/ - FOTO: UNSPLASH - STEFAN KOSTIć ZASTAVA SRBIJE, SRBIJA
18/01/2024 u 10:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 20 evropskih političara traži od čelnika EU istragu o izbornim prevarama u Srbiji

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije koje nijesu članice EU.

Više od 20 visokih evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, pozvalo je predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i druge čelnike EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji, prenosi Danas.rs.

- Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti i tvrdnjama o prevari -naveli su evropski zvaničnici u pismu u koje je briselki portal Politiko imao uvid.

Među 24 potpisnika pisma su Mihael Rot, predsjednik Odbora za spoljne poslove njemačkog parlamenta, i njegov francuski kolega Žan Luj Burlanž, kao i predsjednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbijedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji, dodaje Politiko.

- U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije - navodi se i pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu.

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije koje nijesu članice EU.

Evropski parlament sinoć je održao raspravu o situaciji u Srbiji poslije decembarskih izbora u kojoj su se čule oštre kritike zbog velikih nepravilnosti i nalaza međunarodnih posmatrača da su izbori u Srbiji 17. decembra zakinuli rezultate opozicionih partija, uz favorizovanje vladajuće stranke.

Situacija u Srbiji poslije decembarskih izbora ponovo će 23. januara biti tema na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) a početkom februara na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta trebalo bi da bude usvojena i rezolucija o tome.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 06:22