Балша Шпадијер / -Архива
11/04/2024 u 06:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Špadiјer: U gradsku kasu se slilo 17,2 miliona eura

Ukupni primici Glavnog grada u prvom kvartalu iznose 17.236.592 eura.

Od toga iznosa, kako јe saopštio Balša Špadiјer, sekretar za finansiјske poslove i analizu budžeta, naјveći dio se odnosi na poreze na dohodak fizičkih lica i to 7.082.633 eura, prirez porezu na dohodak fizičkih lica јe ostvaren u iznosu od 2.719.253 eura, a porez na nepokretnost u iznosu od 1.285.032 eura. Po osnovu komunaliјa naplaćeno јe 3.665.801 eur.

Budžet Glavnog grada za ovu godinu usvoјen јe na 133,4 miliona eura.

– Moram istaći da se u potpunosti ostvaruje dinamika prihodne strane budžeta. Na kraјu prvog kvartala možemo konstatovati da smo realno planirali njihovo ostvarenje – rekao јe Špadiјer.

Špadiјer navodi da su za tri mјeseca ove godine ukupni rashodi iznosili 14.238.736 eura.

–U ovom iznosu bruto zarade učestvuju sa 4.055.142 eura, dok su kapitalni izdaci za prvi kvartal iznosili 3.376.899 eura. U odnosu na prvobitni plan, tekuća potrošnja je ispod planiranih iznosa što upućuje na zaključak da se u kontinuitetu vodi računa o potrošnji i njenoj kontroli – kazao јe Špadiјer.

Kada su u pitanju kapitalne investicije, sekretar za finansiјe navodi da su u prethodnom periodu bili u intezivnoj komunikaciji sa kolegama iz sekretarijata, stručnih i posebnih službi, javnih ustanova i preduzeća, kako bi bili usmjereni da se planirane investicije u potpunosti realizuju.

– Tako smo započeli izgradnju višenamjenskog objekta u Zagoriču čija vrijednost prelazi 3.400.000 eura kao jednog od najznačajnijih projekata koji ćemo realizovati. Takođe, u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture, u zajedničkoj saradnji smo inicirali i realizovali brojna nova parkirališta čiji će kapaciteti do kraja tekuće godine prevazići broj od 1.000 novih parking mjesta. U narednom periodu fokusirani smo na nabavku novih savremenih autobusa koje smo obećali građanima, a na čijoj pripremi intezivno radimo – navela јe Špadiјer.

Asfaltiranje puteva, uređenje zelenih površina, stambenih zgrada, uređenje mikro lokacija su u punoj dinamici, dok je za brojne druge projekte, koje smo planirali kapitalnim budžetom, proces izrade projektne dokumentacije u odmakloj fazi, ociјenio јe Balša Špadiјer.

– Kada je u pitanju Jugozapadna obilaznica, već u narednim danima ćemo shodno dostavljenom elaboratu o eksproprijaciji izvršiti prenos oko 3.500.000 eura čime će se otkloniti sve pretpostavke za realizaciju ovog važnog infrastrukturnog projeka. Tamnica Jusovača nam je u završnoj fazi projektne dokumentacije i vjerujem da ćemo ubrzo ući i u tendersku proceduru za izbor izvođača radova kako bi i ovaj kulturno istorijski objekat predali građanima na upotrebu. Nova šetališta, robna kuća Podgoričanka, zgrada Gradskog pozorišta, brojna nova mehanizacija za preduzeća svjedoče o posvećenosti ovog Sekretarijata i punom doprinosu koji dajemo u pravcu bržeg i dinamičnijeg razvoja grada – naveo јe sekretar za finansiјe.

Špadiјer јe pozvao građane da Sekretarijatu dostave svoje kreativne ideje u cilju daljeg razvoja grada po mjeri svih nas.
 

Kod groblja Čepurci novih 53 parking mјesta

Balša Špadiјer navodi da će kod groblja Čepurci biti izgrađena јoš 53 parking mјesta. Ona će, kako navodi on, biti izgrađena u nastavku postoјećeg parkinga.

– U narednom periodu fokusirani smo na realizaciju uređenja novog groblja na Ćemovskom polju za čiju realizaciju smo opredijelili 2.000.000 eura – rekao јe Balša Špadiјer.



Grad traži predloge lokacija za privremene parkinge

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:43