Lionel Mesi / -FOTO: EPA
02/11/2023 u 09:45 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovih šest Mesijevih rekorda teško da će iko dostići

Argentinac je, bar po brojkama, najbolji fudbaler svih vremena

Lionel Mesi je prije nekoliko dana osvojio osmu "Zlatnu loptu" u karijeri, još jedan plus argument u „vječitoj dilemi” da li je Argentinac najbolji fudbaler svih vremena ili je to Kristijano Ronaldo.

Sjajni as u karijeri osvojio je bukvalno sve što se osvojiti moglo, ostavljajući iza sebe brojke do kojih teško da će moći da dođu rivali.

Od brojnih rekorda izdvajamo šest za koje je teško povjerovati da će ih ikada postići bilo koji drugi fudbaler.

1. Neverovatnih 91 gol u jednoj kalendarskoj godini, ovo je Mesi postigao 2012. u dresu Barselone i reprezentacije Argentine. Poređenja radi, Kristijano Ronaldo (2013.) i Robert Levandovski (2021.) u najboljim danima postigli su 69 golova u jednoj godini, a Haland ima "samo" 44 gola za dva mjeseca do kraja ove kalendarske godine.

2. 82 gola postignuta u jednoj takmičarskoj sezoni, Mesi je to postigao u sezoni 2011/12, kada je postigao nevjerovatnih 73 gola za Barsu (u svim takmičenjima) i postigao još devet golova za Argentinu. Kristijano Ronaldo je u najboljoj sezoni (2014/15) brojao samo do 66 (61 za Real, pet za Portugal, legendarni Pele je imao isti učinak 1957/58, dok je Gerd Miler u najboljoj sezoni u karijeri (1972/73) postigao ukupno 67 golova za Bajern i Njemačku, čak 15 manje od Mesija.

3. Već dvije decenije strijelci LA Lige pokušavaju da dođu do rekorda Huga Sančeza od 38 golova u jednoj takmičarskoj sezoni. Od 2010. godine, Mesi i Ronaldo su tri puta prešli ovu granicu, ali novi rekord je u vlasništvu Mesija, sa 50 golova. Ronaldo je bio najbliži 48 u sezoni 2014/15.

4. Leo Mesi je postigao gol u svom najboljem nizu od 19 utakmica u LA Ligi, nizu koji je prekinut povredom (vratio se nakon povrede da bi postigao još dva gola, tako da se ovaj niz može računati i kao 21 meč sa najmanje jednim postignut gol). Brazilac Ronaldo, kao i Kristijano Ronaldo, imaju najviše deset mečeva u nizu sa golovima u La Ligi.

5. Do pojave Mesija i Ronalda, najbolji strelac u istoriji La Lige bila je Sara, legendarni napadač Atletik Bilbaa sa 252 gola. Mesi je postigao brojku od 474 gola i ubjedljivo je prvi u ovoj kategoriji, sa 163 gola ispred Kristijana Ronalda. Poređenja radi, Alan Širer je najbolji strijelac u istoriji Premijer lige sa 260 golova, Silvio Piola u Seriji A sa 274 gola, dok je Gerd Miler postigao 365 golova u Bundesligi.

6. Broj Zlatnih lopti, Mesi sa ovogodišnjim brojem je osam i teško je povjerovati da će neko doći do ovog dostignuća. Od aktivnih fudbalera Kristijano Ronaldo ima pet, ali je i on na zalasku karijere, a na trećem mjestu su Mišel Platini, Johan Krojf i Marko Van Basten sa po tri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:58