Zajednica opština Crne Gore / -
05/03/2024 u 14:44 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zajednica opština: Dio odredbi predloga o AVM uslugama suprotan Ustavu

Zajednica opština sugerisala je i da se preispita obaveza izrade studije izvodljivosti odluke o osnivanju lokalnog ili regionalnog javnog emitera

Pojedine odredbe sadržane u Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, koje se odnose na finansiranje lokalnih javnih emitera, ugrožavaju ustavno pravo lokalnih samouprava na autonomiju i budžet, a njihovim usvajanjem bi se dodatno otežalo funkcionisanje opština koje već imaju problem likvidnosti, ocijenjeno je u izjašnjenju o predlozima medijskih zakona koje je Zajednica opština Crne Gore uputila Ministarstvu kulture i medija.

– Kada je u pitanju Predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, svjesni uloge lokalnih javnih emitera u informisanju lokalnog stanovništva, principijelno podržavamo potrebu preciznijeg zakonskog regulisanja elemenata koji utiču na kvalitet audiovizuelnih medijskih usluga. Međutim, kao nacionalna asocijacija koja zastupa i predstavlja interese svih 25 crnogorskih opština, dužni smo da ukažemo na Ustavom zajemčena prava opština na autonomiju i budžet koja se povređuju pojedinim odredbama ovog Predloga, objektivne prepreke za njihovu primjenu u najvećem broju opština, kao i zakonske obaveze ministarstva nadležnog za pripremu nacrta i predloga zakona u slučaju kada se tim zakonom ukidaju ili umanjuju prihodi ili uvećavaju rashodi potrošačkih jedinica – navodi se u izjašnjenju koje je generalna sekretarka ZOCG Mišela Manojlović uputila ministarki kulture i medija Tamari Vujović.

U izjašnjenju su se osvrnuli na odredbe člana 49 Predloga zakona.

–U izjašnjenju se precizira da odredbe člana 49 Predloga kojima se utvrđuje procenat ukupnog budžeta jedinice lokalne samouprave koji se mora izdvojiti za rad lokalnog javnog emitera, osnov za dodatna izdvajanja u iste svrhe, kao i način mjesečnog transfera ovih sredstava, predstavljaju državni intervencionizam kojim se povređuju ustavna prava opština bliže definisana sistemskim zakonima, i nameću obaveze povećanja izdataka iz opštinskih budžeta za finansiranje lokalnih javnih emitera i do 50 odsto. Zajednica opština podsjeća da bi takvo uvećanje bilo dodatni problem za oštine koje se već bore sa problemom likvidnosti usled neadekvatnih zakonskih rješenja u različitim oblastima koja su poslednjih godina utvrđivana bez prethodnih analiza i bez izjašnjavanja opština, što je njihovo konvencijsko pravo sa jačom pravnom snagom od domaćeg zakonodavstva – saopšteno je iz Zajednice opština Crne Gore.

U izjašnjenju se ističe da bi se sa spornim odredbama člana 49 Predloga, uslovno mogli saglasiti samo ukoliko ministarstvo u fazi pripreme Predloga realno procjeni njihov fiskalni uticaj i predloži izvore finansiranja povećanih izdataka opština po osnovu finansiranja lokalnih javnih emitera koji isključuju zahvate iz lokalnog budžeta.

Zajednica opština, kako navode, sugerisala je i da se preispita obaveza izrade studije izvodljivosti odluke o osnivanju lokalnog ili regionalnog javnog emitera.

– To bi faktički predstavljalo bespotreban trošak, imajući u vidu da izrada takve studije nije obavezna čak ni kada je riječ o uslugama od vitalnog interesa za građane i privredu kakve su usluge javnih službi za snabdijevanje vodom, odvoz i deponovanje otpada i druge – navode iz ZOCG.

Oni dodaju da su predložili i da se u uslovima za izbor direktora lokalnih javnih emitera propiše obavezno prebivalište, odnosno boravište na teritoriji opštine za koju se osniva lokalni javni emiter. Konstatuju i da na Predlog zakona o medijima opštine nisu imale primjedbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:29