/ -
04/08/2022 u 13:26 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otvoren Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici

U centru će se nalaziti krizni štab za pomoć građanima Ukrajine, koji će kasnije biti namijenjen organizaciji obrazovno-kulturnih programa, naveli su iz PG biroa

Gradonačelnik Ivan Vuković i ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko otvorili su Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici. Iz PG biroa su istakli da će se u tom prostoru nalaziti krizni štab za pomoć građanima Ukrajine, koji će kasnije biti namijenjen organizaciji obrazovno-kulturnih programa, te aktivnostima koje će imati za cilj razvijanje kulturnih i ekonomskih veza Ukrajine sa Crnom Gorom.

– Uspostavljanje centra je zajednička ideja ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ukrajinske organizacije "Dobro djelo", čije će sjedište takođe biti u Ukrajinskom centru. Organizacija Ukrajinaca u Crnoj Gori "Dobro djelo" predstavlja ukrajinsku dijasporu u našoj državi. Ova organizacija je otvorila i račun iz kojega se finansira rad centara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i obezbjeđivanje i ostvarivanje prava ukrajinskih državljana u Crnoj Gori. Za potrebe rada i funkcionisanja Ukrajinskog centra obezbijeđeno sponzorstvo od Zapad banke, a slični ukrajinski centri će, osim Podgorice, biti otvoreni i u Budvi, Baru i Herceg Novom – naveli su iz PG biroa.

Na sastanku koji je prethodio otvaranju centra Vukovć je kazao da su Crna Gora i Ukrajina prijateljske zemlje, što je naročito dokazano u proteklim mjesecima, a Podgorica je prijatelj grada Kijeva u dobrim i u lošim vremenima, kao i da će Glavni grad nastaviti da pruža podršku ukrajinskom narodu u nadi da će ujedinjeni smoći snage da istraju u očuvanju svoje zemlje.

– Herasimenko je izrazio posebnu zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku Vukoviću na humanitarnoj i finansijskoj pomoći, ali i odnosu prema iseljenicima koji su svoje utočište našli u Podgorici. Kazao je da naročito cijeni odnos prema ukrajinskoj djeci koja su prvi ovogodišnji gosti dječjeg odmarališta na Veruši, te da je to čin solidarnosti i posebnog osjećaja prema najmlađima koji su pobjegli od ratne stihije. On je izrazio želju da, kao simboličan dokaz prijateljstva u dogledno vrijeme Podgorica i Kijev imenuju ulice po zemljama čiji su glavni gradovi. Vuković se saglasio sa tom inicijativom i rekao da će se truditi da pomogne gdje god je to moguće, te da je posebno srećan zbog djece na Veruši, koja će uprkos svim okolnostima u kojima su se našli, ovdje pronaći nove prijatelje. Gradonačelnik je kazao da Ukrajina i Crna Gora nažalost dijele slična istorijska iskustva, a samim tim je veće razumijevanje i podrška u ovom trenutku, kako bi širili svijest o značaju borbe za slobodu i mir u svijetu – naveli su iz PG biroa.

Oni su kazali da je ambasador najavio da će tokom avgusta i septembra obilježiti važne datuma za Ukrajinu sa prijateljima u Crnoj Gori, kakav je svakako grad Podgorica, te da će biti posvećen jačanju dosadašnjih čvrstih ekonomskih i kulturnih veza između dvije zemlje, kada se stvore bolji uslovi za to i da Ukrajina mora pobijediti zbog sebe i zbog cijele Evrope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 13:44