/ -
27/05/2024 u 10:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Iz PES-a objelodanili: Pokret za Podgoricu traži preko deset funkcija

Reakcija Anđele Mićović uslijedila je tokom rasprave o izvještaju o radu gradonačelnice, organa prave i službi Glavnog grada, a na konstataciju Dragutina Vučinića (Pokret za Podgoricu) koji je rekao da njima nisu bitne fotelje

Rukovođenje Sekretarijatom za finansije, Službom za informacione sisteme, Parking servisom, Pozorištem, zamjenička i pomoćnička mјesta u Sekretarijatu za saobraćaj, Sekretarijatu za planiranje, Komunalnoj policiji, Službi za međunarodnu saradnju, Službi za odnose i  javnošću, Sekretariјatu za sociјalno staranje, kao i mјesto pomoćnika sekretara za sport ... su rukovodeće pozicije u Glavnom gradu  koje su od nas tražili odbornici Pokreta za Podgoricu, saopštila je Anđela Mićović, odbornica PES-a. Njena reakcija uslijedila tokom rasprave o izvještaju o radu gradonačelnice, organa prave i službi Glavnog grada, a na konstataciju Dragutina Vučinića (Pokret za Podgoricu) koji je rekao da njima nisu bitne fotelje.

Vučinić je naveo da su zamjeničke funkcije prazne te da na njima, za godinu dana, nijesu postavljeni kadvori PES-a. 

- Mi smo tražili funkcije koje su prazne, a ne one gdje su već ljudi iz PES-a - rekao je Vučinić. 

Duško Jovanović neće biti zaboravljen

Na sjednici Skupštine Glavnog grada predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović podsjetila je da je danas 20 godina od ubustva Duška Jovanovića, glavnog i odgovornog urednika "Dana", i pozvala sve nadležne organe da iskoriste sva sredstva kako bi se nalogodavci priveli pravdi.

– Jedino tako možemo da garantujemo da je javna riječ novinara zaista slobodna, da svjedočimo pravoj demokratizaciji Crne Gore i da na taj način ostvarimo elementarne neophodne uslove za bolju budućnost svih nas, naše djece, bez obzira kojoj partiji, veroispovijesti i drugoj profilaciji pripadamo - poručila je Borovinić Bojović. 

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić saopštila je predsjednik države Jakov Milatović prije godinu dana uputio zahtjev Glavnom gradu da se podigne spomen-obilježje Dušku Jovanoviću, ali da uprava Glavnog grada ništa nije uradila po tom pitanju.

– Podizanjem spomen-obilježja uvažila bi se slobodna riječ i stradanje urednika i novinara Duška Jovanovića - rekla je Nađa Ljiljanić.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković se zahvalio predjednici što se gradski parlament prvi put sjeća Duška Jovanovića. 

– Sjećamo se čestitog čovjeka koji se borio za pravdu, samo za pravdu, kako novinarstva tako i građana. Zato inicijativa za podizanje spomenika sigurno da treba da podrži parlament i država, da podrži svaki dobromisleći građanin Crne Gore. On nikada neće biti zaboravljen - rekao je Vuković. 

Saša Zeković podsjetio je da je Građanska inicijativa 21. maja podržala inicijativu za podizanje spomen-obilježja. 

– Trebamo iskazati puno poštovanje za ono što je činio – rekao je Zeković. 

Odbornik Pokreta za Podgoricu Dragutin Vučinić je naveo da pominjanje Duška Jovanovića i ovaj dan na njega ostavlja utisak.

Odbornici će između ostalog, raspravljati o izvјeštaјu o radu gradonačelnice, organa uprave i službi Glavnog grada za prošlu godinu, izvјeštaјima o radu preduzeća i ustanova u prošloј godini, ali i imenovanju v.d. direktora i ustanova Glavnog grada.

 

Čistoća poslovala sa gubitkom od 1,7 miliona

Nastavljena je rasprava o izvještajima o radu preduzeća za prošlu godinu. Pomoćnik direktora Čistoće Vojin Katnić kazao je podaci pokazuju da je sakupljena veća količina otpada. On se ne slaže sa odbornicima koji tvrde da je grad prljav. Katnić istiće da je okončan tender za nabavku šest autosmećara koji bi od jula trebalo da budu u funkciji. On je rekao da je Čistoća poslovala sa gubitkom od 1,7 miliona eura. 

