Miloš Mašković / - FOTO: SOCIJALDEMOKRATE
30/11/2023 u 12:41 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mašković: Tražiću smjenu direktora JU “Kakaricka gora” i Savjeta koji ga je imenovao

Na sledećoj sjednici Skupštine Glavnog grada, odbornik SD-a Miloš Mašković tražiće da se razriješi direktor JU "Kakaricka gora" Marka Čađenovića i kompletnog Savjeta ustanove koji ga je za tu funkciju i odabrao, zbog navoda o zloupotrebi narkotika u toj ustanovi.

- Mediji izvještavaju da se narkotici unose u ustanovu Kakaricka gora, te da se korisnici te ustanove tamo ne liječe na adekvatan način, a nekoliko korisnika je udaljeno zbog toga. Uputio sam Sekreterijatu za socijalno staranje pitanja jesu su nadležni organi sa tim upoznati, te da li je neko sankcionisan. Postavlja se pitanje odgovornosti. Ukoliko se desio prekršaj, ne možemo ga ignorisati, niti se ponašati kao da se nije desio. Sporno je što se ne čelu te skupštine nalazi magistar fizičkog vaspitanja Marko Čađenović, koji je na tu funkciju nezakonito imenovan jer nije imao iskustva na rukovodećim pozicijama prije dolasku u tu javnu ustanovu. Riječ je o jednom političkom imenovanju i potrebni nove parlamentarne većine da “po dubini” kadrira u Glavnom gradu, kazao je Mašković na pres konferenciji.

On je dodao da je na eventualne posljedice upozorio na prethodnoj sjednici Skupštine Glavnog grada, prilikom izbora Čađenovića za direktora JU “Kakaricka gora”. Između ostalog je rekao da će na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada pokrenuti "proces razrešenja gospodina Čađenovića".

Bolesti zavisnosti su problem čitavog društva, na čelo ustanove mora biti neko sa kredibilitetom i sposobnostima da se sa svim izazovima nosi na adekvatan način. Moramo biti svjesni važnosti te ustanove za naš grad, ali i državu, jer je to jedina ustanova toga tipa u Crnoj Gori, naveo je on.

Direktorica NVO "Moja šansa je tvoja šansa" Tanja Nuculović kazala je da su obavijestili direktora te ustanove, ali da od njega odgovor nijesu blagovremeno dobili.

- Na osnovu dobijenih informacija, nedavni događaj je potpuno očekivan, a sreća je što je sve završeno bez smrtnih ishoda. Zanima me da li se uzima legitimacija posjetilaca klijenata ‘Kakaricke gore‘. Nejasno je kako je unešena droga i je li slučaj prijavljen policiji. Interesuje me i jesu li kamere zabilježile koliko su klijenti boravili u službenim prostorijama, rekla je Nuculović.

Ona je kazala da je problem što skorašnji događaji nijesu spriječeni.

Izvršni direktor NVO Link Ranko Dacić istakao je da je "Kakaricka gora bila renomirana ustanova, ali da su ga skorašnja dešavanja razočarala".

- Juče mi je ispred prijavnice ‘Kakaricke gore‘ rečeno da mi je zabranjen ulazak u tu ustanovu. Tu nisam došao kao član političke partije. Neodgovaranje na mejl, prekid komunikacije mi šalju jasnu poruku. Svako ko ima kritičku misao i svoj stav biva onemogućen da priča o ovim problemima. Na kraju se zabranjuje ulazak građanskom aktivisti koji ima znanje o materiji, kazao je Dacić.

On je istakao da su se problemi u "Kakarickoj gori" ranije dešavali.

- Vođen svojim iskustvom, znam sa kojim se problemima klijenti te ustanove trenutno suočavaju. Neću da ulazim u njihove protokole, ali za ovo treba snositi zakonsku odgovornost, rekao je Dacić.

Mašković je odgovorio na pitanje novinara i kazao da je skorašnji događaj sa unošenjem narkotika posljedica "neodgovorne uprave i političkog zapošljavanja", te da postoji velika potreba za unapređenjem rada te javne ustanove u korist čitave Podgorice, ali i Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:14