Dragan Senić / - Mićko Vujisić
18/04/2024 u 13:10 h
N.S.-M.L.V.N.S.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Senić: Ne zna se ko raspolaže sa 300 stanova Glavnog grada

Naše dvije komisije su otkrile da imamo 300 stanova Glavnog grada za koje ne znamo ko sa njima raspolaže i po kojem osnovu su dodijeljeni, a imamo 86 garaža od koji 43 ne postoje na terenu iako su upisane u katastar nepokretnosti, saopštio je Dragan Senić, v.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

 

 

 

Formirao sam dvije komisije koja je našla da imamo 300 stanova Glavnog grada za koje ne znamo ko sa njima raspolaže i po kojem osnovu su dodijeljeni, saopštio je Dragan Senić, v.d. direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

– Komisija je pronašla da od 300 stambenih prostora, od kojih 82 prostora ne postoje na terenu iako su upisani u katastar nepokretnosti. Znači, imamo 300 stambenih prostora za koje ne znamo ko sa njima raspolaže, po kom osnovu su dodijeljeni ti stanovi. Ne sumnjam da je dio tih stanova dodijeljen regularno ali postavljam pitanje zašto se ti stanovi i dalje vode na Glavni grad, zašto ti ljudi koji su regularno stanove nisu ih preveli na sebe. Mogu da sumnjam samo da ne plaćaju porez na nepokretnost, a tek ćemo da vidimo kako su dodijeljeni. Takođe, imamo   

86 garaža od koji 43 ne postoje na terenu iako su upisane u katastar nepokretnosti. U katastru postoji 601 poslovni prostor od kojih 31 ne postoji na terenu iako su i dalje upisani u katastar nepokretnost. Od preostalih 570 prostora Agencija na današnji dan raspolaže sa 202 u smislu izdavanja, a za preko 368 poslovnih prostora ne znamo ko upravlja, po kom osnovu su dodijeljeni i na koji način  – saopštio je Senić. 

On je naveo da je upravi Grada 15. marta poslao dopis da se formira mješovita komisija koja utvrditi ko je i po kojem osnovu koristio poslovne prostore, garaže i stanove.

Senić je kazao da od zakupa poslovnih prostora u 2022. godini je naplaćeno 786.750 eura, a od 1. juna do kraja prošle godine 1.145.245 eura.

Senić je saopštio da je trenutno aktivno 30 projekata. On je naveo da su prije tri dana predali statiku glavnom gradskom arhitekti za bivšu robnu kuću "Podgoričanka". Senić je naveo da je završen projekat Jusovače.

– Dobili smo sve saglasnosti koje su nam trebale. Imamo projekat Trg Božane Vučinić koji će biti rađen iz kapitalnog projekta, vrlo brzo će biti završene mašinske instalacije koje su pravile problem. Imamo bulevar Vojislavljevića, projekat je završen i revidovan, i gradonačelnica mora donijeti odluku o ovom projektu - rekao je Senić.

On se osvrnuo na Bulevar Save Kovačevića za koju se čeka fizibiliti studija, dok je za Jugozapadnu obilaznicu izdvojeno 3,5 miliona eura za eksproprijacija. Najavio je da će Balšićeva ulica biti završena 15.maja, a da će 25. aprila početi rekonstrukcija Ulice Đečevića.

– Kada je u pitanju Ulica Špira Mugoše nije predviđena fekalna kanalizacija, jer geolog nije dao saglasnost da se radi. Razumijem građane, ali moraju da razumiju nas da zbog pećina ne može da se gradi kanalizacija - rekao je Senić.

Kada je u pitanju gradnja šetališta uz Ljubović stigle su dvije ponude i u toku je njihovo vrednovanje. On je naveo da je počela gradnja višenamenskog objekta u Zagoriču, a najavio je da će biti rekonstruisan objekat "Ljetopisa". On je naveo da su od 1.juna prošle godine do 1. aprila ove završene brojne ulice među kojima su Radoja Jovanovića, Vlada Martinovića, princeze Ksenije... Senić je naveo da ne postoje uredni katastru instalacija što i predstavlja problem prilikom rekonstrukcije saobraćajnica.

Senić je naveo da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv osobe koja je bila zadužena da sajt Agencije "napuni" podacima. Sajt je, kako je naveo Senić, pušten prije 15 dana ali bez podataka.

On je istakao da ima dosta anomalija kada je u pitanju plaćanje komunalija.

– Ko je napravio objekte moraće da plati, nema zastare. U pitanju je sedam miliona eura. Svi će morati da plate, jer je to novac građana - rekao je Senić.

 

Krivične prijave za sporni upis 14 stanova u katastar

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Dragan Senić podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv firme koja je u katastar upisala 14 stanova bez tereta, što je kako je naveo cio sprat. On je podsjetii da je ODT-u podnio krivičnu prijavu zbog adaptacija prostorija Gradske TV. U oba slučaja, kako je naveo, nema povratnu informaciju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:09