Odbornica Demokrata Ljiljana Maraš smatra da cijena vode nije adekvatna, te da je u Vodovodu veliki problem sa prebukiranom administraciji. Takođe, kao problem navela je i velike gubitke na vodovodnoj mreži.

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević govorio je o svemu šta su uradila gradska preduzeća. Kao pozitivan primjer naveo je preduzeća Zelenilo  i Agenciju za stanovanje koji su poslovali u plusu. On je istakao da Sportski objekti razmišljaju na profitabilan način, te da su i Putevi poslovali pozitivno, a veliki broj puteva uradili. 

- I direktori Vodovoda i Čistoće uradili su dosta. Oni ne da više nijesu pred vratima stečaja, već gledaju naprijed. Nije grijeh povećavati zaposlene u operativi u gradskim preduzećima - naveo je Rakčević.   

Rakčević je istakao da je dovoljan kapital to što nijedan direktor preduzeća nema nikakvu aferu, te da niko od njih nije uzeo nijedan jedini cent.

Mitar Vuković (Demokrate) istakao je da izvještaj Puteva govori da su izašli na zelenu gradu. On je pitao Radoša Zečevića, direktora Putevа počinje li sjutra asfaltiranje puteva u Piperima. 

Vladan Arsović (DPS) pitao je da li je izvjesno smanjenje plata u Čistoći i Vodovodu. On je pitao kada će početi izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Interesuju me tačni datumi. Kako ćete riješiti problem lokacije - pitao je Arsović. 

Direktorica Tržnica i pijaca Mirjana Purić je saopštila da imaju minus u poslovanju jer je došlo do povećanja zarada zaposlenima. 

 

Ne rade po projektima bivše vlasti, nego po Strateškom planu 

U toku je rasprava o izvještaju rada gradonačelnice, organa uprave i sluđbi Glavnog grada za prošlu godinu. Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac saopštila je da ima puno razloga za zadovoljstvo, ali da ne spori da neke službe nisu pokazale dovoljan stepen efikasnosti.  

– Tokom prethodnih osam odnosno šest mjeseci radili smo na stvaranju uslova za razvoj Podgorice. Ulaganja u gradska preduzeća su se pokazala efikasna. Gradimo Podgoricu koja postaje privlačnije mjesto za život. U prošloj godini Glavni grad je nastavio da prihoduje više nego što je budžetom bilo predviđeno. Nastavili smo rekonstrukciju niza projekata. Prethodna vast nam je ostavila nezavršene bulevare Vilija Branta, bulevara prema Tuzi i u Gornjoj Gorici što smo predanim radom uspjeli da riješimo. Ne radimo po projektima bivše vlasti, nego radimo po važećem Strateškom planu. Sledeće godine če biti novi strateški plan pa ćemo imati naše projekte – rekla je Injac. 

Ona je navela da se nije dobro upravljalo imovinom Glavnog grada u vrijeme prethodne vlasti, ističući službena vozila Glavnog grada koja nedostaju, za šta su se obratili za pomoć Upravi policije. 

– Godina je prošla u tranziciji, paralelno smo radili na rješavanju problema, a sa druge strane to nije osporavalo naš rad. Bilo je teško ali je najgore prošlo – poručila je Injac.

 

Injac: Neću podnijeti ostavku 

U završnoj riječi gradonačelnica Injac je rekla da je njen utisak dosta objektivan.

- Nije bilo argumenata koji bi osporili izvještaj. Ovo je izvještaj dvije vlasti. Neću podnijeti ostavku, možete da provjeravate povjerenje, to je legitimino pravo. Najbolji prijatelj za ovih godinu dana mi je bio svako ko je radio posao kako treba - rekla je Injac. 

Ona je navela da moraju da se riješe dva problema, a to su urpavljanje otpadom i saobraćaj.  

Šef kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić poručio je da će podržati izvještaj. 

- Za šest mjeseci su stvoreni uslovi za razvoj grada. Žao mi je što ne nailazimo na razumijevanje kolega iz opozicije. Drago mi je što se ključne zamjerke odnose na google mape i informacioni sistem. Radili smo najbolje što smo mogli, vjerovatno smo mogli više. One kolege koje ne bude podržale izvještaj treba da budu dosledne i da onda podrže inicijativu za razrešenje. Ja smatram da je vlast zaslužila prelaznu ocjenu za ovih šest mjeseci– rekao je Šušić. 

