Pukl i Jovčić / -FOTO: ABA LIGA/DRAGANA STJEPANOVIC
17/05/2024 u 11:36 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ABA liga: Partizan oštećen u prvom meču sa Zvezdom

Sudijska komsija regionalnog takmičenja suđenje okarakterisala "ispod zahtjevnog standarda"

Poslije prvog meča finala plej-ofa ABA lige između Crvene zvezde i Partizana, pobjeda "crveno-belih" (85:82), aktuelni šampion je tražio ekspertizu suđenja.

Smatrao je da je oštećen u tom meču, a potvrda je stigla od sudijske komsija.

Ona je ocijenila da je suđenje bilo "ispod zahtjevnog standarda".

Na štetu Partizana donijeto je OSAM pogrešnih sudijskih odluka, dok su na štetu Crvene zvezde arbitri donijeli DVIJE odluke.

Sudijska komisija ABA lige u sastavu: Saša Maričić, Vladan Šundić, Aleksandar Milojević, obavila je na zahtjev Partizanaekspertizu suđenja tokom utakmice broj 1 u finalnoj seriji ABA lige.

Prema dostavljenoj ekspertizi, suđenje je označeno kao „ispod zahtjevanog standarda“.

Ekspertiza učinka sudija Saše Pukla, Milivoja Jovčića i Luka Karduma navodi sljedeće:

- Na osnovu urađene ekspertize suđenja SK AdmiralBet ABA Lige može se zaključiti da je suđenje generalno bilo ispod zahtjevanog standarda ABA takmičenja. Bez obzira na značaj utakmice i pritisak (prelazi granice sportskog) na sudijski tim koji je vrlo iskusan očekivalo se da svoj posao urade sa manje pogrešnih odluka. Najveći broj pogrešnih procjena kontakt situacija odnosi se na prodor igru u kojoj je trebalo pokazati više strpljenja i ne reagovati odlukom za kontakte koji su bez uticaja na igru. Takođe doprinos kvalitetnoj kontroli utakmice nije bio ravnopravno raspoređen unutar sudijskog tima. Prvi sudija sudija Pukl Saša sudio kvalitetnije od svojih kolega”. Ekspertiza suđenja je obuhvatila “sve situacije koje su odsuđene i koje su trebale biti odsuđene na utakmici. Sve ono što nije moguće na TV snimku vidjeti zbog ugla kamere ekspertiza suđenja se oslanja na mišljenje prisutnog instruktora suđenja u dvorani koji je bio prisutan”, navodi se u izvještaju.

U popisu pogrešnih odluka koje je sudijska komisija utvrdila, vidi se da je sudijska trojka donijela 10 pogrešnih odluka tokom utakmice - od čega OSAM na štetu Partizana, a DVIJE na štetu Crvene zvezde.

Evo i o kojim se odlukama radi:

1. U prvoj četvrtini, na 12 sekundi prije isteka perioda, igrač Crvene zvezde br 44 (Topić) pravi faul na igraču Partizana br 2 (Ledej), koji sudija Jovčić nije dosudio.

2. U drugoj četvrtini, na 8 minuta i 15 sekundi prije isteka perioda, igraču Crvene zvezde br 4 (Teodosić) je pogrešno dosuđen faul and igračem Partizana br 21 (Naneli). Odluku je donio sudija Jovčić.

3. U drugoj četvrtini, na 1 minut i 39 sekundi prije isteka perioda, igraču Partizana br 4 (Avramović) je pogrešno dosuđen faul pri šutu nad igračem Crvene zvezde br 99 (Dos Santos). Odluku su donijeli sudije Jovčić i Kardum

4. U trećoj četvrtini, na 5 minuta i 59 sekundi prije isteka perioda, nije dosuđen faul pri šutu koji je počinio igrač Crvene zvezde br 99 (Dos Santos) na igraču Partizana br 4 (Avramović). Pogrešnu odluku je donio sudija Pukl.

5. U trećoj četvrtini, na 3 minuta i 17 sekundi prije isteka perioda, igraču Partizana br 9 (Smailagić) je pogrešno dosuđen faul nad igračem Crvene zvezde br 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je donio sudija Pukl.

6. U četvrtoj četvrtini, na 7 minuta i 53 sekunde prije isteka perioda, igrač Crvene zvezde br 31 (Giedraitis) pravi faul pri šutu nad igračem Partizana br 50 (Kaboklo) koji nije dosuđen. Pogrešnu odluku su donijele sudije Kardum i Jovčić. Kuriozitet u ovoj ekspertizi predstavlja greška sudijske komisije koja navodi nepostojeće igrače B31 i A50, a zapravo se radi o igračima A31 i B50 što se lako može provjeriti na sajtu Lige.

7. U četvrtoj četvrtini, Na 7 minuta i 49 sekundi prije isteka perioda, nije dosuđen izlazak sa loptom van igrališta igrača Crvene zvezde br 4 (Teodosić). Pogrešnu odluku je donio sudija Kardum.

8. U četvrtoj četvrtini, na 5 minuta i 21 sekundu prije iteka perioda, pogrešno je dosuđen običan faul igrača Crvene zvezde br 10 (Lazić) nad igračem Partizana br 21 (Naneli). Sudijska komisija je procijenila da je trebalo dosuditi nesportski faul. Pogrešnu odluku je donio sudija Kardum.

9. U četvrtoj četvrtini, na 3 minuta i 20 sekundi prije isteka perioda, pogrešno nije dosuđen faul igrača Partizana br 50 (Kaboklo) nad igračem Crvene zvezde br 26 (Nedović). Pogrešnu odluku je donio sudija Jovčić.

10. U četvrtoj četvrtini, na 2 minuta i 7 sekundi prije isteka perioda, pogrešno je dosuđen faul pri šutu igrača Partizana br 35 (Doužer) nad igračem Crvene zvezde br 99 (Dos Santos). Pogrešnu odluku donio je sudija Kardum. I u ovom slučaju, u ekspertizi je pogrešno označen igrač, pa se umjesto Doužera (B35) nalazi Kaboklo (B50) kojem nije dosuđen ovaj faul, a što se takođe može vidjeti na sajtu Lige.

Utakmica je završena rezultatom 85:82 u korist Crvene zvezde, a iz svega navedenog, lako se može zaključiti da su sudijske greške oštetile Partizan za veći broj poena od konačne razlike u korist rivala. Zbog toga, Partizan izražava veliko nezadovoljstvo, ali i nadu da je ovo bio posljednji slučaj kada su pogrešne sudijske odluke imale ovakav uticaj na konačan ishod meča.

S obzirom da je u pitanju ponovljeni slučaj od prije dve sezone, kada su greške na štetu Partizana činile sudije Belošević i Radojković, Partizan će na prvoj narednoj Skupštini ABA lige tražiti odgovornost i smjene nadležnih koji su svojim (ne)djelima dozvolili i direktno učestvovali u kreiranju situacije da Partizan ponovo bude oštećen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 20:44