Olivera Injac  / -
10/04/2024 u 12:28 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Injac: Politika nije cilj, već sredstvo za ostvarivanje većih ciljeva

Trudim se da ostanem potpuno posvećena onome što su moje obaveze, fokus mog rada se nimalo ne mijenja bez obzira na dešavanja koja su bila u prethodnom periodu. Navikla sam da držim riječ i po tome sam prepoznata u dosadašnjoj karijeri, biće tako i u nastavku mandata. Vjerujem da je negdje zajednički cilj važniji od bilo čega drugog, te da će drugi interesi ostati po strani, kazala je Olivera Injac

Ostala sam dostojna ciljevima i vrijednostima koje sam saopštila javnosti po stupanju na dužnost, rekla je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, u emisiji Link Radija Crne Gore, sublimirajući učinak godinu dana od preuzimanja rukovođenja Glavnim gradom. Taj proces, navela je ona, je mnogo toga obuhvatio. 

– Tranzicija vlasti nije samo promjena pojedinaca na rukovodećim pozicijama. Taj proces podrazumijeva detaljnu reformu, analizu i promjenu procedura. Donijeli smo i usvojili na desetine uputstava, pravilnika i procedura kako bi sistem bio efikasniji i funkcionalniji. Pripreme za puni zamah iziskuju vrijeme – kazala je Injac. 

Ona je rekla da tranzicija u smislu promjene rukovodilaca nije išla preko noći, već su prva imenovanja bila nakon tri, naredna nakon šest pa devet mjeseci jer postoje precizne zakonske procedure. 

Svi koalicioni partneri, kroz kadrove koje su delegirali ali i Skupštinu Glavnog grada, ulažu napor da ispunimo obećano, rekla je ona. Komentarišući dešavanja u Pokretu Evropa sad, čiji je rezultat istupanje pet odbornika iz te stranke, Olivera Injac je prokomentarisala kako je "na moju veliku žalost, u Crnoj Gori je generalno jedna paradigma, politika cilj, a ne sredstvo za ostvarivanje nekih većih ciljeva".    

–Ja se trudim da ostanem potpuno posvećena onome što su moje obaveze, fokus mog rada se nimalo ne mijenja bez obzira na dešavanja koja su bila u prethodnom periodu. Navikla sam da držim svoju riječ i po tome sam prepoznata u dosadašnjoj karijeri, biće tako i u nastavku mandata. Vjerujem da je negdje zajednički cilj važniji od bilo čega drugog, te da će drugi interesi ostati po strani – rekla je Injac.   

Ona je rekla da neće da komentariše izjave pojedinaca, jer je važniji cilj da se Podgorica razvija predanim radom. 

Rekla je da je ohrabruje posvećenost tima koji vodi Grad u ime vladajuće koalicije. Navela je da je suštinski bitno da koalicija prepoznaje da se kreću u pravom smjeru razvoja grada i da im predstoje prave stvari. 

– Vjerujem da će se u tom smjeru svi voditi da se prevaziđe kriza i da se nađu najbolja rješenja za opstanak. Razumjela sam tako i taj memorandum, negdje hvala na podršci koja mi je saopštena javno. Osjećam je i u komunikaciji sa pojedinim kolegama, važno je da radimo i da ostvarujemo rezultate – rekla je Olivera Injac. 

Revizije svakodnevne 

Navela je i da su urađene eksterne revizije za sve djelove sistema, a da interne revizije rade bukvalno svakodnevno i da se uočavaju brojne nezakonitosti.

– To je preveliki paket da bi mogli ulaziti u detalje – rekla je ona.  

Kao primjer navela je Gradsko pozorište za koje je prije nekoliko dana informisana da postoje ozbiljni identifikovani problemi. Navela je i primjer socijalnih stanova gdje je otkriveno više nezakonitosti, da su davani licima koja nisu u stanju socijalne potrebe, pa izdavani... Pomenula je uzurpaciju zemljišta Glavnog grada, nezakonita zapošljavanja. 

– Upravo smo dobili izvještaj Upravne inspekcije da je samo u jednom sekretarijatu neposredno prije preuzimanja vlasti osam lica zapošljeno po internom konkursu iako oni nisu bili zaposleni u službama Glavnog grada – rekla je Injac.   

Injac je rekla da imaju održive planove i projekte. Navela je da od bivše vlasti nijesu imali niti jedan zaokružen projekat za realizaciju, kao primjer navela Ulicu Vojislavljevića za koju je projekat rađen 2017. godine, a moralo je sve ponovo po eurokodovima jer je zatečena dokumentacija bila prevaziđena i zastarela. Ona je rekla da je za više projekata dokumentacija spremna i usklađena kako bi se krenulo u realizaciju. 

Projekat od suštinskog interesa za Crnu Goru

Postojenje za prečišćavanje otpadnih voda je najvažniji infrastrukturni projekat Glavnog grada, kazala je gradonačelnica. 

–Projekat prevazilazi i jednog gradonačelnika ili interesnu grupu ili političku partiju, on je od suštinskog interesa za Crnu Goru da bi se prevenirale buduće moguće posledice od različitih oblika ekoloških ili drugih katastrofa – rekla je gradonačelnica. 

Ona je kazala da je sa građanima Botuna vođen razgovor, objašnjeno je sve, postoji interesovanje od svih koji učestvuju u projektu, počev od izvođača, da građanima organizuju posjetu gradovima sa takvim ili sličnim postrojenjima kako bi se lično uvjerili kako to funkcioniše.

– Projekcije su da takva postrojenja nemaju bitan uticaj na životnu sredinu, ali ja ostajem otvorena za bilo kakvu sugestiju. Saopštila sam im da postoji interesovanje sa više strana, i da smo mi na tom fonu da organizujumo posjetu da obiđu te lokacije. Prije dva dana su imali sastanak sa premijerom i dogovoreno je da će i Vlada tu dati dodatne napore da izađemo iz toga i da se krene sa izgradnjom postrojenja. Sve teče po planu – navela je Olivera Injac.  

 

   

   

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:23