sjednica skupstine glavnog grada / -SRDJAN BOLJEVIC
28/05/2024 u 17:59 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Usvojen izvještaj o radu gradonačelnice: Pokret za Podgoricu protiv, URA i PzP uslovili vlast

Planirano je da se raspiše tender za digitalizaciju velike sale KIC-a koju ćemo nazvati sala "Kino kultura", rekao je Rakčević

Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave i službi glavnog grada dobio je podršku odbornika u Skupštini Glavnog grada. Od 31 odbornika za je glasalo 27 odbornika od čega 26 odbornika vlasti i Aleksandar Zeković (Građanska inicijativa), dok su četiri odbornika Pokreta za Podgoricu glasali protiv. Tokom glasanja u sali nisu prisutvovali odbornici opozicije.   

Odbornica Pokreta za Podgorice Nađa Ljiljanić prije glasanja je saopštila da ovaj pokret neće glasati izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave i službi Glavnog grada. Ona je navela da su za to brojni razlozi. 

- Osnovni razlog je jer lokalana uprava nije ostarila viziu. Nastavilo se sa negativnim praksom prethodne vlasti i  netranspartnosti u radu - rekla je Ljiljanić. 

Milena Vuković (URA) je navela da će podržati izvještaj jer ne mogu da zanemare dobre stvari.

- Moram da kažem da postoji kriza vlasti u Podgorici.. Pozivam gradonačečnicu da se napokom uključi u politički dijalog. Ukoliko do toga ne dođe URA će da preispitati dalje učešće u vlasti - rekla je Vuković.  

Anika Bajić (PzP) je navela da će glasati izvještaj jer poštuju koalicioni sporazum. Ona je navela da će ta partija preispitati dalju podršku gradonačelnici ukoliko ne dodđe do dogovora između PES-a i Pokreta za Podgoricu.

Stigla je i prva reakcija odbornika SD-a Miloša Maškovića. 

– Današnje (ne)glasanje Pokreta za Podgoricu za izvještaj o radu gradonačelnice za 2023. godinu jasno pokazuje da parlamentarna većina u Glavnom gradu više ne postoji. Opozicija će, kao što smo i najavili, ukoliko gradonačelnica ne podnese ostavku, podnijeti inicijativu za njeno razrješenje i čvrsto smo uvjereni da će to biti kraj agonije kroz koju Podgorica prolazi. U glasanju nismo učestvovali zbog nekolegijalnosti Pokreta Evropa sad, odnosno straha da će, kada opozicija bude prisutna u punom sastavu, zajedno sa njihovim bivšim kolegama oboriti usvajanje izvještaja. Svakako, jasno je da je ovo kraj ove vladajuće većine - poručio je Mašković. 

Oglasili su se i iz Pokreta Evropa sad poručujući da je pet odbornika Pokreta za Podgoricu sa DPS-om sabotiralo usvajanje izvještaja gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

- Ovaj potez ne iznenađuje budući da odavno postoji koordinacija sa opozicijom, a osim potrebe da sabotiraju rad gradske uprave sa DPS-om, motiv je i revanšizam prema gradonačelnici i kolegama iz PES-a jer ni pod pritiskom nisu pratili put Jakova Milatovića i napustili partiju. Ono što iznenađuje, jeste što su na ovaj način osporili izvještaj u kojem je integrisan rad i njihovih kadrova, a koji su ostali na pozicijama. Očigledno je da funkcije, partitokratija i izražen nepotizam opravdavaju sredstva kojima se Pokret za Podgoricu služi - poručili su iz PES-a. 

Odbornici raspravaljaju o određivanju v.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Čistoće i Gradskog pozorišta Dragana Senića, Denisa Hota i Ivone Čović Jaćimović.

Andrija Klikovac (DPS) je predložio da se o svim tačkama o kojima se raspravljalo na sjednici glasa sjutra.

– S obzirom da imamo vrlo važne partijske obaveze tražimo da se odloži glasanje za sjutra. Ovo je po prvi put da opozicija ima ovakav zahtjev ka odbornicima. S obzirom da smo odlagali i prekidali sjednicu mislim da nije problem da nam se izađe u susret- rekao je Klikovac.

Aleksandar Zeković (Građanska inicijativa 21. maj) predložio je da se sjednica ne odlaže za sjutra jer će biti van Crne Gore.

Budimir Mugoša (SDP) je ponovio je da se u nedogled ponavlja situacija da se isti čovjek bira u v.d. mandatu što nije dobro.

- Denis Hot ima gubitak od tri miliona ali rezultati nisu dobri. Ja ću glasati protiv oba kandidata - rekao je Mugoša.

 

Data je saglasnost na određivanje v.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, Čistoće i Gradskog pozorišta Dragana Senića, Denisa Hota i Ivone Čović Jaćimović. 

