Биће борбе у Гетеборгу / UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF-UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF
07/12/2023 u 09:57 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prilika da se čekira karta za Herning

Rukometašice Crne Gore danas (15.30) protiv Hrvatske u Geteborgu traže pobjedu koja bi praktično odvela među osаm najboljih selekcija na planeti

Osvojile su rukometašice Crne Gore u velikom stilu grupu B u Helsingborgu, upisale sve tri pobjede, prenijele maksimalna četiri boda u glavnu rundu i već danas (15.30) imaju priliku da praktično čekiraju kartu za četvrtfinale u Herningu ako savladaju Hrvatsku u Geteborgu.

Hrvatska je slavila u oba susreta protiv "lavica" na velikim takmičenjima - na EP 2010. u grupnoj fazi (29:28), i na OI u Londonu takođe u grupi (27:26).

Vrijeme je za treću sreću i za rušenje tradicije koja je na strani protivnika. Sa pobjedom bi "lavice" stigle do šest bodova, u najgorem slučaju bi sačuvale dva više od Mađarske, uz bolji međusobni skor, pa bi im i bod u duelu sa Senegalom u subotu i matematički donio plasman među osam najboljih na svijetu.

– Mi smo već imale jedan ovakav meč. Mađarska je u prvoj fazi bila veliki favorit, a bez ta dva boda put ka četvrtfinalu bio bi veoma težak. Taj ispit su djevojke sjajno položile, sada je pred njima novi test - kazala je selektorka Bojana Popović.

Selektorka naglašava i da je Hrvatska, kako je rekla, blagi favorit.

– Najbitnije je da damo sve što možemo, da se fokusiramo na ono što najbolje radimo i nadam se završimo veliki posao - ističe Bojana.

Hrvatska je dobro poznat rival sa kojim su "lavice" igrale uoči SP u Novigradu i minimalno izgubile taj duel (26:25).

- Dobro je što smo igrale sa njima, imamo dosta materijala. Spremamo se, imale smo dva dana odmora, što je dobro da bi djevojke koje su igrale mnogo mogle da se oporave - naglasila je selektorka.

O Hrvatskoj je Bojana govorila biranim riječima.

– Hrvatska je velika škola rukometa, tehnički jako obučene igračice. Moramo da opet budemo jake u odbrani, jer iz dobre odbrane možemo da imamo pravi i stabilan napad, ali i pravo na neki promašaj ili tehničku grešku više. Fokus je da im izaniliziramo napad, da im ne dozvolimo da dišu i da se lagodno osjećaju.

Vjeruje selektorka da ekipa još mnogo toga može da unaprijedi u svojoj igri.

– Još se nije sve poklopilo da sve djevojke budu na maksimumu. Nije to lako, ovo je tim u stvaranju, neke djevojke dugo nisu igrale, nekima treba da prođu zajedno kroz neke situacije, da mogu da se sporazumiju očima. Svaki meč nam donosi novi korak, ali što uvijek možemo jeste da se dajemo u odbrani, da imamo energiju, da imamo "fajt", a što se tiče napada, vjerujem da će iz meča u meč biti tečniji i bolji - zaključila je Bojana Popović.

Atmosfera u taboru ženske rukometne reprezentacije Crne Gore je na visokom nivou.

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva je na vidiku, pa "lavice" sa velikim samopouzdanjem čekaju meč protiv Hrvatske. Pobjeda ih praktično sigurno vodi među osam najboljih selekcija na planeti.

– Glavni cilj protiv Mađarske nam je bio da damo sve od sebe, da možemo da pogledamo u oči jedna drugu. Znale smo da na taj način i možemo do pobjede - kazala je pivotkinja Ivana Godeč. - Odbrana je bila fenomenalna, Marta briljantna na golu. Nadam se da ćemo protiv Hrvatske zadržati sve dobro što smo imale u duelu sa Mađaricama - dodala je Godeč.

Odbrana je bila perfektna u drugom poluvremenu protiv Mađarske i biće najveći adut i protiv Hrvatske.

– Odbrana je nama ključ, a vjerujem da ćemo u napadu, posebno kada imamo igračicu više, biti ubojitije - istakla je Godeč.

Hrvatska je u prvoj fazi pobijedila samo Kinu, sa Senegalom igrala neriješeno, a izgubila je od Švedske. "Lavice" su od Hrvatica izgubile u kontrolnom meču u Novigradu pred SP, ali sada je ulog mnogo veći i igra se meč za bodove.

- Golmanka im je pola ekipe. Osjetile smo ih u pripremnoj utakmici, znamo šta možemo da očekujemo i tako se spremamo. Nemamo pritisak, iako smo svjesne smo što može da nam donese naredni meč. Nećemo razmišljati o važnosti, ući ćemo sa energijom kakvu smo imale do sada - zaključila je Ivana Godeč.

Dva dana odmora su dobro došla da "lavice" prikupe novu energiju.

– Moramo da imamo istu energiju i da se onako borimo kao protiv Mađarske, to je put koji bi trebalo da slijedimo - kazala je mlada Andrijana Popović. - Neće biti laka utakmica, ali kako igra Hrvatska to smo već osjetile na pripremnom turniru i to je neki plus za nas, s obzirom da sad znamo kako treba da se spremimo i krenemo u meč - dodala je Popović.

Utakmica u Geteborgu na programu јe u 15 sati i 30 minuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
SP 2024RUKOMET CG
24. jul 2024 19:48