Aleksandar Vučić / - FOTO: FACEBOOK
20/02/2024 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučić najavio konsultacije o novoj Vladi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će od ponedjeljka krenuti u konsultacije o novoj Vladi sa svima koji žele da razgovaraju.

- Onda ću biti spreman da odredim mandatara - rekao je Vučić za Radio Televiziju Srbije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je primjedbe opozicije da je bilo izbornih nepravilnosti nazvao besmislenim.

- Birački spisak je svima dostupan, ali je izgovor za one koji se prave da ne znaju - naveo je Vučić.

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji održani su 17. decembra.

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umiješane u izbornu prevaru.

U rezoluciji usvojenoj 8. februara, EP je pozvao na nezavisnu istragu sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda i zbog navoda o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u preliminarnom izvještaju saopštila da su izbore obilježile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Vučić je o rezoluciji EP rekao da su u njoj navedene "notorne laži" da je policija prekoračila ovlašćenja na opozicionim protestima.

On je kazao da su te "laži" iznesene zbog "geopolitičkih interesa" odnosno zbog pitanja Kosova i uvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je na pitanje o formiranju većine nakon izbora u prijestonici Srbije rekao da vladajuća koalicija ima "legalnu većinu" ali da neće "na nelegitiman način da formira vlast".

- Ako lista (Branimira) Nestorovića ne donese odluku, mi ćemo ići na nove izbore. Znaćemo 1. marta da li će biti izbora u Beogradu - kazao je Vučić.

Na izborima za grad Beograd, održanim 17. decembra, najviše mandata osvojila je Srpska napredna stranka – 49, dok je opoziciona "Srbija protiv nasilja" osvojila 43.

Koalicija NADA dobila je sedam mandata, izborna lista "Mi - glas iz naroda" šest, dok je lista Socijalističke partije Srbije dobila pet odborničkih mjesta.

Nestorović, nosilac liste "Mi - glas iz naroda" kazao je u ponedjeljak da su dva odbornika sa njegove liste - odbjegla- i da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 08:11