Andrija Klikovac (DPS) je predložio da se o svim tačkama o kojima se raspravljalo na sjednici glasa sjutra. 

– S obzirom da imamo vrlo važne partijske obaveze tražimo da se odloži glasanje za sjutra. Ovo je po prvi put da opozicija ima ovakav zahtjev ka odbornicima. S obzirom da smo odlagali i prekidali sjednicu mislim da nije problem da nam se izađe u susret- rekao je Klikovac. 

Aleksandar Zeković (Građanska inicijativa 21. maj) predložio je da se sjednica ne odlaže za sjutra jer će biti van Crne Gore. 

Budimir Mugoša (SDP) je ponovio je da se u nedogled ponavlja situacija da se isti čovjek bira u v.d. mandatu što nije dobro. 

- Denis Hot ima gubitak od tri miliona ali rezultati nisu dobri. Ja ću glasati protiv oba kandidata - rekao je Mugoša. 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je rekao da je odbor direktora Agencije za izgradnje predložio Dragana Senića za direktora u punom mandatu. 

- Naša molba prema odboru direktora je da se spovede konkurs i da taj koji bude najbolji predloži Skupštini Glvnog grada da se izabere na puni mandat. Zbog toga biramo Senića za treći v.d. mandat,a odbor direktora je preuzeo obavezu da raspiše konkurs - rekao je Rakčević. 

Mihailo Anđušić (DPS) osvrnuo se na kadrovsku politiku u glavnom gradu. 

- Način izbora imenovanja direktora i sekretara predstavlja sliku i priliku ukupnog funkcionisanja gradske uprave. Naći ćete stotinu mana neko je prije vas vršio vlast, ali se ovo nikad nije dešavalo - rekao je Anđušić. 

Reagovao je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević. 

- Vaša namjera je da stvore percepciju u javnosti da je kadrovska politika u gradu približno loša onome o čemu ste pričali. Ja mislim da je ogromna većina kadrova prevazišla i moja očekivanja najoptimističnija. Da li mislite da u Crnoj Gori postoji neko ko bi bolje obavljao funkciju sekretara za lokalnu samourpavu od Slađane Anđušić? Ja mislim da ne postoji bolji kadar za to. Moje iskustvo sa Balšom Špadijerom je takvo da mislim da je riječ o jednom od najboljih sekretara za finansije. O Andriji Baboviću koji je na čelu Sekretarata za komunalne poslove nisam čuo nijednu lošu riječ, samo pohvale - rekao je Rakčević. 

On je pitao zašto još nije imenovao zamjenik gradonačelnice.   

U završnoj fazi je priprema realizacije projekta za gradnju Zapadne obilaznice i očekujem da se brzo može doći do raspisivanja tendera za gradnju, saopštio je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice, komentarišući izvještaj o Strateškom planu za prošlu godinu. On je naveo da je za ovaj projekat urađen elaborat eksproprijacije, da je dobijena procjena Katastra za eksproprijaciju. 

- Glavni projekat je pozitivno revidovan, dobili smo saglasnost i CEGES-a i Uprave za saobraćaj i vjerujem da vrlo brzo kreće tender za izgradnju Zapadne obilaznice - rekao je Rakčević. 

On se osvrnuo na projekat bulevara Vojislavljevića. 

- Kada je u pitanju most Vojislavljevića projekat je pozitivno revidovan. Urađen je projekat eksproprijacije i enma previse prostora za eksproprijaciju. Kada je u pitanju bulevar, malo je kompleksinija priča dominantno u ovblasti rješavanju imovinskih odnosa. Elaborat je pri samo kraju i to je preduslov da se krenu rješavati imovinski odnosi kako bi se došlo do izgradnje bulevara – rekao je Rakčević.

Zamjenik se osvrnuo i na gradnju nastavka Bulevara Save Kovačevića.

- Tu su sprovedene intezivne aktivnosti u saradnji sa Agencijom. Iako je ranije urađen projekat koji je pozitivno revidovan on je sa velikim manama bio. Njim je propušteno da se sagleda depoi koji su na prostoru između Bulevara Save Kovačevića i Bulevara Zmaj Jovine u kojima se rekontruišu vagoni. Do kraja mjeseca će fizibiliti studija pokazati da li će biti izgrađen podvožnjak ili nadvožnjak. Izgradnja podvožnjaka ili nadvoznjaka će biti jedan od krupnih projekata koji bi mi realizovali krajem ove ili početkom naredne godine - rekao je Rakčević.   

Završena je rasprava o radu Službe komunalne policije. Predstavnica Sekretarijata za komunalne poslove Marija Asanović je rekla da je izveštaj sačinjen u saradnji sa uputstvom gradonačelnice.