Ukoliko izvještaj gradonačelnice ne dobije podršku mislim da je potrebno da gradonačelnica podnese ostavku kao odgovoran čin, poručio je Andrija Klikovac (DPS) u završnoj riječi. Odbornik Pokreta za Podgoricu Dragutin Vučinić poručio je da će se potruditi da izguraju program koji je pobijedio na izborima. 

Miloš Mašković je naveo da je uvjeren da izvještaj o radu neće imati podršku.

- Ukoliko izostane njena ostavka, mi ćemo kao opozicija podnijeti inicijativu za njeno razrešenje - rekao je Mašković. Aleksandar Zeković je rekao da će glasati za izvještaj gradonačelnice.

 

Zeković: Izvještaj realan 

Ponašanje gradonačelnice i službi se svakodnevno odražava na život građana, ocijenio je Aleksandar Zeković, odbornik GI "21. maj".

- Ovaj izvještaj sadrži i rad i prethodne i ove vlasti. Ja bih rekao da je izvještaj realan. Vide se rezultati. Gradonačelnica je zadržala dosta kadrova iz prethodne vlasti, zašto to ne pohvaliti - rekao je Zeković. 

On je iznio pohvale na račun sekretarke za lokalne samouprave Slađane Anđušić. 

 

Otašević:  Želja mi je bila da se unaprijedi standard građana 

Odbornica Pokreta za Podgoricu Ranka Otašević je navela da nisu ispunjena njena očekivanja. 

–Moja je bila volja i želja da se unaprijedi standard građana. Zasmetalo mi je kod koleginice Mićović,  mislim da nije u redu i korektno ukazivati da Pokret za Podgoricu želi fotelje. Treba početi od sebe, poštovati druge da bi drugi poštovali vlast – rekla je Otašević. 

Vasilije Čarapić (PES) podsjetio je Otašević da su oni odbornici vlasti. 

– Mi smo svi iz istog programa nastali – rekao je Čarapić.

Reagovala je Ranka Otašević koja je navela da nije u Skupštini Glavnog grada zbog naknade od 250 eura. 

 

Ljiljanić: Gradonačelnica ne može da iznese viziju   

Nađa Ljiljanić, odbornica Pokreta za Podgoricu, ocijenila je da gradonačelnica ne može da iznese viziju.

- Građani su nezadovoljni razvojem Podgorice. Pokret za Podgoricu je stalno sa gađanima. Građani su nas zadužili da prenesemo da su ogorečeni izborom direktora po partijskoj liniji. Svejdoci smo da je gradonačelnica bila na teren u Budvi pa bih željela da kažem da - da su sjutra izbori u Podgorici, prošli bi možda i gore. Građani su vidjeli da im nije glavni interes potreba građana - rekla je Ljiljanić. 

Gradonačelnica Olivera Injac je navela da se ne bi složila sa time da je ovo vizija jednog čovjeka, nego vizija grupe ljudi.

- Slažem se, možda ja ne mogu da iznenesem nešto što vi kažete. Možda i želite da idemo na nove izbore, aplsolutno da se i oko toga dogovorimo. Ja bih vam bila zahvalna da ste došli i utiske podijelilli. Rekla sam da ću snositi odgovornost za rad i nerad, ali ne i za nerad drugih. Upoznati ste bili da dva direktora imaju zastoj u radu. Zašto njima v.d. mandat to je pitanje za odbore direktora – rekla je Injac. 

Nađa Ljiljanić je poručila da su kod gradonačečnice bili samo jednom i odnosio se na inicijative. 

- Što ser tiče političkog legitimiteta, ali to je kada se uzme 6 odsto rezultata u Budvi, a svi funkcioneri PES-a su danima tamo, pa možda zapostave nešto što treba. Mi smo izašli zbog toga programa, koliko je ko radio mi znamo. Ako me sjećanje dobro služi na jednu vašu molbu bili ste uvaženi da budete druga na listi. Kada se preuzima odgovornost nema ruka u vis, a kada se dijele funkcije tu su svi prvi - rekla je Ljiljanić.

Injac je navela da nije nikoga molila da bude druga na listi. 

– Bila sam u Budvi, podržala sam kolegu. Bili su radni dani, moje radno vrijeme je i radnim danima i vikendom - rekla je Injac. 

Odbornica PES-a Anđela Mićović rekla je da će morati da se neposrednije govori o odboru za izbor i imenovanja. 

