23/11/2022 u 18:40 h
Nataša Spaić, Andrijana Dabanović, Mićko VujisićNataša Spaić, Andrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Signalizacija na mostu na Širaliji postavljena juče: Glavni grad i policija prebacuju odgovornosti

Iz Uprave policije navode da lokalni putevi nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti lokalne samouprave

Tri dana nakon tragedije na mostu preko Širalije, na putu Vranjicke Njive-Rogami, Glavni grad i Uprava policije prebacuju odgovornost jedni na druge ko je trebalo da eventualno zatvori put i upozori na opasnost sve učesnike u saobraćaju.

(VIDEO) Tragedija u Rogamima: Automobil sletio u potok, izvučena tijela tri osobe

Most je bio preplavljen vodom koja je dopirala do vrha ograde.

Na prilazu mostu, iz oba pravca, tek juče su Putevi postavili saobraćajne znake "suženje puta sa lijeve strane" i crvne trake uz asfalt.

(VIDEO) Vlast godinama upozoravana na loše stanje mosta na Širaliji

Oko podneva, kada je ekipa "Dana" obišla most, automobili su saobraćali. Na sajtu Grada juče, kasnije je objavljeno da je saobraćaj za sve vrste motornih vozila na mostu Širalija od juče privremeno obustavljen do poboljšanja vremenskih uslova.

Кo je trebalo da zatvori most u subotu kada je došlo do tragedije, pitali smo Sekretarijat za saobraćaj. Iz Glavnog grada su saopštili da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano da kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima vrši organ uprave nadležan za policijske poslove. Isto pitanje postavili smo Upravi policije.

Iz policije je saopšteno da lokalni putevi nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti lokalne samouprave, odnosno da su oni obaveza Sekretarijata za saobraćaj.

Na Smokovcu nema klizišta

Na društvenim mrežama juče se pojavila informacija građanina da je došlo do odrona na saobraćajnici,ispod autoputa, za Rogame.

Na teren je izašla Кomunalna inspekcija koja je utvrdila da nije u pitanju klizište nego usjek u kojem je nekada stajala skela za most.

Na sajtu Grada juče je kasno objavljeno da je privremeno zatvoren saobraćaj na lijevoj kolovoznoj traci rogamskog puta gledano iz pravca Smokovcam na potezu neposredno ikspod mosta autopua.

Ovom saobraćajnicom juče su nesmetano prolazili građani. Među njima je i Božidar Rajković.

–To odavno tako stoji. Neke televizije su objavile da bi se mogao šleper izvrnuti. Smatram da je put bezbjedan i da se može prolaziti – rekao je Rajković.

Glavni grad je u odgovorima bio opširniji.

– Zakon o zaštiti i spašavanju u članu 1 propisuje da zaštita i spašavanje obuhvata skup mjera i radnji koje se, između ostalog, preduzimaju u cilju otkrivanja i sprečavanja nastajanja opasnosti kao i ublažavanja i otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda. Isti zakon u članu 22 propisuje da Ministarstvo preko jedinstvenog Operativno-komunikacionog centra 112 prima pozive u vezi sa neposrednom prijetnjom od rizika i nastankom rizika, prikluplja podatke o svim vrstama rizika koji mogu ugroziti ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu i putem sredstava veze, hitno obavještava nadležne državne organe, organe državne uprave i organe opštine i druge učesnike zaštite i spašavanja i koordinira djelovanje po pozivu u toku trajanja vanrednog događaja. Podsjećamo, toga dana nijedna jedinica lokalne samouprave nije primila poziv od OКC, drugih organa ili građana u vezi sa potencijalnom opasnošću na lokaciji. Podsjećamo i na to da je Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada u subotu dala saopštenje, prema informacijama Zavoda za hidrometeorologiju, o očekivanim obilnim kišama i jakom južnm vjetru, te upozorila učesnike u saobraćaju da prilagode svoje aktivnosti u skladu sa najavom meteorološke situacije – navode iz Glavnog grada.

image

Foto: Dan

-FOTO: DAN

Iz Glavnog grada navode da im se Uprava policije po prvi put obratila juče.

– Uprava policije se prvi put Glavnom gradu obratila danas (ponedjeljak, 22. novembar) i to usmenim putem, sa preporukom da se privremeno za saobraćaj zatvori most na rijeci Širalija i jedna saobraćajna traka na putu ka Rogamima – navode iz Glavnog grada.

Oni navode da je u oktobru prošle godine komisija koju čine profesori Građevinskog fakulteta sačinila izvještaj o stanju.

– Izvještajem je konstatovano da je opšte stanje propusta preko rijeke Širalije kod Duklje dobro, bez bitnih pojava koje bi negativno uticale na nosivost i trajnost objekta, te zaključeno da nije potrebno geodetski osmatrati objekat. Data je preporuka da se sljedeći glavni pregled organizuje nakon pet godina. Dana kada se desila nesreća nije došlo do negativnog uticaja na nosivost i trajnost objekta, a time ni do njegovog oštećenja, zbog čega stanje u kojem se most nalazi nije moglo uticati na tragičan ishod događaja, već je uzrok hidrometeorološkog porijekla (poplava, bujica) – poručili su iz Glavnog grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jul 2024 08:08