/ -
23/11/2023 u 14:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvodnevni panel u Slovačkoj: Podgoricu pripremaju za projekte privatno-javnog partnerstva

Vršilac dužnosti sekretara za komunalne poslove i saobraćaj Andrija Babović učestvovao je na dvodnevnom panelu na temu "Privatno-javno partnerstvo" u Slovačkoj, u okviru državne delegacije.

– Privatno-javno partnerstvo predstavlja saradnju između javnog i privatnog sektora sa ciljem da se osigura finansiranje, izgradnja, obnavljanje i upravljanje infrastukturnim objektima i sektorom usluga, finansiranje projekata i usluga koje tradicionalno obezbjeđuje javni sektor. Uspjeh u velikoj mjeri zavisi od sposobnosti javnog sektora da precizno definiše rezultate i indikatore projekata, kao i da osigura primjenu uslova ugovora i da racionalno izvrši raspodjelu rizika između partnera. Za sve učesnike od velikog značaja bilo je bliže upoznavanje sa samim projektom kroz aktivnu diskusiju – navode iz Sekretarijata za komunalne poslove.

Iz Sekretarijata navode da Republika Slovačka podržava Crnu Goru u naporima za reformom upravljanja javnim finansijama kao dio svoje zvanične razvojne pomoći još od 2010. godine.

– Podrška se sprovodi u okviru partnerskog projekta "Javne i privatne finansije za razvoj". Saradnja se zasniva na programskom pristupu, što znači da se vodi zahtjevima lokalnih institucija, kao što je Sekretarijat za komunalne poslove, i sprovodi u oblastima u kojima Slovačka ima dokazane rezultate i iskustvo koje može podijeliti sa partnerima. Upravo zbog toga, ovaj panel je bio prilika za razmjenu iskustava i znanja koja će biti važna kako bi i Crna Gora, a samim tim i Glavni grad Podgorica bili bolje pripremljeni za sprovođenje projekata privatno-javnog partnerstva i eliminisali postojeće nedostatke ili potencijalne greške – navode iz Sekretarijata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:09