/ -
01/11/2023 u 17:22 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Ankari zasadili čempres koji nosi ime glavnog grada

Na internacionalnom forumu u Ankari učestvovao je Andrija Babović, v.d. sekretara za komunalne poslove

Internacionalni forum povodom 100 godina postojanja Turske republike održan je od 29 do 31. oktobra u Ankari, a u sjenci nedavnih dešavanja, turska vlada odlučila je da svečanost održi ali da aktivnosti budu svedene na minimum. Predstavnik Glavnog grada na Forumu bio je Andrija Babović, v.d. sekretara za komunalne poslove, koji je govorio o značaju čiste vode i njene pravilne upotrebe u gradovima. Forum je jasan pokazatelj da se nit saradnje dvije zemlje nastavlja u dobrom duhu, te su simbolično, u znak podrške očuvanju prirode u Ankari posadili čempres koji će nositi ime glavnog grada Crne Gore.

– Osiguravanje čiste vode i njenog pristupa za društvenu zajednicu i svijet u cjelini predstavlja imperativ koji zahtijeva koordinirane napore na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. To podrazumijeva implementaciju efikasnih politika upravljanja vodnim resursima, inovacije u tehnologijama za pročišćavanje vode, kao i edukaciju i podizanje svijesti o važnosti očuvanja i štednje vode među pojedincima i zajednicama širom svijeta. Glavni grad ide u korak sa savremenim tokovima i teži unapređenju sistema vodovoda, te radi na pronalaženju najboljih rješenja kada je riječ o upravljanju otpadnim vodama i očuvanju vodnih resursa. Vjerujemo da će i ostale zemlje učesnice foruma nastaviti da rade na implementaciji najboljih rješenja u cilju zaštite životne sredine – istakao je Babović.

Ankara i Podgorica prema Sporazumu o bratimljenju dva grada, postale su neraskidivo povezane politički, ekonomski i kulturološki u martu 2019. godine kada je ovaj sporazum potpisan sa gradonačelnikom Ankare Alijem Gokšinom. Kako se u Sporazumu navodi, doprinos jačanju bilateralne saradnje i dugogodišnjeg prijateljstva rezultira time da danas gradovi predstavljaju ključnu sponu u procesu razvoja regiona i država i važan su subjekat u međunarodnim odnosima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:05