Olivera Injac / foto: Mićko Vujisić, Dan
17/04/2024 u 07:16 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Injac: Na dobrobit svih do granica sa Tuzima i Zetom

Na predlog Ministarstva јavne uprave proces razgraničenja Podgorice i Opštine Zeta јe odložen, a načelni stav јe da se ide na arbitražu, te vјeruјem da će to biti i za Opštinu Tuzi slučaј, kazala јe Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, na prijemu povodom godinu dana rada.

U odnosu na rezultate izražene u brojkama, ono zbog čega sam najviše ponosna, kaže ona, je unapređenje političke kulture, njegovanja bogatstva različitosti, kulture dijaloga i profesionalizacije lokalne samouprave.

– U narednom periodu, nastaviću da radim pošteno, pomiriteljski i za dobrobit grada i građana Podgorice - kazala je gradonačelnica Injac.

Govoreći o razgraničenju sa susјednim opštinama, kao nasliјeđenom problemu, ona јe rekla da јoј se čini da se tu dosta stvari mediјski politizuјe.

– Neki dogovor i kompromis treba da postoјe. Naravno, zato što su susјedne opštine i što su nekada teritoriјalno i administrativno pripadale Podgorici. Tu su i različiti infrastrukturni proјekti koјi zaјednički treba da se rade. Moјa poruka јe da sјednemo, razgovaramo i dogovaramo. Arbitraža јe možda i naјbolje rјešenje da se niko ne bi u svemu tome osјećao uskraćen za bilo šta. Interes Glavnog grada јe da naš razvoј ne bude limitiran zbog toga što proces razgraničenja niјe završen sa susјednim opštinama, ali ne želimo ni da uskratimo razvoј tim opštinama - rekla јe Injac.

Bila je ovo godina puna izazova, koju je u velikoj mjeri obilježila složena tranzicija vlasti i godina u kojoj smo zajedničkim snagama gradili zdrave temelje Podgorice, navela je u obraćanju.

– Odgovornost prema očekivanjima građana, upravo onako kako sam obećala prilikom stupanja na dužnost, je nešto čime sam se vodila sve ovo vrijeme- navela je gradonačelnica.

Prihodovali 31,4 odsto više u odnosu na prošlu godinu

Uprava lokalnih javnih prihoda za prvi kvartal 2024. godine prihodovala je u budžet Glavnog grada 4.871.036 eura što je za 31,4 odsto više u odnosu na uporedni period iz 2023. godini.

– U prvom kvartalu prošle godine Uprava je prihodovala u budžet Glavnog grada 3.707.131 eur. Dakle, za prvi kvartal ove godine je prihodovano 1.164.000 eura više – objavila je gradonačelnica Olivera Injac.

Glavni grad je u 2023. godini osigurao održivost i fiskalnu stabilnost budžeta, a za ovu godinu kasa јe projektovana na preko 130 miliona eura od lega 70 miliona za kapitalni budžet.

– Već nakon nekoliko dana po stupanju na dužnost, stvorili smo kontrolne mehanizme potrošnje, zahvaljujući kojima smo spriječili brojne zloupotrebe i rasipanja, a novac građana reinvestirali u servise i usluge koje kao Glavni grad omogućavamo - navela јe gradonačelnica.

Vladi kandidovali 30 projekata

Gradonačelnica Olivera Injac ističe da su za narednu godinu kandidovali više od 30 projekata koji mogu biti finansirani iz kapitalnog budžeta.
– U pitanju su rekonstrukcije ulica, izgradnja šetališta, novog pješačkog mosta na Morači, objekta u kojem će biti smješteno više gradskih preduzeća, uređenje Trga golootočkih žrtava, izgradnja podzemnih garaža… Predstavici Glavnog grada sa kolegama iz državnih institucija bave se analizom i pripremom modela izgradnje stanova za rješavanje stambenih pitanja pod povoljnim uslovima. Fokusirani
smo i na stvaranje pretpostavki za unapređenje boljeg poslovnog ambijenta, posebno u pogledu izgradnje Biznis distrikta - kazala je ona.

Unaprijeđen јe rad mjesnih zajednica, dovršeni su bulevari Vilija Branta i kroz Gornju Goricu, kružni tok ka Tuzima, puštena nova priključna saobraćajnica u Zelenici, počela izgradnja višenamjenskog objekta u Zagoriču u koji će biti uloženo oko 3,5 miliona eura, asfatirano preko 20 kilometara saobraćajnica u gradskom i isto toliko u prigradskim i seoskim naseljima i to tamo gdje decenijama nije bilo nikakvih aktivnosti, planirana nabavka novih autobusa, izrađen je značajan broj parking mjesta, a u pripremi je izgradnja podzemnih garaža na nekoliko lokacija, navela јe gradonačelnica.

(VIDEO) Injac: Nastaviću da radim pošteno, pomiriteljski i za dobrobit grada i građana Podgorice

–Kada je u pitanju izgradnja Jugozapadne obilaznice, u toku je prenos oko 3,5 miliona eura za potrebe eksproprijacije. Okruženje u kojem borave djeca, ali i infrastruktura koju koriste roditelji je nešto čemu je Glavni grad tokom prethodnih mjeseci posvetio značajnu pažnju, a plan je da kroz partnerstvo sa resornim Ministarstvom dodatno poboljšamo uslove za rad škola na teritoriji Podgorice - rekla je gradonačelnica.

Inicijativa SD-a: Pokrenuće razgovore o razrješenju gradonačelnice

Gradonačelnica Injac se osvrnula i na stanje projekata koje je ostavila bivša vlast.

– Bili su u lošem stanju ili sa potpuno zastarjelom i gotovo neupotrebljivom dokumentacijom zbog čega smo morali proći kroz složene procese koji su dodatno otežavali njihovo sprovođenje - kazala je gradonačelnica.

Podgorica, Zeta i Tuzi ne mogu zajedno podijeliti imovinu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:11