/ -LAZAR RUZIC
01/12/2023 u 17:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obraćanje korisnika ustanove na Kakarickoј gori: Zdravlje iznad politike

Mi koji smo prethodno prošli psihijatrije, razne druge centre, terapeute, zamjenske terapije, blokatore, privatne ljekare, tek u JU Kakaricka gora smo pronašli spas i danas vodimo zdrave živote, piše u pismu

Bivši i sadašnji korisnici ustanove na Kakarickoј gori poslali su mediјima nepotpisano pismo u koјima osporavaјu tvrdnje NVO organizaciјa koјe su se poslednjih dana bavile ovom ustanovom.

– Osjećamo moralnu odgovornost da se obratimo javnosti, kako da bi se stekla istinita slika o ustanovi koja nam je spasila živote, tako i zarad dobrobiti svih onih koji pate od bolesti zavisnosti i traže način da se izbore sa njom. Mi koji smo prethodno prošli psihijatrije, razne druge centre, terapeute, zamjenske terapije, blokatore, privatne ljekare, tek u JU Kakaricka gora smo pronašli spas i danas vodimo srećne, zdrave i produktivne živote i u prilici smo da doprinesemo zajednicama u kojima živimo. Danas smo na tome zahvalni zaposlenima u toj ustanovi koji su nam svojim pristupom, istinskom posvećenošću poslu i empatijom omogućili da se ponovo osjećamo kao ljudska bića dostojna najljepših stvari koje život nosi – piše u pismu.

Oni navode da u Crnoj Gori ne postoji bolje mjesto za tretman bolesti zavisnosti, te da im na tome zavide i u okruženju.

– Bolest zavisnosti je komplikovana i ne postoje nigdje na svijetu stručnjaci koji vas mogu izliječiti ako ne preuzmete odgovornost za sopstveni oporavak. Mi smo prihvatili tu odgovornost i prihvatili smo pravila ponašanja koja su nam jasno predočena tokom tretmana. Pojedinačni slučajevi kršenja pravila ne mogu oslikavati cjelokupno stanje. Iz ličnih iskustava možemo posvjedočiti da nažalost oni koji ne završe uspješno tretman u ustanovi obično za to krivca traže u drugima, jer je prebacivanje odgovornosti jedna od karakteristika bolesti – navodi se u pismu.

U pismu se navodi da јe neistina da se psihoaktivne supstance slobodno unose i svakodnevno konzumiraju u ustanovi.

– Jučerašnja konferencija za medije jasno je pokazala da se iza tobožnje brige o klijentima ustanove zapravo kriju političke igre. Političkim partijama, bile one na vlasti ili u opoziciji, poručujemo da odbijamo da budemo taoci njihovih smicalica. Ako vam je stalo do onih koji pate od bolesti zavisnosti, pokažite to djelima, a ne izjavama. Vlasti i direktori će se mijenjati, nas zanima ono što ostaje, a to su ljudi koji pate od ove opake bolesti i stručni tim koji će im pomoći da se sa njom izbore. Apsolutno podržavamo napore svih nevladinih organizacija koje žele da pomognu – navodi se u pismu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:06