Odbornici su završili raspravu o izvještajima o radu ustanova iz oblasti socijalne zaštite za prošlu godinu. Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mašković osvrnuo se na izvještaj o radu ustanove na Kakarickoj gori. 

– U izvještaju je navedeno sijaset javnih nastupa, ali nigdje nemamo podatak koliko je klijenata prekinulo tretman u ustanovi i šta se sanjima događa kada je napuste. Ovaj izvještaj ne može imati našu podršku sve dok su na čelu instutucija ljudi koji nemaju dovoljno kompetencija – rekao je Mašković.  

Ispred ustanove na Kakarickoj gori Aida Kerović rekla je da vode precizne podatke o broju klijenata. 

– Nema ih u izvještaju ali vam ih možemo proslijediti. Kao ustanova nemamo mogućnost praćenja da li klijenti potraže pomoć negdje drugo ako napuste ustanovu – rekla je Kerović. 

Komentarišući izvještaj o radu NB "Radosav Ljumović" u prošloj godinii Andrija Klikovac, šef kluba odbornika DPS-a, je rekao da Glavni grad želi da ukine podgoričke knjižare.

–Ako ukinu knjižare to će biti najgora odluka Glavnog grada – poručio je Klikovac. 

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je poručio da one neće biti ugašene nego će biti redefinisane. 

– One nisu profitabilne i njihov sadržaj će biti redifinisan i obogaćen. Prosječni dnevni pazar knjižare u Bloku pet je osam eura, a u centru grada 25 eura. Mi želimo da  redefinišemo taj odnos, da vidimo da li treba obogatiti fond knjiga, da li nešto uz njih treba da sed nalazi - rekao je Rakčević. 

Žaklina Oštir (DPS) je navela da zadatak knjižara nije da zarade nego da obrazuju. 

– One treba da budu vidljive. Neće nam valjda Gradska TV služiti kao politički marketing. Moramo učiniti pristupačnijim – rekla je Oštir. 

Reagovao je Luka Rakčević koji je poručio da sa Oštir ne dijeli viđenje po pitanju vidljivosti.

– Ja sam pogledao koliko na instagramu građana i građanki prati naše inistitucije kulture. Samo ovih nekoliko ustanova kulture o kojima danas pričamo prati preko 30.000 građana samo na instagramu. Mislim da, nažalost, više ljudi prati instagram nalog KIC- a "Budo Tomović" i Muzeja i galerija nego što prati Gradsku TV i mislim da je to zadatak novog menadžmenta da uradi sve da podigne gledanost– rekao je Rakčević.  

image

sjednica skupstine glavnog grada

-SRDJAN BOLJEVIC

Odbornik DPS-a Vladan Arsović je pitao direktoricu NB "Radosav Ljumović" da li ne dolazi na sjednicu jer se plaši šta će je odbornici pitati, ili zbog toga što je, kako je naveo, nezakonito izabrana. Šef kluba odbornika SD-a Miloš Mašković ocijenio je da je izvještaj o radu NB "Radosav Ljumović" paušalan. 

Direktorica biblioteke "Radosav Ljumović" Slavica Ilinčić je rekla da se ne plaši da dođe ni zbog koga, ni zbog čega, jer je njeno imenovanje u skladu sa zakonom. 

– Niko trenutno ne obavlja mjesto pomoćnika direktora, to mjesto je upražnjeno. Vi mislilte vjerovatno na kolegu iz marketinga koji se bavi saniranjem stvari koje ste vi ostavili, bavi se protivpožarnim aparatima koji nisu provjeravani deset godina, zatim bavi se srpečavanjem da padnu cijevi koje su stare nekoliko decenija, kao i opremanjem knjižare – rekla je Ilinčić. 

Nermin Abdić (DPS) je rekao da je direktorica biblioteke građanima poslala poruku da zaobilaze biblioteku u širokom luku.

– Taj čovjek utiče na bezbjednost svih posjetilaca. Ja molim gradonačelnicu i zamjeniku da reaguju. Ovo nije smiješno, ja sam zabrinut. Ovo je tempirana bomba u institucijama kulture  – rekao je Abdić. 

Boban Radević (Slobodna Crna Gora) pitao je Abdića gdje je bio da Goranu Jankoviću kaže u "lice kada je vatrogasce slao u Tursku mimo svakog zakona da izginu tamo". 

- Svako od vas ima po pet funkija, ali neko drugi da dobije priliku to ne dolazi u obzir. Mi ne možemo da radimoo i preživimo. Niste se sjetili da kažete da ste visoke funkcionere iz Glavnog grada, mislim na bivšeg menadžera koji je primao platu preko 1.500 eura, a u isto vrijeme po ugovoru o djelu radio je u Gradskoj TV. To ćutite, nema niko da kaže da je to protivzakonito. Zahtijevam odd optšinskog odbora DPS-a da se izjasni zašto ste radili protivmoralne radnje – rekao je Radević. 

