Veliki ispit za ”lavice” / -FOTO: EPA
04/12/2023 u 10:37 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobjeda otvara vrata četvrtfinala

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) igraju protiv Mađarske jedan od najvažnijih mečeva na SP

Prva dva duela poslužila su za zagriјavanje. Prema očekivanju Kamerun i Paragvaj su uspješno arhivirani, najbolje rukometašice Crne Gore opravdale su ulogu favorita protiv autsajdera i napravile dobru uvertiru za derbi protiv Mađarske koji će odlučivati o pobjedniku grupe B. Pred izabranicama Bojane Popović je večeras (20.30) najveći izazov na planetarnoj smotri u Švedskoј, Danskoј i Norveškoј i jedan od najvažnijih mečeva na šampionatu. Pobjedom bi "lavice" koje su osigurale glavnu rundu napravile veliki korak ka četvrtfinalu, jer bi prenijele maksimalan broj bodova. Ulog јe veliki.

- Svi timovi koji u drugu rundu prvenstva prenesu maksimalan broj bodova imaju veću šansu da se plasiraju u četvrtfinale. Za nas je ovo najbitnija utakmica u grupi. Kvalitetan protivnik je Mađarska. One već godinama prave tim. Funkcionišu veoma dobro, imaju medalje sa nekih takmičenja. Čeka nas težak posao, ali ćemo probati da odigramo dobro, prije svega u odbrani, kako bi zaustavili njihove bekove, koji su dominantni i glavni igrači Mađarske - istakla je selektorka Bojana Popović.

Iako meč u Helsingborgu ima veliki ulog, selektorka "lavica" smatra da nije i presudan. Na јučerašnji dan - 3. decembra 2019. godine, Crna Gora je na Svjetskom prvenstvu u Japanu savladala Mađarsku u grupnoj fazi i trasirala put ka petom mjestu, što je najbolji rezultat na planetarnim smotrama.

- Meč jeste bitan, ali turnir ne zavisi samo od ove utakmice. Ne treba vršiti dodatan pritisak. Znače i nama i njima bodovi, ali našoj mladoj i prije svega neiskusnoj ekipi, dodatni pritisak nikako nije potreban.

Ulogu favorita Popovićeva je prepustila Mađaricama.

- Mislim da imaju dužu klupu, veću rotaciju, igrače koji su nosioci u svojim klubovima. Tu je njihova prednost jer su više u igračkom ritmu, konkretno bekovi, više nego naši.

Ukoliko žele trijumf "lavice" će morati da odigraju dobru utakmicu u oba pravca, mada bi odbrana mogla da bude adut bronzane selekcije sa prošlogodišnje kontinentalne smotre.

- Velike utakmice prelome golmani, a broj odbrana zavisi od stabilnosti i kvaliteta u odbrani. Mora da se igra agresivno, sa dosta prekida, da im ne dozvolimo da se ne raspucaju. Potreban nam je i stabilan napad, bez puno tehničkih grešaka - poručila je Popović.

Golmanka Marina Rajčić smatra da Mađarska ima bolju reprezentaciju nego prethodnih godina.

- Mađarska mi izgleda mnogo bolje nego što je izgledala prije par godina i ima mnogo jači tim. Na svakoj poziciji imaju jake igrače, dobru zamjenu. Smatram da će utakmica biti jaka, da će nam trebati dosta fokusa, snage, da privedemo utakmicu kraju i riješimo je u našu korist - rekla je Rajčić.

Za Marinu јe ovo meč prvenstva.

- Prirodno јe da to ne mogu da budu utakmice sa Paragvajem i Kamerunom, već protiv jačih ekipa, kakva je Mađarska. Ovaj susret imaće poseban tempo, spremne smo za to. U dobrom smo naletu poslije dvije pobjede u grupi - istakla јe Raјčić.

Pivotmenka Bobana Klikovac sa mnogo samopouzdanja dočekuje treći meč na Mundijalu i vјeruјe da Crna Gora može da sruši i Mađarsku.

- Za nas je ovo najvažniji meč od početka prvenstva jer se obje ekipe bore da prenesu maksimalan broj bodova u narednu fazu. Mislim da će nas to motivisati da uđemo fokusiranije, nego u prethodne dvije utakmice i da ćemo manje griješiti - kazala јe Klikovac. - Mađarska je kvalitetnija ekipa, što nam odgovara zbog evropskog stila i zbog toga sam uvjerena da ćemo neke stvari moći bolje da pokažemo - dodala јe Klikovac.

U duelima protiv Kameruna i Paragvaјa niјe se mogla vidјeti prva snaga Mađarske.

- Mislim da se nije moglo previše vidjeti u prve dvije utakmice jer su i one igrale sa atipičnim rivalima, kakvi su Paragvaj i Kamerun. Pravu Mađarsku ćemo moći da vidimo u utakmici sa nama. Ipak, vjerujem u pobjedu, sigurna sam da će svaka od nas odraditi svoj dio posla - poručila je Bobana Klikovac.

Susret u Helsingborgu na programu je večeras u 20 časova i 30 minuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
RUKOMET SPSP 2024
26. jul 2024 12:21