– Jedan od zahtjeva jeste bilo članstvo jer to je jedini skupštinski odbor čiji oni nisu članovi i to je bio uslov za podršku gradonačelnici. Kada su u ptianju zahtjevi jesu i imenovanja odnosno smjene pojedinih direktora, oni žele da postave ljude iz svojih redova da postave. Žao mi je što se ovakva rasprava vodi tokom sjednice Skupštine Glavnog grada što nije postojala širina da se postigne dogovor – rekla je Mićović. 

Odgovorila je Nađa Ljiljanić. 

–Što se tiče izvještaja, izjasnićemo se kada se dogovorimo – rekla je Ljiljanić. 

Ona je pročitala dio pisma odbornice PES-a koje je izašlo u javnost, a koja je bila nezadovoljna tretmanom u partiji. 

Injac je navela da je razočarana izlaganjem Nađe Ljiljanić. 

– Nemojte da kažem ko radi u SLužbi zaštite i spašavanja od februara, gdje ste probali da zaposlite ljude. Ne morate da glasate za izvještaj. Denis Hot je došao na preporuku Jakova Milatovića što znači da ne podržavate njegov rad – rekla je Injac. 

Odbornica PES-a Tamara Rosandić pozvala je kolege na principijelnost. Ona je navela da joj je žao što se danas govori na ovaj način i pročitala je drugi dio pisma odbornice PES-a. Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) je navela da joj je drago što se Rosandić javila da pročita "naknadnu pamet" koleginice. Ona je pozvala kolege da svi glasaju po savjesti. 

Nermin Abdić (DPS) je rekao da je sjednica pravo uživanje. 

– Vidjeli ste spektakl. Ovim pismom nema ni m od meritokratije - rekao je Abdić. 


Vučinić: Nismo zatekli cvjetnu livadu kad smo preuzeli vlast 

Dragutin Vučinić, odbornik Pokreta za Podgoricu, naveo je da nisu zatekli cvjetnu livadu kada su došli na vlast prošle godine. 

– Kada smo preuzeli vlast jesmo li imali pravo da krenemo čizmom- nismo. Jesmo li pokazali da igramo fer plej, jesmo. Jesu li organi uprave i službe Glavnog grada mogli biti bolji, jesu. Mene su pogodile neke cifre koje je iznijela gradonačelnica – rekao je Vučinić.  

 

Čarapić: Tranziciona godina 

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić ocijenio je da je prošla godina morala biti tranziciona godina.

- Ima dobrih pokaznih primjera u toj godini- rješavali su se krupni problemi, postizali su se uspjesi, a udarlii su se budući temelji razvoja grada. Završen je Bulevar Vilija Branta. Mi smo bili svjesni da imamo jednu bruku a to je Gradska televizija. To je bila partijska televizija i to su svi govorili. Uspjeli smo da Gradsku TV da otkinemo od Glavnog grada – rekao je Čarapić.  

On je naveo da vlast nije imala propusta u prošloj godini te da će raditi mnogo bolje. 

Reagovao je Andrija Klikovac (DPS) otkrivajući, kako je rekao, malu aferu. On je naveo da je vozilo Službe zaštite i spašavanja 18. maja korišteno za prevoz tereta do Kučkih Korita.

Odgovorio je Čarapić poručujući da ne postoji nikakva prijava o ovom slučaju. Takođe, naveo je da nije zadovoljan rezultatima u Budvi.  

Žaklina Oštir (DPS) je poručila da je Podgorica - Podgoričana. Ona se, kako je navela, pravi po mjeri građana, a ne PES-a i DPS-a. 

 

Vuković: Konačno otključana kasa grada 

Komentarišući izvještaj o radu gradonačelnice Mitar Vuković, odbornika Demokrata, je saopštio da će ovaj klub podržati dokument. On je naveo da je poslije toliko godina konačno otkljuvana kasa grada. 

Vuković je pitao sekretara Balšu Špadijera, koliko je šteta nanesena na osnovu pogrešnih odluka uprave Glavnog gada. Špadijer je naveo da je od 2014. do 2020. godine isplaćeno 40 miliona eura. 

– Radni odnosi su nas najviše koštali - rekao je Špadijer. 

 

Klikovac: Izvještaj nije vjerodostojan 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je rekao da izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave i službi nije vjerodostajan, te da je odraz neažurnosti i političke nestabilnosti.

