Jakov Milatović u Komanima / - FOTO: Lazar Ružić
11/05/2024 u 11:56 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Zlatno sjeme obrazovanja posijano u Komanima prije 180 godina

Svečanom akademijom obiljezeno je 180 godina obrazovanja u Komanima.

Kako se obrazovanje godina razvijalo u ovom kraju objasnio je Branko Radulović, predsjednik organizacionog odbora.

- Veliki Sula Radov 1843.godine organizovao je opismenjevanje komanskih momaka. Vlast je 1870.godine zahtijeva da se gradi škola i ona se gradi u ovom mjestu.Prvi učitelj je bio Jovan Markov Radulović. Rad škole su diktirali ratovi. Devastiranu školu je obnovilo pleme - rekao je Radulović.

Škola je, kako je rekao Radulović, 1912. godine osposobljena za nastavu. On je naveo da je škola imala podružnicu.

- Prije 180 godina zlatno sjeme obrazovanja koje je posijao Sula Radov bilo je plodotvorno.Zahvaljujuci pregalastvu učitelja oni su izrodili najveći naučni,obrazovni kadar u svijetu. Bojim se da bi danas Sula Radov rekao sto uradiste od znanja. Lažne diplome nas vode u sunovrat - rekao je Radulović.

image

Branko Radulović

- FOTO: Lazar Ružić

On je dodao da su predložili o inicijative da se škola u Komanima primenjuje i nosi ime Sula Radov.

On je naveo da su u Komanima obnovili putnu instrastrukturu,u toku je gradnja rasvjete,uskoro će početi rekonstrukcija elektro infrastrukture ...

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da su Komani mjesto spajanja Katunske nahije i brda.

-Mudrost i vizija našeg vladike Rada upalili su luču obrazovanja. Kako je govorio Sula Radov čovjek ne traži mnogo,koru hleba da nije gladan,knjigu da nije slijep- rekao je Milatović.

Iako su decenije bile prekidane ratovima iskra se nikada nije ugasila.

- Učeni ljudi su dali našoj zemlji generacije obrazovanih ljudi,mislioce,stvaraoce.Svi oni su izgrađivali društvo kako poznajemo.Zato se danas trudimo da generacija koje dolaze ostavimo pravedno i prosperitetno društvo. U decenijama za nama vrijednost znanja se postepeno gubila.Reforme bez suštine,diplome bez vrijednosti urušavanje su nas sistem.Čvrsto vjerujem da je vrjeme za promjenu.Koraci koji se preduzimaju dobar su signal da društvo ide naprijed - naveo je predsjednik Milatović.

image

Jakov Milatović u Komanima

- FOTO: Lazar Ružić

Ministarka prosvjete,nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović ocijenila je da je prilika da odu počast svima onima koji su dali doprinos u razvoju obrazovanja, a Sula Radov je jedan od njih.

- Ostavio nam je u amanet dosta toga. Danas je prilika da ohrabrimo one čije vrijeme dolazi. Hvala profesoru Raduloviću što ste bili uporni - rekla je Jakšić Stojanović.

Procitan je govor Olivere Injac, gradočelnice Podgorice. Injac je  saopštila da je OŠ "Boško Radulović" jedna od najstarijih škola što "nas  dodatno obavezuje da ulažemo u ovaj kraj".

-Gradska uprava u agendi ima ravnomjeran razvoj Podgorice. Naša je namjera da damo doprinos razvoja seoskih područja,sigurna sam da ćemo potencijale Komane valorizovati na pravi način - navela je Injac.

Direktor škole "Boško Radulović" Aleksandar Vukićević kazao je da je prije 180 godina počela da se razvija vizija koja se javila u glavi Sule Radova čiji je unuk bio prvi učitelj škole.
- Ono što postoji u našoj školi je najbitnije, a to su đaci.Odužiti se Branku Raduloviću ne možemo, ali možemo mu zahvaliti.Školski odbor je odlučio da mu uruči zahvalnicu- kazao je Vukićević.

Na akademiji je besjedu o Suli Radovu govorio knjizevnik Andrija Radulović. On je, izmedju ostalog, rekao da je „Sulin odnos prema životu i svijetu bio je Sokratovski”.

image

Andrija Radulovic

-

– Odgovarao je na mnoga pitanja života i zametao kavgu nadmetanja o raznim problemima ovdašnjeg vremena. U duelima je lakonski pobjedjivao a na pitanja jednako odgovarao. Razmisljao je na svoj način o ljudskoj prirodi, sudbini i slobodi oslonjen tek na nebo i zvijezde – rekao je Andrija Radulović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:49