/ -FOTO: ŠSCG
14/11/2023 u 23:06 h
MinaMina
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri pobjede i poraz crnogorskih šahovskih selekcija

Jedini poraz pretrpjela je B ekipa u duelu sa Moldavijom

Šahovske reprezentacije Crne Gore ostvarile su tri pobjede u četvrtom kolu Evropskog ekipnog prvenstva u Budvi. Jedini poraz pretrpjela je B ekipa u duelu sa Moldavijom.

Najbolji nacionalni sastav je teže nego što se očekivalo ostvario pobjedu u duelu sa Sjevernom Makedonijom. Do pobjede došao je trijumfima Denisa Kadrića i Nikite Petrova, koji su savladali Nikolu Nikolovskog, odnosno Filipa Pančevskog. Duel Nikole Đukića i Emila Risteskog okončan je podjelom bodova, dok je Dragiša Blagojević u premijernom nastupu na Evropskom prvenstvu u Budvi poražen od Tonija Lazova. Crnogorska selekcija, nakon četiri kola, ima po dva trijumfa i poraza.

Dame su ponovo zablistale, ovoga puta savladale su Austriju sa 2,5:1,5. Aleksandra Milović je znalački iskoristila stečenu prednost u duelu sa Katarinom Nevrklom, a ponovo je slavila i Alena Skvorcova. Ona je trećom uzastupnom pobjedom, nakon remija u prvom kolu, odlučila ishod meča. Ranije je Mateja Popović ispustila znatno bolju poziciju, pa se morala zadovoljiti remijem, dok je Milena Mosurović poražena uprkos odličnoj igri. Šahistkinje imaju dvije pobjede i dva poraza.

Pobjedu je upisala i C reprezentacija, a meč je odlučio Veljko Draganić koji je stigao do druge uzastopne pobjede. Draganić je crnim figurama nadigrao Rogvija Egilstofta, pa su remiji Blaža Kalezića, Marka Krivokapića i Vuka Miletića bili dovoljni za prvu pobjedu.

Jedini poraz je pretrpjela B reprezentacija, ovog puta od selekcije Moldavije minimalnim rezultatom. Poraženi su Aleksandar Tomić i Andrej Šuković, dok je remizirao Miloš Pečurica na trećoj tabli sa velemajstorom Viorelom Jordačeskuom. Pobjedu je ostvario mladi Milo Pobor koji ima maksimalan učinak u dosadašnjem dijelu turnira. Pobor je u zanimljivoj partiji nadigrao Jegora Laškina i na najbolji način opravdao povjerenje koje mu je ukazao selektor, legendarni Božidar Ivanović.

Nakon četvrtog kola nema više ekipa sa maksimalnim učinkom, obzirom da su dueli Njemačka - Poljska u muškoj i Njemačka - Azerbejdžan u ženskoj konkurenciji okončani remijima. Izdvaja se velika pobjeda Hrvatske muške selekcije protiv Azerbejdžana, koji je drugi put poražen, a prije takmičenja je bio prvi nosilac turnira.

Današnji dan ostaće u divnom sjećanju za više od 50 najmlađih crnogorskih šahistka, koji su napravili fotografiju sa Magnusom Karlsenom, koji je rado iskoristio priliku i prihvatio poziv za fotografisanjem. Karlsen je u današnjem kolu upisao treću pobjedu u četiri odigrana kola.

Sjutra su na progamu partije petog kola, nakon kojeg slijedi dan pauze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:10