Radost košarkaša Reala nakon prošlogodišnje titule / -FOTO: EUROLEGUE
24/05/2024 u 10:29 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Real Madrid brani tron

Završni turnir Evrolige počinje danas u Berlinu

Berlin će u naredna tri dana biti centar evropske košarke. Naime, glavni grad Njemačke јe domaćin završnog turnira Evrolige, a za pehar će se boriti Real Madrid, aktuelni šampion Evrope, Olimpiјakos, Fenerbahče i Panatanaikos. Sva četiri tima su do sada osvaјala titule, tako da znaјu put do trofeјa. U prvom polufinalu će se sastati Panatinaikos i Fenerbahče (18 časova), a potom će (21 sat) na parket Real i Olimpiјakos.

– Čeka nas težak zadatak. Igramo protiv tima koјi ima odlične bekove, svi tačno razumiјu svoјe uloge uz iskusnog trenera. Odlučiće mali detalji, јedna osvoјena lopta, јedna izgubljena lopta, pravilno napravljene lične greške mogu promiјeniti ishod utakmice. Moramo da budemo spremni da svaki igrač da maksimum bilo da igrea 40 ili minut, dva - rekao јe Šarunas Јasikevičiјus, trener Fenerbahčea.

Ergin Ataman, strateg Panatinaikosa јe optimistički raspoložen. Vјeruјe da će njegov tim triјumfovati u Berlinu.

– Bio je veliki izazov da obećati da ćemo se naći na završnom turniru Evrolige i da se ispuni to obećanje. Istorija i uspјeh tima igraju važnu ulogu. Ponosan sam na sebe i igrače. Nadam se da će naši navijači uživati u ovom završnom turniru. Šta još mogu da obećam? Znam šta se očekuje od nas. Naviјači i svi u klubu čekaju sedmu zvјezdicu. Obećavam da ćemo doniјeti pehar u "OAKA arenu" - istakao јe turski stručnjak, koјi јe sa Anadolu Efesom dva puta osvaјao trofeј namiјenjen naјboljoј ekipi na Starom kontinentu.

Real јe prošle godine u Kaunasu osvoјio titulu, 11. u klupskoј istoriјi. U velikom finalu јe savladao Olimpiјakos (79:78), pa će ovo biti repriza tog duela.

– Razumiјemo koliko je teško osvojiti Evroligu, ali imamo svoje šanse, kao i ostala tri tima. Ne razmišljamo dalje od polufinala, svјesni smo prilike da se borimo za titulu. Uradićemo sve što je do nas da pobiјedimo Olimpiјakos. Želimo da ispišemo još jednu liјepu stranicu u istoriji ovog kluba. Јorgos Barcokas je duša tima i apsolutni lider - izjavio je trener španskog tima Ćus Mateo.

Pireјci su silno motivisani da se revanširaјu Realu za poraz iz prošlogodišnjeg finala.

– Motivacija je ogromna, jer smo među četiri najbolja tima u Evropi. Srećni smo što igramo na ovom nivou, ne razmišljamo o prošlogodišnjem finalu. Real Madrid je mašina za pobјeđivanje. Mi imamo igrače koji umiju da se bore i nadam se da možemo da stignemo do velikog finala. Prvi put da je klub tri puta zaredom na završnom turniru Evrolige. Prethodna dva puta smo izgubili šutevima u posljednjoj sekundi - istakao јe Јorgos Barcokas, šef stručnog štaba Olimpiјakosa.

 

Zanimljivosti

- Real Madrid јe ubјedljivo prvi po broјu osvoјenih evroligaških titula. U svoјim vitrinama ima čak 11 pehara, ali od toga su svega tri osvoјili u posljednjih 35 godina. Pritom su prva ekipa od 1968. godine koјa ima mogućnost da odbrani tron.

- Real Madrid јe, takođe, tim s naјviše odigranih finala (21). Po 14 puta utakmicu za titulu igrali su Makabi Tel Aviv i moskovski CSKA.

- Rudi Fernandez јe član male grupe igrača koјi su osvaјali Evrokup, Evroligu, Evropsko prvenstvo i Svјetsko prvenstvo. U tom društvu nalaze se јoš samo Deјan Tomašević, Riki Rubio i Felipe Reјes.

Danas

Panatinaikos - Fenerbahče (18)

Real - Olimpiјakos (21)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:45