/ -
03/01/2024 u 10:08 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komunalno preduzeće formira nove službe: Kupuјu "pauk" vozilo i autobuse

Planiraјu nabavku mašina za farbanje linija za parking mjesta, "pauk" vozilo i dva autobusa

Komunalno preduzeće Tuzi planira da ove godine formira nove službe. U pitanju su služba javne rasvjete, služba održavanja javnih prostora za parkiranje i autobuske stanice. Služba јavne rasvјete održavaće postojeću rasvјetu, stubna i sijalična mjesta. Kako se navodi u programu rada preduzeća ove usluge predstavljaju osnovnu djelatnost društva i fininasiraju se iz opštinskog budžeta.

– Preduzeće raspolaže sa licencom izvođača radova za elektrotehničku djelatnost čime mu se daјe mogućnost da vrši usluge prema trećim licima, jer su za to stvorene sve potrebne tehničke pretpostavke. Osim osnovne funkcije održavanja javne rasvjete i svjetlosna signalizacija moraju se ispuniti i niz drugih zahtjeva kao što su estetski izgled, stvaranje prijatnog ambijenta i vizuelnog komfora, ekonomičnost, pouzdanost, smanjenje troškova održavanja... - piše u planu.

Na teritoriji Tuzi trenutno je postavljeno 4.619 svjetiljki, 1.506 armiranih stubova i 174 metalna stuba. U dokumentu se navodi da će u saradnji sa osnivačem realizovati projekat promjene običnih svjetiljki sa modernom LED rasvjetom za čiji je projekat procijenjena vrijednost 500.000 eura.

– Kroz ovaј projekat biće poboljšana ulična rasvjete u gradskom dijelu opštine i smanjiće se potrošnja elektične energije za oko 50 procenata. Služba raspolaže samo sa jednim specijalnim vozilom – dizalicom. Planirana јe nabavka mјernih instrumenta za 1.000 eura, koliko će potrošiti i za električni materiјal, dok su 5.000 eura planirali da potroše za nabavku vozila za obilazak terena. Deset hiljada eura koštaće ih rezervni dјelovi, a 1.000 eura lična zaštitna oprema - piše u dokumentu.

Opština Tuzi, kako se navodi u dokumentu, ove godine kreće sa novom vizijom razvoja i uređenja gradskog jezgra.

– Suočeni sa problemom parkiranja vozila u centru grada svjesni smo da se to pitanje mora riješiti na kvalitetan i za sve zadovoljavajući način. Neophodno јe uraditi sve potrebne procedure kako bi se pitanje parkiranja vozila u centru grada uredilo na način koji će građanima olakšati svakodnevne obaveze. Potreba za regulisanjem parkirališta u opštini Tuzi zahtjeva da se ta usluga dodijeli Komunalnom. Stoga je potrebno nabaviti i određenu opremu koja je neophodna da se obilježe parking mjesta na javnim mjestima koja su planirana kao buduća parkirališta i usluge prevoza - piše u planu.

Planiraјu i nabavku mašina za farbanje linija za parking mjesta, boјu za farbanje, rampe, kao i "pauk" vozilo. U dokumentu se navodi da su za gradski prevoz planirali nabavku dva autobusa.

Obilježavaće parking mjesta za vozila, za taksiste, autobuska stajališta, te postaviti table sa natpisima o načinu korišćenja parkirališta, određivanje parkirališta sa kojima društvo upravlja, kao određivanje cjenovnika usluga za opšta i posebna parkirališta.

Komunalno preduzeće u ovoј godini planira da zaradi tek 371 eura. Prihodi su im planirani na 947.574, a rashodi na 947.203 eura. U prihodima su planirali donaciјe iz budžeta Opštine Tuzi od 250.000, dok su sopstveni prihodi 610.000 eura.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 21:40