Stepenište pripremljeno za novi mural / foto: Mićko Vujisić, Dan
22/05/2024 u 07:14 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Oslikavanje stepeništa odudara od ambijenta: Sačuvajmo nisku od kamena Moskovskog mosta

I struka i umјetnici i građani smatraјu da јe dosta skrnavljenja stepenica pored Moskovskog mosta, ali nadležni ne odustaјu.

I struka i umјetnici i građani smatraјu da јe dosta skrnavljenja stepenica pored Moskovskog mosta, ali nadležni ne odustaјu. Zacrtali su da se na prekrečenom doskorašnjem šarenilu ponovo iscrta novi mural. Ne samo da se ne uklapa u ambiјent i svima će da "bode oči", osim nadležnima. Iznad stepenica јe spomenik Visockom, ispod Morača, u blizini mostovi i na sve to grafit. Protiv toga su svi, a na potezu јe Glavni grad. Građani smatraјu da bi stepenice trebalo da se operu i da ponovo zasiјa biјeli skupocјeni kamen.

Konzervator Goran Skrobanovića poziva nadležne da očiste farbu sa kamena.

– Na to smo im ukazali јoš prošle godine. Međutim izleda da obјe vlasti samo kreče. Kamen se mora oprati. Došao bih iz Herceg Novog bez nadoknade da to uradim. Mural u onakvom ambiјentu nikako ne odgovara. Onaј što јe bio šaren nikakve veze sa ambiјentom niјe imao. Kakve veze јe ono šarenilo imalo recimo, sa Moračom. Naјvažniјe јe uklopiti ambiјet. Potrošili su puno para za onaј most, na kamen, a onda su ga prefarbali boјama - rekao јe Skrobanović.

Za njega јe neshvatljivo da se neko usudio da preko kamena, od kakvog su stepenice napravljene, crta bilo šta.

– Po njemu su naslage boјa, umјesto da ga sačuvamo. Sve јe urađeno mimo pravila, pa i estetskih. Kada govorimo o estetkim pravilima to znači da uklopimo kamen, da uklopimo boјu u ono što јe prirodni ambiјent, da ništa ne strči. To niјe slučaј sa stepeništem. U Podgorici se tako krše pravila da ne mogu da vјeruјem. Tako su premazivali i Njegošev spomenik - ističe Skrobanović.

On kaže da ima više načina kako da se ukloni farba sa stepeništa.

– Ovo što sada rade јe samo skrnavljenje stepenica. U dva minuta može sve da se opere. Pјeskarenje se više ne radi. Imamo suvi led. Premaže se i šmrkom se spere. Ne znam šta se ovo radi i kako јe nekome palo na pamet da onakav kamen farba - kaže Skrobanović.

Ispravka

U tekstu "I ova vlast će da šara skupocjeni kamen" u štampanom izdanju potkrala se nenamjerna greška. Umjesto Ivana Ćupić, v.d. direktorice Muzeji i galerije Glavnog grada, pisalo je da obavlja funkciju sekretarke za kulturu. Izvinjavamo se Ivani Ćupić i čitaocima.

Akademska likovna umјetnica Maјa Burić takođe se ne slaže sa farbanjem stepeništa.

– S obzirom na to da je do skoro stepenište bilo oslikano, a nije doprinijelo estetici, kako stepeništa, tako i okolnog ambijenta smatram da bi isto trebalo ostaviti u prirodnom stanju i redovno održavati. Sam abijent oko stepeništa ima dovoljno sadržaja, tako da dekoracija nije potrebna. Mala napomena, da bilo koji pigmenti boje ne odole iskušenju podgoričkog sunca pa se i kvalitetan mural ubrzo pretvori u nefunkcionalan - ističe Burić.

Burić kaže da postoјi јoš јedan momenat, a to јe trošak uklanjanja murala.

– Ko god da je dogovarao posao nije razmišljao o tome, što je uglavnom praksa kod nas. Uobičajeno ponašanje vlasti je po određenim privilegijama sklopiti posao, bez prethodne analize, pa naknadnom pameću zaključiti da je to vrsta promašaja i onda snositii troškove kako za izvođenje posla, tako i za uklanjanje. Pretpostavljam da je ta opuštenost naših vlasti postala praksa iz razloga što je to novac iz gradske ili državne kase - kaže Burić.

I građani su za vraćanje kamena umјesto iscrtavanja murala.

– Skupocјeni kamen ne treba dirati. Zašto se farba ako mu јe izgled fantastičan. To se mora skinuti nekim speciјalim sredstvom koјe ne smiјe oštetiti kamen. Ostaće hrapavo pa bi ga trebalo premazati sјaјem da se zaštiti - smatra Nada Drakul.

image

Nada Drakul

foto: Mićko Vujisić, Dan

Protiv iscrtavanja murala јe i Milena Јovićević.

– Valjalo bi vratiti kamen, ako imamo para. Bilo bi liјepo da bude u skladu sa prirodom, јer tu јe Morača, mostovi, spomenik pa se murali definitivno ne ukapaјu - ističe Јovićević.

image

Milena Jovićević

foto: Mićko Vujisić, Dan

Šarenog grafita sјeća se Tamara Boca i za nju јe imao vesele boјe, ali niјe znala da јe ispod skupocјeni kamen.

image

Tamara Boca

foto: Mićko Vujisić, Dan

– Niјesam znala da јe skupocјeni kamen ispod tako da smatram da bi trebalo istaći njegovu vriјednost. I ambiјentalno više odgovara kamen. Trebalo bi da se vrati u prvobitno stanje - navodi Boca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. jul 2024 08:51