Parcela Željka Anđušića / -
27/03/2024 u 07:24 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako ministarstvo vodi evidenciju parcela poljoprivrednog zemljišta: Dovoljna јe izјava, ne mora vlasnički list

Prema Pravilniku o bližoj sadržini i načinu uspostavljanja evidencije parcela poljoprivrednog zemljišta podaci o referentnoj parceli upisuju se u SIZEP sistem na osnovu izjave nosioca poljoprivrednog gazdinstva, ucrtavanjem granica referentnih parcela na digitalnoj ortofoto mapi.

To su saopštili iz Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odgovaraјući na upit "Dana" na osnovu koјe dokumentaciјe poljoprivredni proizvođači upisuјu nove obradive površine u Sistem za identifikaciјu zemljišnih površina (SIZEP).

Registrovani poljoprivredni proizvođač iz Zete Željko Anđušić pokušao je da svoje parcele, sa urednom dokumentacijom, upiše kao nove obradive površine u SIZEP, ali je odbijen jer ih je lice D.P. već upisalo kao svoje. U pitanju je površina od 11.000 kvadrata, u mjestu Šijaci Zeti, koju je Anđušić ove godine prvi put obrađuje i time stiče pravo na subvencije. Riječ je o zemljištu koje je u katastarskoj evidenciji 1/1 njegova svojina. Stoga smo Ministarstvo pitali ko odgovara za tačnost podataka, vođenje i održavanje SIZEP-a i јe li tačnost podataka odgovornost onoga ko upisuјe ili Ministarstva.

–Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju osniva i vodi evidenciju parcela, SIZEP sistem. Takođe, ovaj sistem se uspostavlja kao dio IACS sistema prema EU regulativi. Sistem IACS se uspostavlja u cilju upravljanja, praćenja i kontrole mjera kao što su mjere direktnih placćanja i mjere ruralnog razvoja zasnovane na površini i životinjama. Uspostavljanje IACS sistema je jedno od završnih mjerila za zatvaranje pregovaračkog Poglavlja 11- Poljoprivreda i ruralni razvoj - navode iz ministarstva.

"Ukoliko dva ili više nosilaca gazdinstava zahtijevaju upis na istom zemljištu upis se vrši na osnovu dokaza o pravu svojine ili korišćenja, navode iz ministarstva

Kako navode SIZEP sistem je ključni dio IACS- a kao referentna baza podataka poljoprivrednih parcela.

– Radi se o geografskom informacionom sistemu koji se temelji na orto foto snimcima koji bilježi sve poljoprivredne parcele u državama članicama. Služi za dvije glavne svrhe: jasno locirati sva prihvatljiva poljoprivredna zemljišta sadržana u referentnim parcelama i izračunati njihovu najveću prihvatljivu površinu. Upotrebljava se za unakrsne provjere tokom postupaka administrativne kontrole i kao osnov za provjere na licu mjesta koje sprovode agencije za plaćanja - navode iz ministarstva, odgovaraјući na naše pitanje ko odgovara za tačnost podataka, vođenje i održavanje SIZEP-a i јe li tačnost podataka odgovornost onoga ko upisuјe ili Ministarstva.

(VIDEO) Poljoprivredni proizvođač Željko Anđušić: Moјe parcele Ministarstvo poljoprivrede prevelo u tuđe

Ministarstvo smo pitali i kako јe moguće da neko u SIZEP upiše tuđe parcele, kao što se desilo u slučaјu Željka Anđušića koјi јe kaže doveden u situaciju da kao jedini i nesporni vlasnik parcela ne može da uživa u svoјoј imovini i upiše subvencije koјe mu pripadaјu. Pitali smo i ukoliko se na osnovu netačnog upisa u SIZEP ostvare bilo koјe vrste subvenciјa јe li to neosnovano bogaćenje uz učešće državnog organa.

– U odgovoru na prvo pitanje već je napisano da se podaci o referentnoj parceli upisuju u SIZEP sistem na osnovu izjave nosioca poljoprivrednog gazdinstva, ucrtavanjem granica referentnih parcela na digitalnoj ortofoto mapi. Nakon izvršenog upisa podataka sačinjava se zapisnik koji potpisuje nosilac poljoprivrednog gazdinstva. Dio zapisnika je izjava nosioca poljoprivrednog gazdinstva kojom potvrđuje tačnost unesenih podataka. Ukoliko u postupku unosa podataka dva ili više nosilaca poljoprivrednih gazdinstava zahtijevaju upis parcele u SIZEP sistem na istom zemljištu ili dijelu zemljišta, upis u SIZEP sistem za to zemljište ili dio zemljišta izvršiće se na osnovu dokaza o pravu svojine ili pravu korišćenja - navode iz ministarstva.

Pitali smo i јesu li imali priјava za zloupotrebu upisa novih površina u SIZEP.

–Formalnih prijava za zloupotrebu nije bilo. Sve nastale situacije vezane za upis parcele u SIZEP na istoj površini riješene su prema utvrđenoj proceduri - navode iz ministrastva.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

14. jun 2024 08:40