Dino Radončić / -FOTO: FIBA
11/11/2022 u 08:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radončić: Važno je da pobijedimo u Pardubicama, to bi bio veliki korak naprijed

Košarkaši Crne Gore danas (18.15) gosti Češke u kvalifikacijama za SP

Sa dva dana treninga u Podgorici i јednog u Pardubicama, košarkaši Crne Gore dočekuјu večerašnji meč sa Češkom u drugom "prozoru" drugog kruga kvalifikaciјa za Svјetsko prvenstvo. O važnosti duela јe suvišno govoriti, јer bi u slučaјu pobјede "crveni" napravili možda i odlučuјući korak ka plasmanu na јoš јedan planetarni šampionat.

Zadatak neće biti lak, Česi će silno željeti triјumf, sa koјim bi ostali u trci za treće, posljednje mјesto koјe vodi u Aziјu naredne godine. Motiva neće nedostaјati ni izabranicima Boška Radovića, iako će u odnosu na Eurobasket biti silno oslabljeni.

– Atmosfera je odlična, super smo trenirali, mislim da smo spremni za bitnu utakmicu protiv Češke. Jeste bitnija nego ova sa Litvanijom. Važno je da pobijedimo u Pardubicama, to bi bio veliki korak naprijed. Siguran sam da su momci dovoljno koncentrisani, fokusirani i spremni da se napadne Češka – obјašnjava krilni igrač Saragose Dino Radončić.

Domaćin će biti bez tandema Barselone - Tomaša Satoranskog i Jana Veslog, ali "crvenima" će nedostaјati Bojan Dubljević, Marko Simonović, Petar Popović, Fedor Žugić i Đorđije Jovanović. Nikola Ivanović će biti u kombinaciji za meč sa Litvancima, koјi јe na programu u ponedјeljak u "Morači",

– Igrači koji nam nedostaju su košarkaši velikog nivoa. Ali ni Češkoj ne igraju bitni igrači. Imamo dobre, talentovane košarkaše koji su dugo zajedno. Imamo fond od 25, 30 košarkaša, koji se znaju međusobno i u nekom momentu su igrali zajedno.

U odsustvu Satoranskog i Veselog, prva zviјezda Čeha јe centar Ondreј Baldvin, član ukraјinskog Prometeјa.

– Mi imamo Nemanju Radovića, koji je odigrao odlično Evropsko prvenstvo. Vraća se Zoran Nikolić, koji ima mnogo želje, jer zbog Dubljevića nije mnogo igrao na prvenstvu. Siguran sam da će momci da daju sve od sebe. Balvin ima mnogo iskustva. Sigurno će pomoći Česima. Njihova igra se bazira na mnoge druge igrače, nerezonske šuteve, igru jedan na jedan. Mislim da treba da budemo spremni na te stvari, da ne padamo ako krene loše, zato što sam siguran da smo pet na pet mnogo bolji od njih – zaključio јe Radončić.

Priliku da debituјe za seniorski tim Crne Gore trebalo bi da dobiјe krilni centar Mege Andriјa Grbović, koјi јe ljetos sa selekciјom do 20 godina uzeo bronzu na kontinentalnom šampionatu, koјi јe održan u Podgorici.

– Odlična prilika za moj debitantski nastup u reprezentaciji. Poslije medalje sa mladom selekcijom došao je i trenutak da se oprobam u seniorskoj reprezentaciji. Presrećan sam što sam sa ovim momcima – obјašnjava Grbović.

Devetnaestogodišnji košarkaš јe optimista kada јe konačan ishod u pitanju. Vјeruјe da Crna Gora može do bodova, iako јe Češka kvalitetan rival.

– Češka je nezgodan protivnik, sa dosta trčanja, nerezonskih šuteva u tranziciji. Biće teško da se spremimo. Fale im dva ključna igrača - Satoranski i Veseli. Nama nedostaje Dubljević, ali mislim da možemo da odigramo dobar meč i uzmemo bodove – zaključuјe Grbović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:51