/ - FOTO SKRINšOT YOUTUBE
01/09/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petković: Kurti ne želi mir, provocira Srbe

Petković je rekao da umjesto da se ide u pravcu deeskalacije i da se kosovska policija povuče sa sjevera Kosova, Priština i Aljbin Kurti rade suprotno jer njima odgovaraju krize

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ukazao je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi mir i deeskalaciju, već otežava situaciju za Srbe na Kosovu kako bi ih isprovocirao da izazovu neku novu krizu i na taj način izbjegao da sprovede preuzete obaveze, piše Kosovonline.

Petković je rekao da umjesto da se ide u pravcu deeskalacije i da se kosovska policija povuče sa sjevera Kosova, Priština i Aljbin Kurti rade suprotno jer njima odgovaraju krize.

"Njima ne odgovara deeskalacija, ne vrijede im pozivi EU, kao ni saopštenje od 3. juna u kojem su se svi saglasili da se policija hitno povuče sa sjevera i da takozvani gradonačelnoci obavljaju posao sa alternativnih lokacija, kao i da se učini sve da dođe do normalizacije odnosa. Umjesto da se ide u tom pravcu, Kurti radi suprotno. Jasno je da ne želi mir", kazao je Petković.

Govoreći o jučerašnjem hapšenju Srbina na Bistričkom mostu, Petković kaže da je reč o mladiću koji je sportista, koji nema nijedan prekršaj i koji je kriv samo zato što je Srbin i što vodi kik-boks klub koji je prije hapšenja vodio Milun Milenković Lune.

Kako kaže, način na koji je juče priveden, na mjestu gdje se redovno zaustavljaju i maltretiraju Srbi sa dugim cijevima, predstavlja pravo kidnapovanje. Ukazuje da su ga u svojstvu svjedoka priveli tako što su mu stavili lisice i ne legitimišući ga ubacili u policijski automobil.

"Ne znam da se neko na taj način poziva u svojstvu svjedoka i tako privodi. To je bilo pravo kidnapovanje mladog čovjeka", kazao je.

Na pitanje o čemu bi trebalo da svjedoči, Petković kaže da nema nikakvih informacija i podseća da su ga posle par sati pustili.

Naglašava da je od početka godine šestoro Srba ranjeno i to kada je na njih pucala Kosovska policija ili Kosovske bezbjednosne snage, kao i da je 10 uhapšeno na sjeveru Kosova, ali i da se hapse i na jugu.

Uhapšene Srbe na Kosovu, kako kaže direktor vladine Kancelarije, optužuju za navodne ratne zločine kako bi ih zaplašili i otjerali sa vekovnih ognjišta. Uglavnom targetiraju, kako kaže, one koji su interno raseljeni kako bi ih pritisli da ne dolaze da obilaze svoja imanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:37