Брисел сједиште ЕУ / - (ЕПА –ЕФЕ /.О.Х.)
03/12/2023 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na samitu EU tražiće se osnivanje Zajednice srpskih opština do kraja januara

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve mjere da se počinioci napada na kosovsku policiju 24. septembra privedu pravdi

Evropski savjet tražiće od Evropske komisije da im "hitno dostavi predlog za izmjene i dopune mjerila iz Poglavlja 35", kojim bi u to pregovaračko poglavlje sa Srbijom bili uključeni Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i Aneks o njegovoj primeni, navodi se u prvom nacrtu zaključaka evropskih lidera prepremljenjih za predstojeći samit EU.

U nacrtu se navodi i rok, kraj januara 2024. godine, piše N1 na osnovu dokumenta.

Istim dokumentom evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da "u potpunosti poštuju i sprovode" i briselski Sporazum i njegov ohridski Aneks "bez daljeg odlaganja i preduslova", naglašavajući da se to odnosi i na osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

- EU savjet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio medijator EU, uz razumijevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", dodaje se u tom dokumentu, ali i izražava žaljenje "zbog izostanka njegove primjene".

Predsjednici Vlada i država članica EU podsjećaju da su normalizacija odnosa dvije strane i sprovođenje obaveza iz dijaloga "suštinski uslovi na evropskom putu" i upozoravaju da "obe strane rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka".

Lideri 27 država članica EU očekuju od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mjere da se počinioci napada na građane, pripadnike KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i novinara tokom demonstracija 29. maja, kao i nasilnih napada na Kosovsku policiju 24. septembra na severu Kosova, uhapse i brzo privedu pravdi, dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog savjeta pripremljenih za decembarski sastanak.

Evropski savjet ponavlja da nema opravdanja za nasilje, oštro osuđuje nasilne akte i žali što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu.

U istom dokumentu EU savjet izražava zabrinutost zbog jačanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova, ali i konstatuje da je potom došlo do smanjenja trupa i opreme.

- Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podjele - dodaje se u prvom nacrtu zaključaka Evropskog savjeta.

ES pozdravlja to što je Srbija preduzela "neke korake" u pravom smjeru, uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na sjeveru Kosova, ali i dodaje da bi trebalo da "podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili".

Lideri država članica EU podsjećaju na svoj raniji zaključak da će izostanak smirivanja situacije na terenu "imati posledice" i pozivaju se na raniju izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, "da je spreman da procijeni dalje mjere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno".

Ovo je dio prve verzije nacrta zaključaka koji bi trebalo da finalizuju i usvoje ministri evropskih poslova država članica EU na savjetu za opšte poslove 12. decembra, a potom potvrde lideri u okviru Evropskog savjeta, na poslednjem ovogodišnjem redovnom samitu, koji je zakazan za 14. i 15. decembar u Briselu.

Očekuje se da dokument bude usvojen bez većih izmjena.

Dan ranije, 13. decembra, u Briselu će biti održan i samit EU-Zapadni Balkan, na kome se očekuje dolazak lidera svih država regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. februar 2024 01:14