/ - FOTO: KOSOVO ONLINE
22/08/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dačić: Ukrajina i Grčka ne smiju da priznaju nezavisnost Kosova jer bi to njima štetilo

Kako je pojasnio šef srpske diplomatije, takva odluka Ukrajine samo bi mogla da joj našteti jer onda bi time kazali da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za TV Kurir da Ukrajina i Grčka ne smiju da se usude da priznaju nezavisnost Kosova jer bi to štetilo i njima samima.

Kako je pojasnio šef srpske diplomatije, takva odluka Ukrajine samo bi mogla da joj našteti jer onda bi time kazali da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja, dok Grčka nije priznala Kosovo i ne smije da se usudi na takav potez zbog svog naroda na Kipru, prenosi Kosovonline.

Navodeći da iz međunarodne zajednice Srbiji znaju da kažu da je Kosovo drugačiji slučaj, Dačić ističe da se zvanični Beograd ne slaže sa tim jer se time pokušava prikriti kolektivna krivica.

- Haos na međunarodnoj političkoj sceni nastao je kršenjem presedana kao što je Kosovo. Vi onda imate veoma velike teškoće da objasnite zašto se to ne može dešavati u nekim drugim dijelovima svijeta. Takva odluka Ukrajine bi samo mogla da joj šteti jer onda govore time da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja- kazao je Dačić.

Komentarišući to što je na jeformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana u Atini prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti, Dačić kaže da nije bilo zastava te da samim tim Kosovo nije tretirano kao nezavisna država.

- Mi nikada nismo bili protiv učešća predstavnika Kosovo, ali smo bili protiv njihovog obilježavanja kao nezavisne države. Pitanje je šta se dešava kada oni to ne poštuju. Zato je Grčka vodila računa o svemu tome. To su sve niži nivoi predstavljanja nego što je kada vi uspostavite diplomatske odnose. Grčka nije priznala Kosovo i ne smije da se usudi na takav potez zbog svog naroda na Kipru- kazao je

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:06