postaviti Glavni grad i Ambasada Republike Grčke, dok će novac za ploču obezbijediti kompanija Jambo Montenegro.

Ploča će biti izrađena od pleksiglasa a na njoj će pisati: General Vaso Brajović rođen je 1797. godine, u Bjelopavlićima. Sa braćom i 120 Crnogoraca učestvovao je 1821. godine u borbi za nezavisnost Grčke. Istakao se u 36 bitaka protiv Osmanske vojske. Nakon proglašenja nezavisnosti Grčke, proizveden je u generala grčke vojske, a jedno vrijeme je bio ađutant kralja Otona.Preminuo je i sahranjen u Atini, u Aleji velikana Grčke borbe za nezavisnost. Njegovi sinovi Timeleon i Aleksandar takođe su bili generali grčke vojske.

Spomenik će biti dobrađen pored postavljanja ploče sa natpisom i uređenjem okolnog prostora i to do kraja ove godine. O ovoj odluci izjasniće se parlament Grada na sjednici 21. marta. Kako je navedeno u obrazloženju postavljanjem ploče sa kratkom biografijom Vasa Brajovića, upotpunjuje se informacija o značaju ove istaknute ličnosti u međunarodnim okvirima, Crnogorce, nacionalnog junaka Grčke koja simbolizuje solidarnost između Crnogorskog i Grčkog naroda i potvrdu čvrstih prijateljskih odnosa između dvije države.

Podsjetimo da je odluka o doradi spomenika povučena sa sjednice parlamenta 12. oktobra prošle godine jer je između ostalog sadržala i dodavanje ploče sa natpisom o učinku bivšeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i grčkog ambasadora na obnavljanju spomeničkog kompleksa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:14