On je objelodanio ugovor o djelu bivšeg menadžera Glavnog grada koji je u Gradskoj TV, kako je rekao, primao dodatnih 300 eura. Radević je poručio odbornicima DPS-a da porade na moralnoj odgovornosti, a 

Ona je navela da stoji iza svake svoje riječi napisane u izveštaju te da nije tačno da je on paušalan. 

Odbornik DPS-a Šukrija Žuti Serhatlić osvrnuo se na izvještaj o radu KIC-a "Buda Tomović" poručujući da mu je drago što će se krenuti sa izgradnjom ljetnje pozornice.  

– Ja kada sam počeo 1975. godine u narodnom orkestru je bilo sedam, osam članova. Danas su to tri člana. Treba dam više kreativaca, a manje administrativnih radnika. Volio bi da se organizuje bleh orkestar, da se pri KIC-u vrati hor "Stanko Dragojević" koji je bio jedan od kulturnih reprezenata grada – rekao je Serhatlić.   

V.d. direktorice KIC-a "Budo Tomović" Aida Batilović je rekla da će njenu podršku imati svaka inicijativa koja će KIC vratiti na najsjajnije dane.  

– KIC ima skoro 60 zaposlenih, to je veliki broj zaposlenih, a u tehnici recimo imamo samo jednog majstora tona i svjetla.

– To vam govori o načinu na koji se planiralo kadrovski u nekom prethodnom periodu. Jedan od mojih najvažnijih zadataka je da te neke stvari ispravimo – kazala je Batilović.

Klikovac: Obaveza je da se renovira kuća Blaža Jovanovića

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je rekao da ima djelova sistema koje treba pohvaliti, ali i onih koje treba smijeniti. 

– Treba pohvaliti Muzeje i galerije i KIC. Mislim da treba značajnija sredstva dati za Duklju - rekao je Klikovac.   

On je dodao da je obaveza Podgoričana da se renovira kuća Blaža Jovanovića i da mu se spomenik podigne. Klikovac se osvrnuo na rad NB "Radosav Ljumović".  

–Ja ne znam ko može da glasa za izvještaj nakon ponašanja direktorice. Imate drugo lice u biblioteci koje je sa sumnjiom diplomom – rekao je Klikovac. 

On je kazao da je politički licemjerno "pričati o Jusovači kad su imali tri godine o tome da pričate".

Aleksandar Zeković (Građanski 21. maj) je predložio da se formira ad hok tijelo koje bi se bavilo valorizacijom Duklje. 

–Trebalo bi da imamo racionalniji odnos prema liku Blaža Jovanovića. Imamo most, ulicu, želimo spomenik. Čak i propisi govore o tome da jedna osoba ne može imati sve – rekao je Zeković.

Za Dragana Radovića, šefa kluba odbornika Pokreta za Podgoricu, izvještaj o radu Muzeja i galerija za prošlu godinu je "katastrofalan". On je naveo da treba ispitati koncept Galerije Art.

- Uvijek je bila ideja da ta galerija izađe na Trg nezavisnosti. Mi smo dobili jedan kafić, iz koje morate da obiđete šank da biste ušli u galeriju – rekao je Radović. 

Planirana gradnja art kvarta

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je rekao da postoje svi razlozi da budu zadovoljni nihovim radom. 

–Pred kraj godine promijenjen je menadžment u Muzejima i galerijama i ova ustanova je ispunila u potpunosti plan. Muzeji su nikad posjećeniji, povelo se računa o rekonstruckiji same infrastrukture. Planira se izgradnja art kvart koji će biti iza Muzeja. Iskoristićemo najstariji objekat i ideja je da u narednih nekoliko mjeseci završimo projektni zadatak. Prije nekoliko nedjelja raspisan veliki tender oko rekonstrukcije Jusovače - rekao je Rakčević.

On je naveo i da je KIC "Buo Tomović" ispunio svoj plan.  

– Treba da se raspiše tender za digitalizaciju velike sale KIC-a. Nazvaćemo je sala "Kino kultura" kao omaž – rekao je Rakčević.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice osvrnuo se i na gradnju zgrade Gradskog pozorišta. 

–Nakon lošeg projekta koji su projektanti dali džabe za gradnju zgrade dobili smo katastrofalnog izvođača radova, koji je kasnio deset godina sa radovima. Naslijedili smo brojne probleme i Agencija ulaže napore da posao dovede do kraja - rekao je Rakčević.  

On je naveo da će se u narednom periodu znati da li konkrus za direktora ove ustanove biti ponovljen zbog formalnih nedostataka. Luka Rakčević je naveo da planiraju osnivanje Agencije za knjige koja će motivasti građane da što više čitaju jer je, kako je rekao, u knjigama budućnost. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jul 2024 18:55