- Po kojem osnovu su transferisana sredstva Opštini Zeta jer nijesu po zakonu. Ovo je jedna od afera koja je obilježila prethodnu godinu, očekujem od budžetske ihnspekcije da reaguje. Ovu godinu bih okarakterisao kao stablo u Balšićevoj ulici kojem se cijela Podgorica smije. Cijela lokalna uprava se bavi projektom Balšićeve ulice, a stalno imamo reakcije građana – rekao je Klikovac. 

Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mašković je rekao da dok je čitao izvještaj mislio je da se priča o metropoli u kojoj sve funkcioniše, a u stvari, kako je rekao, sve puca po šafovima. 

- Za pola godina rada gradske uprave ugrađeno je preko 2.000 stubića što je pokazatelj da Grad nije u sposobnosti da se izbori sa saobraćajnim izazovima. Gradonačelnica nije spomenula kašnjenje dostavljanja izvještaja a njegovo nedostavljanje predstavlja razlog za razrešenje gradonačelnice - rekao je Mašković.   

Odgovorila je gradonačelnica Injac. 

– U vezi ovoga što stalno potencirate Zetu mnogo puta smo vas pažljivo slušali i mislili smo da ćete shvatiti ključnu stvar, a vi niste. Znate koga vi trebate da pitate o tome i da ga pozovete na odgovornost? To je gospođa Snežana Popović, koja je sekretarka za finansije bila do početka jula prošle godine. Nju ćemo ovdje da pozovemo, pa će ona vama da objasni. Ona je ta adresa. I tu zaključujem polemiku, pozivam vas, slobodno se obratite, pa će ona da napiše izjašnjenje na vaše upite, sve - rekla je Injac. 

Ona je da joj je "čak možda nekada i simpatično neistine koje iznose".

–Znate zbog čega? Jer one meni govore da vi nikada niste radili u sistemu javne uprave. I da imate visok stepen nepoznavanja materije iz te oblasti. I da senzacionalistički nasupate, iznoseći nešto i danas moram zbog javnosti vrlo otvoreno da kažem šta. Prosto manipulišete sa nečim što nije čak ni poluistina, vezano za sekretarku Slađanu Andjušić. I informacije koje saopštavate u kontinuitetu, koje vi smatrate da su informacije, u stvari su dezinformacije. Sa ciljem manipulacije javnošću - navela je gradonačelica.

Injac je dodala da se u Sekretarijatu ništa nije desilo vanvremenski, ni netačno, ni nezakonito.

–  Ja vam to odgovorno tvrdim. A znate zbog čega? Zato što, za razliku od toga što vi kažete, gradonačelnica je možda neinformisana. Moguće. I to je potpuno moguće, jer ima toliki sistem. Ali, toliko neinformisana nisam da ne znam da je ta gospođa Andjušić, naša sekretarka, naša koleginica, odlučila da riješi sve te loše prakse koje je zatekla. I jedna od tih loših praksi koja je u kontinuitetu bila je iznošenje podataka iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Znate koliki imam spisak nezakonitosti prethodne sekretarke za lokalnu samoupravu? Gospođe Milačić, vjerujte mi da ovo ne bi bilo rasprava o izvještaju, nego o njenim nezakonitostim - rekla je Injac.

Ona je dodala da svaki dan stižu izvještaji Upravne inspekcije.

- Do sada smo došli do broja 30 nezakonitih zapošljavanja, a svega pet službi je obradila Upravna inspekcija. I tu imam podatke kako se zapošljava od strane prethodnog gradonačelnika. Najveći broj tih zapošljavanja, žao mi je zbog tih ljudi, nisu sprovedena u skladu sa zakonom. I to kaže Upravna inspekcija, a ne moja malenkost - kazala je gradonačelnica. 

Osvrnula se i na Ulicu Balšića. 

