Petar Petrović Njegoš / Foto: Glavni grad Podgorica
12/11/2023 u 22:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U organizaciji Glavnog grada: Javno čitanje knjige o Njegošu na više lokacija u Podgorici

Na LED displej - ekranima u Podgorici tokom praznika biće emitovano javno čitanje knjige “Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde”, autora Lutovca

Državni praznik 13. novembar, Njegošev dan, u Podgorici biće obilježen originalnim vizualnim projektom teoretičara savremene umjetnosti Miluna Lutovca, saopšteno je iz Glavnog grada.

Na LED displej - ekranima u Podgorici tokom praznika biće emitovano javno čitanje knjige “Stih i slika – Uticaj Njegoševog djela na stvaralaštvo Teodora Valerioa, Pera Počeka i Petra Lubarde”, autora Lutovca.

Na pet lokacija u Podgorici (Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, kod hotela Hilton, mosta Milenijum, TC Big fashion i u Moskovskoj ulici) biće prikazan i autorski tekst koji u knjizi “Stih i slika“ prate ilustracije.

Projekat javnog čitanja koji će slikom i rječju ilustrovati uticaj Njegoševog djela i doba na francuskog gravera Teodora Valerioa, uticaj “Gorskog vijenca” na rodonačelnika crnogorskog modernog slikarstva Pera Počeka, kao i uticaj djela “Luča mikrokozma” na Lubardin doživljaj rodne grude, koja “kao da je ispala iz svemira“, pored transparentnosti, u skladu s praznikom ima dimenziju savremene prezentacije likovne i književne baštine Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:55