Olimpijske igre / - FOTO: OLYMPCIS
12/12/2022 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD podržavaju povratak Rusa na OI, ali pod neutralnom zastavom

Olimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država zalaže se za povratak ruskih sportista na Olimpijske igre 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom

U petak je u Lozani održan Olimpijski samit. Jedna od glavnih tema bila je razmatranje inicijative za ostanak na snazi mjera zabrane takmičenja ruskim i bjeloruskim sportistima.

Zaključeno je da zabrana učestvovanja na takmičenjima, kao i organizacije velikih međunarodnih sportskih događaja, Rusiji i Bjelorusiji ostane na snazi dopunjeno zabranom korišćenja zastave, grba i himne.

- Možda je bolno da se to prizna, ali isključivanje Rusije iz sporta nas vraća unazad. Povratak ruskih sportista je veoma važan za olimpijski pokret. Istovremeno, nastavljamo da podržavamo narod Ukrajine i ukrajinske sportiste. Sjedinjene Američke Države podržavaju želju da se pronađe rješenje za povratak na takmičenja sportsita koji cijeli svoj život treniraju i naporno rade, ali se protivimo tome da taj povratak bude pod nacionalnom zastavom dok su njihove države pod sankcijama - rekla je Suzan Lions za Vol strit žurnal, prenosi Sport klub.

Od februara su upravo SAD bile najglasniji zagovornici suspenzije ruskim i bjeloruskim sportistima, a Lions sada objašnjava šta se promijenilo:

- Da, u to vrijeme smo u potpunosti podržali odluku o suspenziji. To je bila operativna odluka koja je podijelila sve u mišljenjima. Ali sada je pokrenuto pitanje da li je odluka o suspenziji i dalje opravdana, da li mjere moraju da ostanu iste. Iako je situacija koja je dovela do ove odluke i dalje postoji, pitanje bezbjednosti sportista više nije - rekla je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:13