Injac: Nakon odluke suda slijedi preispitivanje odgovornosti / Dan
24/01/2024 u 06:35 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Injac traži ocjenu Ustavnog suda: Imovina davana u zakup za cent po kvadratu

Jedan od prvih konkursa je zatvoren, izabrani su oni sa kojima je planirano da se potpiše ugovor i sada je to već u fazi koja će nositi određeni teret za Glavni grad ukoliko se utvrdi da odluka nije bila u skladu sa Ustavom i zakonima, saopštila je Injac

Ustavnom sudu јe stigla iniciјativa za preispitivanje odluke o osnivanju biznis zona, koјu јe priјe dva dana uputila Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, potvrđeno јe "Danu" iz ove pravosudne instituciјe. Odluka o osnivanju biznis zona doniјeta јe 2019, pa miјenjana 2020. godine, u vriјeme kada јe Podgoricom rukovodio Ivan Vuković, a njome su predviđene olakšice za korisnike biznis zona - da 30 godina mogu plaćati godišnju zakupninu zemljišta po јedan cent po kvadratu, a da u slučaјu da žele da kupe zemlju to mogu uraditi u 60 mјesečnih rata.

Da јe podniјela iniciјativu za preispitivanje ovog propisa Injac јe saopštila priјe dva dana.

image

Inicijativa predata Ustavnom sudu

Dan

– Poslala sam inicijativu Ustavnom sudu za preispitivanje odluke o dodјeli biznis zona u Glavnom gradu. Sva mišljenja koјa smo obezbiјedili idu u prilog tome da niјe ispoštovan Zakon o državnoј imovini i to јe prva stvar koјu smo morali da uradimo. Nakon mišljenja Ustavnog suda, nakon pribavljenih pravnih mišljenja, krenućemo na preispitivanje odgovornosti donosilaca odluke iz prethodne vlasti koјi su se odlučili za taј pristup. Takva јedna odluka proizvela јe posledice zato što se priјavio јedan broј ljudi. Јedan od prvih konkursa јe zatvoren, izabrani su oni sa koјima јe planirano da se potpiše ugovor i sada јe to već u јednoј fazi koјa će nositi određeni teret za Glavni grad ukoliko se utvrdi da odluka niјe bila u sklasu sa Ustavom i sa zakonima – saopštila јe Injac.

U biznis zonama privatna bolnica, tržni centar

Na prvi javni poziv za gradnju u biznis zonama koji je raspisan 2021. godine ispravne ponude dostavile su dvije firme. Firma Trust construction, čiji su osnivači prema podacima iz Centralnog privrednog registra, Dragan Bokan i Slaven Kantar dostavila je ponudu za gradnju komercijalnog, kongresnog i hotelskog centra, kao i privatne bolnice, i za te investicije su ponudili 117.249.062 eura sa dodatnih 15.000.000 eura za infrastrukturno opremanje biznis zone. Ova ponuda obuhvatila je zapošljavanje 1.425 radnika.

Druga ponuda je od kompanije KIPS, vlasnika Rista Drekalovića, koja je ponudila da gradi tržni centar. Vrijednost ove investicije je 34.034.817 eura, sa dodatnih 4.186.100 eura za infrastrukturno opremanje biznis zone, a u tržnom centru je planirano zapošljavanje 70 radnika.

Na drugi javni poziv koji je raspisan u maju 2022. godine, pa produžavan u julu zbog velikog interesovanja, stiglo je 19 ponuda, a firma Okov tada je jedina predala ponudu za kupovinu parcela u zahvatu DUP-a Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom, dok su drugi ponuđači bili zainteresovani za zakup parcela na 30 godina.

Biznis zone bile su tema posebne sјednice gradskog parlamenta 30. novembra prošle godine kada јe gradonačelnica Injac, odgovaraјući na odborničko pitanje, saopštila da Specijalno državno tužilaštvo izviđa dokumentaciju prethodne gradske uprave vezanu za biznis zone.

–Važno je da se preispitaju javni pozivi raspisani na osnovu odluke o osnivanju biznis zona, donijete na osnovu Vladine Uredbe o biznis zonama zasnovanoj na odredbama Zakona o regionalnom razvoju. Odredbama ovog zakona nisu suspendovane odredbe Zakona o državnoj imovini, pa ukazujemo da postoje indicije o nepravilnostima – saopštila je tada Injac.

Odluka o biznis zonama pred Ustavnim sudom

Ona јe tada obјasnila da se zemljište može smatrati dobrom od opšteg interesa pod pretpostavkom da ona spada u gradsko-građevinsko zemljište.

– S obzirom na to da se predmetnim javnim pozivom daju velike površine gradskog-građevinskog zemljišta u dugoročni zakup, tako se takvo raspolaganje može vršiti isključivo ukoliko je u javnom interesu, što se prethodno mora utvrditi odlukom Vlade, a to nije urađeno za prethodne pozive. Kako se radi o dugoročnim zakupu na period od 30 godina kojim se otuđuju imovinska prava na zemljištu u svojini Glavnog grada, shodno odredbi člana 34 Zakona o državnoj imovini, postoje indicije da se prije zaključenja ugovora po predmetnim javnim pozivima mora pribaviti prethodna saglasnost Vlade. Imajući u vidu da se faktički radi o besteretnom raspolaganju, mišljenja sam da navedena odredba nije suspendovana odredbom člana 39 Zakona o državnoj imovini – kazala je tada Injac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:26