- Sto se tice Ulici Balšića evo za to vas molim dođite i pogledajte projekat. Vrata su vam otvorena. Možete nam dati neki pametan predlog, Biće vam jasnije i onda nećete tako senzacionalistički služiti se da kažem možda neistinama, a možda i neznanjem. Pošto nijeste u sistemu uprave, oprošteno vam je. Rekli ste da nije bilo kapitalnih projekata. To već zvuči kao jedna prilično zlonamjerna tvrdnja. Zato što ste se potrudili da nam ih ne ostavite. Čak i one koje su po strateškom planu. Rekli ste javne nabavke. Evo sada ekskluzivno. Mi smo imenovali u službi za javne nabavke čovjeka koji se tim bavi 15, 20 godina u privatnom sektoru i ima sve licence za javne nabavke. A znate ko se bavio javnim nabavkama u administraciji Ivana Vukovića? Vrlo blizak drug, nečiji, neću reći čiji, završio je političke nauke i o javnim nabavkama je znao tamam kao ja o medicini. Toliko. On je vodio javne nabavke do 1. oktobra kada je prešao u Centralnu banku Crne Gore – rekla je Injac. 

Ona je dodala da svo ovo vrijeme nisu htjeli da budemo nekorektni.

- Nismo. Znate zbog čega? Prva i osnovna stvar je viteška, kada izgubite da budete na nivolu viteštva. To ću vam poručiti. Nikola Mićunović je kolega koji se zaista potrudio da sve loše prakse utvrdi i da ih otkloni, ima ih tu bezbroj. Možda vi ne znate jednu vrlo važnu činjenicu, znate gdje je bio server, njegov upravljao iz glavne zgrade sa serverom, dakle glavno tamo se negdje, hostuje, ko zna gdje je na kojoj adresi. Čovjek je bukvalno morao, istraživački posao da radi. To su i druge stvari. Možda je bila dezinformacija koju ste dobili, i ja vam tvrdim da sve što se bude utvrdilo, da je bilo ko iznosio podatke, odgovaraće svi u Službi za informacione sisteme i tehnologije. Iz razloga što je tamo zateknuto i vi znate gdje je završio prethodni rukovodilac te službe. Ima mnogo razloga da sumnjamo u različite zloupotrebe. Prvo kad dođete neđe morate da skenirate stanje i da utvrdite što ne je rađeno kako treba. Ako se utvrdi budite sigurni neće niko tu biti sačuvan u tom slučaju - navela je gradonačelnica. 

Gradonačelnica je navela da osnovni princip logike zavisi iz ugla iz koje posmatrate stvari.

- Nekome se sve raspada, nekome sve će tako. To je opet možda i pitanje našeg unutrašnjeg inner peace-a, znači to je nešto što ne mogu, dopustite, ne bi bilo ni primjereno. Znači ima vama se raspada, nama cvjeta, možda će sutra biti obratno i to je to. Tako ide život, je li? Sve u krug. Ali prije nego što istaknem bilo što drugo, ja se stvarno divim jednom stepenu vaše, kao da kažem neke, ne znam, ne bih opet željela da vas negdje kvalifikujem - rekla je gradonačelnica. 

Ona se osvrnula i na konstatacije da se vrši pritisak na zaposlene te da je ona nedobronamjerna i neistinita.

- To vam odgovorno tvrdim, niko nije vršio nikakve pritiske. Šta oni vama saopštavaju i uvijek uzmite sa rezervom, možda vi vjerujete u lojalnost tih ljudi, možda vas oni namjerno zloupotrebljavaju i vas i gospodina Klikovca. Prvo načelo je da procijenite namjeru nečiju kad vam nešto dostavi, možda želi da vas diskredituje javno i ja vam opet ponavljam, provjerite prije nego što izađete sa nečim javno. Ja vam sada skrećem pažnju da ću biti prinuđena da možda, eventualno vi to saopštite pred nekim nadležnim organima, ovo nije prijetnja, nego prosto da budem odgovorni prema javnoj riječi.

Pitanje je da li će ovaj izvještaj biti usvojen. Moram vam reći i na jednoj i na drugoj strani ima onih koji možda to ne bi voljeli. Ukoliko se izvještaj i ne usvoji, to ne nosi neku zakonsku obavezu, ali možda je odgovorno postaviti pitanje ove većine, i moje lično, kako ću ja u tom da se postavim - rekla je ona. 

Osvrnula se i na to da se bivši rukovodioci obraćaju za ostvarenje prava iz oblasti godišnjih odmora.

– Znate što ispada? Na primjer, jedan sekretar, koji je obnašao tamo jednu dužnost u jednom sekretarijatu, reče 4 godine nije koristio godišnji odmor. Nedavno mi je stigao zahtjev, neko nije bio 3 godine. Neko nije bio 5 godina. Onda se ja pitam jeste li vi ugrožavali ljudska prava tim ljudima? Zato što je li moguće da nisu u 4 godine išli na odmor? I sve te pare odoše iz džepova građani Podgorice da im se isplate godišnji odmor da ne bi išli na sudove – poručila je gradonačelnica. 

 

Rekonstruisaće Streljački centar "Ljubović"

Završena je rasprava o odluci o određivanju lokacije za rekonstrukciju sportskog objekta Ljubovic. Sekretar za planiranje prostora Miljan Barović saopštio je da je predmet odluke rekonstrukcija dijela objekta koji je u oronulom stanju.

– U pitanju je prostor koji se nekada koristio kao otvoreno strelište. Prva faza je multifunkionalna sala. Objekat će se raditi u dvije faze - rekao je Barović.  

Odbornik PzP-a Goran Šćepanović je rekao da će podržati namjeru Glavnog grada. 

–Koliko će vremena trebati do završetka ovog posla? – pitao je Šćepanović. 

Miljan Barović je rekao da je nezahvalno govoriti o vremenu realizacije.

–Moramo da uradimo idejno rješenje, pa glavni projekat i njegovu reviziju što oduzima dosta vremena – rekao je Barović.   

Jelena Borovinić Bojović je rekla da je inicijativa proistekla iz Skupštine Glavnog grada, iz opravdane potrebe sprotista i afrimacije sporta u gradu. 

- Učinićemo dodatne napore kako i se ovaj prostor što prije rekonstruisao, ali i gimnastičarkama koje nisu imale prostor - rekla je Borovinić Bojović. 

Preuzimaju dio duga kredita Vodovoda da pomognu preduzeću 

Završena je rasprava o preuzimanju dijela duga Vodovoda u iznosu od 437.330 eura, a odnosi se na glavnicu. Sekretar za finansije Balša Špadijer objasnio je da se Glavni grad odlučio na ovaj korak jer preduzeće ne može da izmiruje ove obaveze.  

Odbornik DPS-a Vladan Arsović saopštio je da iz dostavljene dokumentacije je jasno da treba da pomognu preduzeće i da on nema ništa protiv toga. On je naveo da donose odluku krajem maja i da se ona ne može primjenjivati prije juna, što znači da će se primjenjivati retroatkivno. 

- Da li je prethodnih pet mjeseci Vodovod izmirivao dug - pitao je Arsović. 

Balša Špadijer je rekao da su spremni da pokriju cjelokupni trošak kako bi olakšali da preduzeće normalno funkcioniše. On je naveo da su u decembru prošle godine dobili zahtjev za preuzimanje duga.

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) je naveo da ne vidi retroaktivnost u odluci.

-Preuzimamo dug za ovu godinu, bila je ista situacija prošle godine – rekao je Vešović.

Aleksandra Despotović (DPS) pitala je za kvalitet vode u Podgorici, ko kontroliše ispravnost, koja je to laboratorija i koje je njeno radno vrijeme.

V.d. direktora Vodovoda Aleksandar Nišavić je rekao da ispravnost vrši laboratorija koja funkcioniše u okviru preduzeća.

- Ispitivanje se vrši u dvije smjene i u skladu sa zakonskim propisima. Takav način i odnos prema kvalitetu vode je doveo do ažurnog djelovanja u kratkom roku – rekao je Nišavić.

 

Vučinić: Godinu dana molimo Puteve da asfaltiraju puteve kroz Pipere 

Završena je rasprava o žodluci o nekategorisanim putevima. Odbornik Pokreta za Podgoricu Dragutin Vučinić je saopštio da neće podržati odluku dok se ona amandmanski ne promijeni u smislu da se za popravke lokalnih puteva ne mogu tražiti potpisi stanovnika o svojinsko pravnim odnosima. On je naveo da godinu dana mole da Putevi asfaltiraju puteve kroz Pipere.  

Šef kluba odbornika NSD-a Mitar Šušić je pitao koje novine predviđa nova odluka u odnosu na prethodnu. 

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić je saopštio da će oni podržati odluku i da je bitno da odluku imaju u pravnom prometu.  

Odbornik Demokrata Mitar Vuković ocijenio je da problem nekategorisanih puteva datira godinama, ali da će Demokrate podržati odluku. 

Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Adnan Muratović saopštio je da su odvajanjem opština Tuzi i Zeta neki nekategorisani putevi uklonjeni iz odluke, a oni koji se graniče sa Glavnim gradom ostali su u odluci sve do konačnog razgraničenja. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 04:28